Covid-19 ile grip ayrımı için en doğru yol PCR testleri

Kış aylarının yaklaşmasının ardından grip hastalığı ile Covid-19 belirtilerinin benzerlikleri insanlarda tedirginlik oluştururken Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vuslat Keçik Boşnak, grip ile Covid-19 arasındaki benzerlik ve farklardan bahsetti. Boşnak, PCR testiyle hastalığın grip ya da Covid-19 olup olmadığının kısa sürede en doğru sonucu vereceğini belirtti.

Haberler 07.09.2021 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnn yaklamasnn ardndan her yl binlerce insann ar ya da hafif ekilde atlatt grip virüsü ile son zamanlarda tüm dünyay etkisi altna alan Covid-19 hastalnn benzer semptomlar göstermesi vatandalar tedirgin etmeye balad. Konuyla ilgili açklamalar yapan Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Uzman Doç. Dr. Vuslat Keçik Bonak, grip ya da Covid-19 hastalndan üphe duyanlar için en doru yolun PCR testi olduunun altn çizdi. Bonak, her geçen gün gelitirilen PCR testleri sayesinde ksa sürede grip ya da Covid-19 hastalnn tehisinin yaplabildiini de sözlerine ekledi.

EN DORU TANI YOLU PCR TEST

Covid-19 pandemisi ile birlikte hastaln tans için laboratuvar testlerinin büyük önem kazandn belirten Doç. Dr. Vuslat Keçik Bonak, Covid-19 tan testleri içerisinde PCR testinin bir adm daha öne çktnn altna çizdi. Covid-19 tans için kullanlan testler hakknda bilgiler veren Bonak, boaz ve burundan alnan sürüntü numunelerinin hastaln Covid-19 ya da grip olup olmadn belirlemede en doru yol olduunu ifade ederek, Boaz ve burundan alnan sürüntü numunesinden çok az miktarlarda bile virüs partiküllerinin genetik materyalinin saptanmasna olanak veren bu test, hastaln gerçek tan testidir. Daha çok tarama amaçl kullanlan Covid-19 Hzl Antijen Testi yine burundan alnan sürüntü örneinden çallp hastaya çok ksa sürelerde sonuç verilmesini salar. Bu testin pozitif çkt hastalarda tan PCR Testi ile dorulanmaldr. K aylarnda grip salgnlarna yol açan Influenza isimli virüsün Covid-19 etkeni virüs enfeksiyonu ile ayrmnn yaplmas önem kazanmaktadr. Grip enfeksiyonlar için de baz durumlarda tedavi balanmas gerektiinden bu ayrmn yaplmas önem kazanabilmektedir. Bu amaçla burundan alnan tek bir sürüntü numunesinden her iki hastalk etkeninin çallabildii Covid-19+Influenza Combo Test çallabilmektedir dedi.

BAIIKLIK YANITI çN SE ANTKOR TEST YAPILMALI

Covid-19 hastalna kar baklnn olup olmad için ise vatandalara antikor testi öneren Bonak, Kan numunesinden çallan bu testlerle hastal geçiren kiilerdeki baklk durumu saptanabildii gibi a sonras baklk durumu da deerlendirilebilmektedir. Covid-19 antikor testi ile hastal geçirenlerde baklk durumu saptanabilir. Covid-19 anti-spike antikor testi ile özellikle a sonras baklk durumu deerlendirilebilir. Antikor testleri hastal geçirdikten 3 ya da 4 hafta sonra ve a yaptranlarda ann 2. dozundan 2 ya da 4 hafta sonra yaptrlmas gerekiyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git