“Gevran Caddesi Değerlendirme Çalıştayı” başladı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Dicle Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kentsel Alanda Erişmek/Erişememek Diyarbakır Gevran Caddesi Değerlendirme Çalıştayı” Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde başladı.

Haberler 05.05.2018 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Dicle Üniversitesinin ortaklaa düzenledii Kentsel Alanda Erimek/Eriememek Diyarbakr Gevran Caddesi Deerlendirme çaltay Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi D Salonunda Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Ali Sabaz, Dicle Üniversitesi Mimarlk ile naat Mühendislii Fakültesinde görev yapan akademisyenler ve örencilerin katmlyla balad.

Akademisyenlerin çalmaya katks önemli olacak

çaltay sonucunda ulalacak olan bilgi ve birikimlerin kentte katk sunacandan emin olduunu belirterek konumasna balayan Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Ali Sabaz, bu çalmann kendilerini heyecanlandrdn Gevran Caddesi kentin en can alc noktalarndan biri olduunu ifade etti. 650 metre uzunluk, 5 metre kaldrm, 1,5 metre geniliinde orta refüj ve yaklak 30 metre geniliinde bir koridora sahip olan caddede youn kullanmdan dolay geçen yl salkl bir proje oluturmadklarn dile getiren Sabaz, bu problemli yolda yaplacak salklatrma çalmalarnda akademisyenlerin katklarnn önemli olacan söyledi. Gevran Caddesinin nostaljik bir özellii bulunduunu ve yaklak 30 yllk 50 adet çnar aacnn bu hatta yer aldn aktaran Sabaz, Günlük 98 otobüsün geçtii ve yaklak 73 bin yolcunun kulland bir güzergah. Minibüs olarak da sadece Seyrantepe-Fakülte güzergahnn olduu bir hat. çok özel bir ve insan sirkülasyonun çok youn olduu bir yer. Dolaysyla buras ile ilgili gelitirilecek çözüm önerilerinin bizlere katks olacana inanyorum.

Birçok bulvarda çalma yürüttük

Büyükehir Belediyesinin bulvarlar ve eriebilirlik anlamnda birçok çalmay gerçekletirdiklerini belirten Sabaz, Üniversitenin bizim yaptmz çalmalar incelemelerini ve gözlemlemelerini rica ediyorum. ehirde dönüüm anlamnda yaptmz çalmalarda yaklak 18,8 kilometrelik bulvarlarmz bulunuyor. Bu bulvarlar bisiklet yolundan tutun dierlerine, ulam sirkülasyonu içinde bütün gruplarn salkl bir ekilde kullanld, peyzaj ve aydnlatmasnn olduu konsept bulvarlar bunlar. Özellikle Mimarlk Fakültesindeki yetkin akademisyenlerimizin yaplan bulvarlar deerlendirmesini ve bulvarlarla ilgili önerileri bizlerle paylamalarndan dolay büyük bir mutluluk duyacaz dedi.

Krklar Danda yürütülen çalmalar incelenmeli

uana kadar kentin içinde yaklak 255 bin metrekarede bir dönüüm çalmas yaptklarnn altn çizen Sabaz, dönüüm çalmalarnda kentin öz deerlerini dikkate aldklarn ifade etti. Yaplan bulvarlara 10 bin farkl türde aaç ve 3,5 milyon mevsimlik çiçek diktiklerini dile getiren Sabaz, bunlarn yannda kentin tarihi deerlerine dönük çalmalarda gerçekletirdiklerini belirtti. Melikahmet Caddesinin projesini hazrladklarnda akademisyenlerinde görülerini aldklarn aktaran Sabaz, bu konuda üniversitenin katklarnn olduunu söyledi. Kentin tarihi çalmalaryla ilgili bilgiler verirken Krklar Dana deinmeden geçemeyeceini ileten Sabaz, Krklar Danda yürütülen çalmalarda sadece mimari anlamda deil teknik ve mühendislik anlamnda üniversitemizin konuya daha fazla ilgi göstermesini istiyoruz. Bu çalmalar nasl gerçekletirdiimizi, bu kenti tarihi özüne nasl dönütürdüümüzü ve bu ykm gerçekletirirken hangi teknikle gerçekletirdiimizi incelemeli. Krklar Dandaki yap ykmn gerçekletirirken klasik bir ykm yöntemi uygulanmad. Ykmn olduu yerin altnda hemen Ongözlü Köprü ve birçok tarihi deer bulunuyor. Krklar Dandaki yaplar çevreci ve tarihi yapy koruyan özel bir ykmla gerçekletirdik. Bununla ilgili ayrca bir çalmann yaplmasn ve hem teknik hem kent mimarisi anlamnda özellikle deerlendirilmesini arzu ediyoruz diye konutu.

Gevran Caddesinin salklatrlmas çalmasnn bir balangc olduunu dile getiren Sabaz, nallah bundan sonraki çalma Ofisteki meydan ve Sanat Soka ile ilgili olacak. Büyükehir Belediyesi olarak ilk göreve baladmzda, bakan tarafndan öyle bir motivasyon sözümüz vard iimiz gücümüz Diyarbakr ,isteyince oluyor ve Büyükehir çalyordu ifadelerinde bulundu.

Sabazn konumasnn ardndan Kentsel Alanda Erimek/Eriememek Diyarbakr Gevran Caddesi Deerlendirme çaltay moderatörlüünü F. Demet Aykaln yapt Engelsiz çevrenin Tasarm Araç Olarak Evrensel Tasarm balnda Yüksek Mimar Mübera Kavak Kara ve Eriebilir Kentsel çevrelerin Tasarmnda yi Örnek Uygulamalar konusunda Doç. Dr. Göksenin nalhannn yapt sunumlaryla devam etti. çaltay öleden sonra moderatör Ör. Gör. eyhmus Gürbüzün üstlenecei Dr. Deniz çalayan Gümüün Türkiyede Eriebilirlik ve Doç. Dr. Türkan Kejanlnn Gevran Caddesi ve Sorunlar balyla yapaca konumalar, Gevran Caddesine yaplacak teknik gezi, çaltay toplants, örenci sunumlar ve sonuç bildirgesiyle sona erecek.

Ana Sayfaya Git