Boşanma sürecinde psikolojik destek şiddeti önlüyor

Son dönemlerde yaşanan boşanma ve çiftlerin şiddetli geçimsizliğinin her geçen gün arttığını belirten Uzman Psikolog Meki Deniz, boşanma sürecinde psikolojik desteğin şiddeti önlediğini söyledi.

Haberler 07.06.2019 - 12:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

iddetin psikolojik bir bozukluk olduunu dile getiren Uzman Psikolog Meki Deniz, iddetli geçimsizlik yaayan ailelerin bir uzmandan yardm almalar konusunda da uyarlarda bulundu. Özellikle kadn ve erkek arasnda yaanan geçimsizlik esnasnda yaanan iddet konusuna da deinen Deniz, iddetin kadn, erkei, çocuu yoktur. iddet, psikolojik bir bozukluktur ve muhakkak tedavi edilmesi, önüne geçilmesi gerekmektedir dedi.

Türkiyede son zamanlarda boanmalarn ve çiftlerde iddetli geçimsizliin arttn belirten Uzman Psikolog Meki Deniz, Boanma ve çiftlerin iddetli geçimsizlii günden güne arttn görüyoruz. Her ne kadar bu bizi üzmü olsa da bu duruma müdahale edici ve çözüm odakl bir aile bireyleri yetitiremiyoruz. Sadece iddeti gerçekletiren bireye caydrc olmayacak düzeyde ceza veya uzaklatrma aldn görüyoruz. Peki bu iddet uygulayan bireyi uzaklatrarak çözümleniyor mu? Ne yazk ki hayr. O bastrmaya dönüüyor ve dolayl bir ekilde de olsa patlamalar gerçekleiyor. Bu yüzden medyada youn bir ekilde bu haberleri görüyoruz. Annesine, babasna, çocuuna, eine hatta hayvanlara iddet uygulayan bir topluma dönüüyoruz. Bu bireylerin önemli baz ihtiyaçlarnn tatmin edilmemesi ve karlanmamasndan kaynaklandn eksik özgüvenini telafi etmek yerine birey bu iddeti gerçekletiriyor. Bireyi uzaklatrdnzda bireyde öfkenin daha da iddetlendiini biliyoruz. Ne yazk ki aile danmanlna ihtiyaç duyan çiftlerden bir tarafn ilikiden ayrlmak istedii dip noktalarda meydana geliyor. Seans boyunca iddetin her türlüsünü gördüklerini dile getiren dananlarmz oluyor. çiftler terapiyi son evrede iliki dip durumu görünce ihtiyaç duyuyorlar. Yaanan iddet olaylarndan sonra travmalar oluuyor. Ataerkil bir toplumda yaadmz için douda daha baskn olan ailede yaanan ailede kalr düüncesi hakim olduundan iddetin en youn yaand ölümle, ar yaralanma ile geçen durumlardan ancak haberimiz olmaktadr diye konutu.

iddetin kayna incelenmeli

iddetin kaynann incelenmesi gerektiini belirten Deniz açklamalarn öyle sürdürdü:

Psikologun amac terapide kiinin terapiksel ihtiyaçlar tek olmamaldr. Ayn zamanda iddeti uygulayan bireyin ruhsal bir analizden geçmesi gerekir. Kiinin ihtiyaçlar ortada. Bir denge problemimiz var kadna uygulanan iddet. Kiiye bu amac dier kii üzerinde güç kontrolü kurmak ve uygulamaktadr. Bu eitsizlik ve kök inançta iddet uygulayan kiiyi neler tetikler bunlar bulunup nötralize edilmesi gerekmektedir. Yoksa bu iddetin kadn erkei çocuu yoktur. Dananlarn çekinmeden uzman bir psikologdan destek almalar gerekir

Ana Sayfaya Git