Hafızalardan silinmiyor!

PKK, Siirt'in Eruh ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde 15 Ağustos 1984'te düzenlediği ilk saldırılarının ardından 34 yıl boyunca çocuk, genç, kadın ve yaşlı çok sayıda kişiyi katletti, ocaklara ateş düşürdü.

Haberler 03.01.2018 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKK, 34 yl boyunca sürdürdüü hain saldrlaryla çocuk, genç, kadn ve yal çok sayda kiiyi katletti, binlerce aileye hafzalardan silinmeyen aclar yaatt.

Siirtin Eruh ve Hakkarinin emdinli ilçelerinde 15 Austos 1984te ilk saldrlarn düzenleyen PKK, krsalda umduunu bulamad için eylemlerini ehir merkezlerine tayarak sivillerin canna da kasteden katliamlar gerçekletirdi.

Eli kanl örgüt, Türkiyenin bar ve huzurunu bozmaya yönelik bombal ve silahl saldrlarnda güvenlik güçlerinin yan sra örenci, eitimci, salkçlarn da bulunduu sivil vatandalar da hedef ald.

PKKnn, 1980 ve 1990l yllarda yerleim yerlerine gerçekletirdii basknlarda sivillerin yan sra kundaktaki bebekleri dahi kuruna dizmesi hafzalardan silinmedi.

Siirtin Baykan ilçesine bal Derince köyünde 21 Ekim 1993te PKKl okul bahçesinde kuruna dizdii 13ü çocuk 22 kiinin acs aradan geçen 23 yla ramen unutulmad. Henüz 3 yanda kefene sarl bedeni kurunlanm küçük Serkann fotorafn çeken gazeteciler, terörün acmasz yüzünü dünya kamuoyuna da göstermi oldu. Abdullah Öcalan da bu katliamdan sonra bebek katili olarak hafzalara kaznd.

Saldrlarda çok sayda sivilin yaam hakk elinden alnd. Katliamlar çocuklar öksüz veya yetim, kadnlar dul, yüzlerce sivili sakat brakt, evlatlarn yitirenlere sonsuza dek sürecek yürek acs yaatt.

- Dershane önündeki bombal saldr unutulmad

Diyarbakrn merkez Yeniehir ilçesindeki bir dershanenin önünde 3 Ocak 2008de PKKllarca askeri servis aracna yönelik düzenlenen bombal saldrda 6s dershane örencisi 7 kiinin yaamn yitirmesi hafzalardan silinmedi. Hain saldr, üniversite snavna hazrlanmak için dershaneye giden Eren ahin Eronat, Salih Ekinci, Melek pek, Rdvan Süer, Ferhat Mutlu ve Engin Takn ile veli Cengiz Kayay hayattan kopard. Yedi eve ate düüren hain saldrda 73 kii yaraland.

- Hayallerini de yaktlar

stanbulun Baclar ilçesinde 8 Kasm 2009da belediye otobüsüne örgüt mensuplarnca molotofkokteyli atld. Saldrda, evine giden 17 yandaki lise son snf örencisi Serap Eser, otobüste çkan yangn sonucu alevler arasnda kald. Genç kz yaklak bir ay tedavi gördüü hastanede yaam mücadelesini kaybetti.

Hakkaride de 16 Eylül 2010da Durankaya beldesi ile Geçitli köyü arasndaki yolda örgüt üyelerinin döedii maynn sivilleri tayan minibüsün geçii srasnda infilak etmesi sonucu aralarnda 2 yandaki Nurullah Umut çiftçi ve 11 aylk Zeynep Kurtun da bulunduu 9 kii yaamn yitirdi, 4 kii yaraland.

- Sivillerin bulunduu araçlara ate açtlar

Örgüt üyeleri, 20 Eylül 2011de 6 genç kz hedef ald. Zeynep Evin, arkadalaryla otomobille gezerken PKKllar araca ate açt. Otomobilde bulunan genç kzlardan 4ü hayatn kaybetti, 2si yaraland.

Batmanda 26 Eylül 2011de terör örgütü mensuplar bir arac gasbetti. Dur ihtarna uymayan 3 terörist, polise ate açt. Rastgele ate açarak kaçmaya çalan örgüt mensuplar, hac yolculuuna hazrlanan anne ve babasn ziyaretten dönen Talat Doru ve ailesinin bulunduu araca da ate etti. Olayda 4 çocuk annesi ve 8 aylk hamile Mizgin Doru (31) ile kz Sultan Doru (4) yaamn yitirdi. Talat ve Mizgin Dorunun 4 kz vard ancak bir de erkek bebek istiyorlard. Anne karnndaki erkek bebek, olay sonrasnda sezaryenle kurtarld ancak hastanede bir gün yaayabildi. Baba Doru ile bir kz da olayda ar yaraland.

Bingölde 29 Ekim 2011de Cumhuriyet Bayramnda bir anne, canl bombaya müdahale ederek çok sayda kiiyi kurtard. Kurban Bayram öncesi 3 çocuuyla alverie çkan Hatice Belgin, yürürken canl bombay fark etti ve üzerine atlad. Anne, patlamay engelleyemedi ancak yaanabilecek daha büyük bir faciann önüne cann feda ederek geçti. Olayda, anne Belgin ile olu Veysel ve bir vatanda hayatn kaybetti, 21 kii yaraland.

- Kurban eti datan çocuklar katlettiler

HDP Merkez Yürütme Kurulunca 6 Ekim 2014te yaplan açklamann ardndan çkan 6-7 Ekim olaylarnda 2 polis memuru ehit dütü, 31 kii hayatn kaybetti, 221 sivil ve 139 polis yaraland. Hayatn kaybedenler arasnda Kurban Bayramnn 4. gününde ihtiyaç sahiplerine kurban eti datlrken 2 arkadayla katledilen 16 yandaki Yasin Börü de bulunuyordu.

- Sebze almak için evden çkt hayatn kaybetti

Diyarbakrn Silvan ilçesinde 30 Austos 2015te evinden sebze almak için çkan 6. snf örencisi 13 yandaki Frat Simpil, PKK mensuplarnca yola yerletirilen patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu yaamn yitirdi.

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 28 Eylül 2015te PKKllarn polis aracna düzenledii saldrda roketatar mermisinin isabet ettii evdeki 9 yandaki Elif imek öldü.

Mardinin Kzltepe ilçesinde 12 Eylül 2015te PKKnn gençlik yaplanmas mensuplarnca poet içinde bir evin damna braklan patlaycnn ellerinde infilak etmesi sonucu 2 çocuk ar yaraland. Kzltepe Devlet Hastanesine kaldrlan çocuklardan 9 yandaki Tahsin Uray müdahaleye ramen kurtarlamad.

- Eli kanl örgüt, kaymakam ehit etti

Mardinde Derik Kaymakamlnda 10 Kasm 2016da PKKllarca el yapm patlaycyla düzenlenen saldrda, çileri Bakanlnca Belediye Bakan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk ehit dütü.

- 36 çocuu yetim brakan Dürümlü katliam

Bingölün Genç ilçesinde gasbettikten sonra 15 ton patlayc yükledikleri kamyonu 12 Mays 2017 gecesi Yeniehir ilçesi Tank Mahallesine getiren PKKllar ile durumlarndan üphelenen köylüler arasnda münakaa yaand. Vatandalarn, köylerine almak istememesi üzerine kamyonla Dürümlüye harekete geçen ve köylülerce takibe alndklarn fark eden teröristler, patlayc yüklü kamyonu mezra giriinde infilak ettirdi.

Patlamada 16 kii yaamn yitirdi, 23 kii yaraland. Patlamann iddeti kentin birçok ilçesinde hissedildi, olay yerinde 20 metre geniliinde ve 4 metre derinliinde çukur olutu. Terör örgütü PKKnn gerçekletirdii saldr 36 çocuun yetim, 8 kadnn da dul kalmasna neden oldu.

- Eitimcileri hedef alan saldrlar

Batmann Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017de Belediye Bakan Veysi Ikn aracna yönelik PKKl teröristlerce düzenlenen silahl saldrda karne datm töreninin ardndan evine giden müzik öretmeni 22 yandaki enay Aybüke Yalçn ar yaraland. Yalçn, kaldrld Kozluk Devlet Hastanesinde ehit oldu.

Teröristler, 16 Haziran 2017 günü de snf öretmeni olarak görev yapt anlurfann Siverek ilçesine bal çiftçiba köyünden memleketi Gümühaneye giden Necmettin Ylmaz otomobilini kurunladktan sonra kaçrd. Tuncelide 12 Temmuz 2017de Pülümür çaynn kenarnda bulunan erkek cesedinin yaplan DNA incelemesi sonucu Ylmaza ait olduu belirlendi.

- Eren Bülbülü ehit ettiler

Eli kanl teröristler, Trabzonun Maçka ilçesi krsalnda 11 Austos 2017de evden erzak çalan teröristlerin yerini güvenlik güçlerine gösterirken 16 yandaki Eren Bülbülü ehit etti.

Bahsi geçen evin civarnda sürdürülen inceleme srasnda güvenlik kuvvetlerine yardmc olduu srada teröristler tarafndan düzenlenen hain saldr sonucu Eren Bülbül ve Jandarma Kdemli Baçavu Ferhat Gedik ehit dütü, bir güvenlik görevlisi yaraland.

- Yol yapmnda görevli içilere saldr

rnak-Van karayolu inaatnda çalan içilerin kald antiyeye 2 Temmuz 2017de PKKl teröristlerce düzenlenen silahl saldrda bir içi yaamn yitirdi, bir içi yaraland.

PKKl teröristler, 3 Temmuz 2017de de Uludere ilçesinin Ortasu Beyaztepe mevkisinde yol çalmas yapan içilere saldrd. Saldrda, 2 içi hayatn kaybetti, yaralanan 4 içi hastaneye kaldrld.

- Siyasetçiler de hedef alnd

Hakkarinin Yüksekova ilçesinde 9 Mart 2017de AK Parti Esendere Belde Bakan Tayfun Ayhan ve aabeyi Murat Ayhan, teröristlerin silahl saldrs sonucu yaraland. Murat Ayhan, tedavi gördüü hastanede müdahaleye ramen kurtarlamad.

AK Parti Muradiye lçe Bakan brahim Vanlnn bulunduu 2 araçl konvoya 15 Nisan 2017de terör örgütü PKK tarafndan uzun namlulu silahlarla saldr düzenlendi. Vanl, yara almadan kurtuldu, arac takip eden otomobildeki güvenlik korucusu yeeni Adnan Vanl ehit oldu.

Diyarbakrda 30 Haziran 2017de AK Parti Lice lçe Bakan Yardmcs Orhan Mercan evinin önünde urad silahl saldr sonucu hayatn kaybetti.

Vanda 1 Temmuz 2017de AK Parti Özalp lçe Bakan Yardmcs Aydn Ahi, terör örgütü PKK mensuplarnn düzenledii silahl saldr sonucu yaamn yitirdi.

rnak Yeilyuva Mahallesinde 31 Austos 2017de Uludere Belediye Bakanl için 2014 yerel seçimlerinde AK Partiden aday olan güvenlik korucusu Mehmet Paksoy, PKKl teröristlerce evinin önünde katledildi.

- Hedef alnanlar arasnda muhtarlar da var

Terör örgütü PKK, görev yaptklar mahalle ve köylerde vatandalarla devlet kurumlar arasnda köprü görevi yürüten, hizmetlerin yerine ulamasna öncülük eden muhtarlar da saldrlarnda hedef ald.

Hakkarinin Yüksekova ilçesinde 17 Austos 2017de terör örgütü PKK tarafndan kaçrld tespit edilen Kadköy muhtar Nurettin Altun, bandan vurularak öldürülmü bulundu.

- Terör örgünün kanl saldrlarndan bazlar

rnaka bal Ortaba köyünde 22 Ocak 1987de düünevine bombal saldr düzenleyen terör örgütü PKK, 2si çocuk, 4ü kadn 8 kiiyi katlettikten bir gün sonra Mardinin Midyat ilçesine bal Gündükörte mezrasnda ise 2si bebek, 5i çocuk 10 kiiyi katletti, 10 kiiyi de yaralad.

Mardinin Nusaybin ilçesine bal Açkyol köyüne 7 Mart 1987de saldran teröristler 6s çocuk 8 kiiyi kuruna dizerek katliamlarna devam etti.

Teröristler, Mardinin Ömerli ilçesine bal Pnarck köyüne 20 Haziran 1987de düzenledikleri basknda 16s çocuk, 6s kadn 30 kiiyi hunharca katletti.

Mardinin Midyat ilçesine bal Haraberk mezrasna 8 Temmuz 1987de saldran teröristler ayn aileden 7si çocuk, 2si kadn 9 kiiyi öldürdü.

Ayn gün ayn saatlerde bir baka grup da Peçenek köyünü basarak, 16 kiiyi kuruna dizdi. rnakn çiftekavak mezrasn da basan PKKllar, 2si hamile 5i kadn, 4ü çocuk 11 kiiyi katletti.

rnakn Yazoymak köyünde 28 Mart 1988de teröristler 9 çoban boarak katletti. Örgüt, öldürdüü çobanlarn köy korucusu olduklarn iddia etti. Ayn yl Dargeçit ilçesine bal Sümer köyünü basan teröristler, 3 öretmeni katletti, birini de yaralad.

Bölücü terör örgütü PKK, 1990 ve sonraki yllarda da güvenlik gücü sivil ayrm yapmadan katliamlarna devam etti. Elazn Kovanclar ilçesinde 21 Mart 1990da yol kesen teröristler, 9 mühendis ve bir içiyi kuruna dizdi. Ayn yl bu kez 11 Haziranda rnakn Güçlükonak ilçesine bal çevrimli köyündeki korucu evlerine saldran teröristler, 12si çocuk, 7si kadn 27 kiiyi katletti.

Teröristler, stanbul Bakrköydeki çetinkaya maazasna 25 Aralk 1991de molotofkokteyli att. çkan yangnda, 7si kadn, biri çocuk 11 kii hayatn kaybetti.

Teröristler, 11 Haziran 1992de Bitlisin Tatvan ilçesinde durdurduklar minibüsteki 13 kiiyi kuruna dizdi.

Eli kanl örgüt, 27 Haziran 1992de Diyarbakrn Silvan ilçesine bal Yolaç köyü camini bast, 10 kiiyi öldürdü. Ayn yl Diyarbakrn Hani ilçesini de kana bulayan örgüt, 4ü çocuk, 4ü kadn 12 kiiyi katletti, 3 kiiyi de yaralad.

Bingöl-Elaz karayolunda 24 Mays 1993te yol kesen silahl terör örgütü, usta birliklerine giden üniformasz askerlerin bulunduu otobüsleri durdurdu ve 33 silahsz askeri ehit etti. Ülkeyi yasa boan bu saldr tazeliini korurken, 30 Haziran 1993te Mardine bal Hamzabey mezrasna saldran teröristler 7 sivili katletti.

Aradan geçen yllara ramen unutulmas mümkün olmayan bir katliam haberi de 5 Temmuz 1993te Erzincan Babalar köyünden geldi. Akam saatlerinde köyü basan örgüt, 33 vatanda kuruna dizdikten sonra köyü atee verdi.

Elazn Maden ilçesinde yolcu otobüsünü durduran PKKllar, 8 kiiyi kuruna dizdi. Ayn gün Mardine bal Ormanck ve Akyürek köylerine saldran teröristler, 11i çocuk 21 kiiyi katletti.

Tunceliye bal Darkent beldesinde 11 Eylül 1994te 6 öretmen teröristler tarafndan kuruna dizildi. Bu olaydan bir ay sonra Erzurumun Katranl ve Takesen köylerinde görev yapan 5 öretmeni kaçran PKKllar 4ünü öldürdü.

Diyarbakrn Kulp ilçesine bal Hamzal köyünü 1995in ilk gününde basan örgüt, çocuk, kadn ve yallarn da aralarnda bulunduu 20 kiiyi katletti.

- 2000li yllarda ehir merkezlerindeki siviller hedef alnd

Krsalda güvenlik güçleri karsnda ar kayplar veren eli kanl örgüt, 2000li yllarda toplumda korku ve panik havas yaratmak için ehir merkezlerine yöneldi. Canl bomba ve tuzaklarla bu kez ehir merkezlerindeki sivilleri hedef almaya balayan örgüt, 9 Temmuz 1998de stanbulun en kalabalk mekanlarndan Msr çarsna saldrd. Patlamada 7 kii hayatn kaybetti, 121 kii yaraland.

Ankarada 22 Mays 2007de Anafartalar çarsna bombal intihar saldrs düzenledi. Saldrda, 9 kii hayatn kaybetti, 100den fazla kii yaraland.

stanbul Güngörende 27 Temmuz 2008de PKKllarn brakt 2 bombann 10 dakika arayla patlamas sonucu 5i çocuk 18 kii hayatn kaybetti, yaralanan 154 kii tedavi altna alnd.

Halkalda 22 Haziran 2010da askeri servise bombal saldr düzenleyen teröristler, biri lise örencisi 5 kiinin ölümüne neden oldu.

Teröristler, 20 Eylül 2011de yine Ankaray kana bulad. Kzlay Kumrular Caddesinde meydana gelen patlamada 3 kii yaamn yitirdi, 34 kii yaraland.

Diyarbakrda 15 Austos 2016da trafik denetleme merkezine bomba yüklü araçla düzenlenen saldrda, 5 polis ile biri çocuk 2 sivil hayatn kaybetti.

rnakn Cizre ilçesinde 26 Austos 2016da çevik Kuvvet Grup Amirliine PKKl teröristlerce düzenlenen saldrda 11 polis ehit oldu, aralarnda 7 aylk bebein de bulunduu 78 kii yaraland.

Diyarbakrn çnar ilçesinde 13 Ocak 2016da lçe Emniyet Amirlii ve lojmanna teröristlerce bomba yüklü araçla gerçekletirilen, bir polis memurunun ehit olduu, biri 5 aylk bebek biri 4 ve dieri 12 yanda 3ü çocuk 6 kiinin hayatn kaybettii saldrda yaralanan 39 kii hastaneye kaldrld.

Kzlay Güvenpark yaknlarnda 13 Mart 2016da PKKl teröristlerce düzenlenen, 36 kiinin ölümüyle sonuçlanan saldrda yaralananlar arasnda bulunan 6 aylk hamile Songül Ylmazn karnndaki bebek, terör saldrlarnn en küçük kurbanlarndan oldu.

Diyarbakrn merkez Sur ilçesinde 10 Austos 2016da polis servis aracna PKKl teröristlerce bombal araçla düzenlenen saldrda anne, 2 kz ve 2 torunu hayatn kaybetti, 5i polis 12 kii yaraland.

Ana Sayfaya Git