Doğa harikasıydı, çamur deryasına döndü

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde bulunan ve antik çağda yerleşim yeri olarak kullanılan doğa harikası Birkleyn mağaralarının bulunduğu alan, çamur deryasına döndü. Gördükleri manzara karşısında şok geçiren ziyaretçiler, bölgenin bir an önce temizlenmesini istedi.

Haberler 21.06.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Lice ilçesi krsalndaki Birkleyn Maaralar, terörün kökünün kaznmas sonras turistlerin ilgi oda haline gelmiti. Ziyaretçiler hem maaralar gezip suda yüzmek hem de doa yürüyüü yapmak için geldikleri Birkleyn maaralar, son günlerde çamur deryasna döndü. Yaklak bir haftadr Birkleyn maaralarndan çkan suyun bilinmeyen bir nedenle çamura dönütüünü belirten ziyaretçiler, gördükleri manzara karsnda hayal krkl yaad. Gezi için bölgeye gelen turistler, suyun çamurlu olduunu görünce eyalarn toplayarak geri döndü.

Birkleynin eski halini istiyorlar

Diyarbakrdan yüzmek için geldiklerini belirten Serkan Bulut isimli vatanda, suyun halini görünce mecburen gitmek zorunda kaldklarn, 90 kilometre yol bou bouna geldiklerini söyledi. Bulut, Bu suyun çamurlamas ya çalma vardr ya da yamurdan dolay olabilir. Yetkililerden çarmz bu güzel doamz güzelletirelim, suyu temiz ve berrak olsun. Birkleynin eski halini istiyoruz dedi.

Bingölden gelen rfan çafkn, Birkleynin turistlik alan olduunu fakat bakm yaplmas gerektiini dile getirdi. çafkn, Gezmeye gelmitik geçen hafta geldiimizde su berrakt ama bu hafta yamur yadndan dolay olsa gerek imdiki halini görünce hayal krklna uradk. Buraya herhangi bir bakm yaplrsa, buras güzel, gezilecek, turistik yer. Buraya herhangi bir ey yaplmasa yapacak bir ey yok. Bingölden buraya o kadar yol geldik, her ey ortada diye konutu.

Birkleyn maaralar

Birkleyin suyunun önce yerin altndan akt ve doal bir tünelden sonra yeryüzüne çkt yere Birklyen ya da Dicle Tüneli ismi verilmitir. Antik çalarda, bu suyun kaybolduu yerin altna indii yer dünyann bittii yer olarak tanmlanmtr. Birkleynde birbirine paralel olarak uzanan bu kayaln içerisinde üç maara bulunmaktadr. Bunlardan güneydeki kayaln altnda ve içerisinden akan Birkleyn suyunun bulunduu maaraya Asur Kral I. Tiglat-Pileser (M.Ö. 1114-1076) ve III. Salmanassara (M.Ö. 859-828) ait 3 kabartma ve 5 çivi yaztl kitabe vardr.

Ana Sayfaya Git