Acemi kasaplara enfeksiyon uyarısı

"(Acemi kasaplar) Halk arasında, kanamayı durdurmak için yaraya tütün basılması gibi yanlış uygulamalar var. Hiçbir bitkinin yaraya sürülmesini önermiyoruz. Çünkü bu uygulamalarla yaraya başka bir yabancı madde bulaştırarak enfeksiyon riskini artırıyorlar"

Haberler 06.08.2019 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Yldray çete, el ve parmaklarda derin yaralanma vakalarnn Kurban Bayram döneminde acemi kasaplar nedeniyle arttna dikkati çekerek, Halk arasnda kanamay durdurmak için yaraya tütün baslmas gibi yanl uygulamalar var. Hiçbir bitkinin yaraya sürülmesini önermiyoruz. çünkü bu uygulamalarla yaraya baka bir yabanc madde bulatrarak enfeksiyon riskini artryorlar. dedi.

çete, özellikle Kurban Bayramnda acil servislerin i yükünün arttn söyledi.

Geçmi yllardaki örneklere bakldnda tüm uyarlara ramen kurban kesimi srasnda meydana gelen yaralanmalarda azalma olmadn vurgulayan çete, 2018 verilerine göre Kurban Bayram döneminde Türkiye genelinde 3 binden fazla acemi kasap yaralanmas denilen vakalarla karlatklarn bildirdi.

Arlkl olarak el ve kol bölgesi yaralanmalarn gördüklerini, bunlarn önemli bir ksm için cerrahi müdahale gerektiini aktaran çete, Kurban Bayramndaki baz yaralanmalarn sinir ve tendonlara zarar verdiini dile getirdi.

çete, sinir ile tendon yaralanmalarnda erken ve doru cerrahi müdahaleye ramen hastalarda fonksiyon kayplarnn ortaya çkabildiini belirterek, unlar kaydetti:

Halk arasnda kanamay durdurmak için yaraya tütün baslmas gibi yanl uygulamalar var. Hiçbir bitkinin yaraya sürülmesini önermiyoruz. çünkü bu uygulamalarla yaraya baka bir yabanc madde bulatrarak enfeksiyon riskini artryorlar. Sinir ve tendon kesilerinde fonksiyon kayb olaslnn üzerine bir de enfeksiyon eklenirse daha riskli hale geliyor. Hastalardan beklentimiz, yaray sadece temiz suyla ykamalar ve dtan temiz bir bezle üzerine bastrarak kan durdurmalar. Turnike dediimiz, yarann üst bölgesini bezle sararak damara kan akn engelleyecek uygulamalar da doru deil. çünkü skma ileminin yapld yerin arkasndaki dokunun kan dolamn bozuyor.

- i ehline brakn

Türkiye Kasaplar Federasyonu Bakan Vekili Osman Yardmc da vatandalara kurbanlarn kendilerinin kesmeye çalmalar yerine, iin ehli kiilere kestirmeleri uyarsnda bulundu.

Kurban kesmek için acele edilmemesi gerektiini anlatan Yardmc, Vatandalar, Sabah keseyim, kendim keseyim düüncesiyle hareket etmesinler. Bu düünce hem yaralanmalara neden oluyor hem de kurban murdar ediyor. Belediyelerin çok güzel kesim yerleri var. Ayrca baz esnaf özel kesim salonlar oluturdu. Buralarn tercih edilmesini öneriyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git