Hipertansiyon yaşı düştü

Hareketsiz yaşam, fazla tuzlu fast food beslenme tarzı, şişmanlık, stres, kaygı, aşırı kahve, sigara ve alkol tüketimi, hipertansiyonun daha genç yaşlarda görülmesine yol açıyor.

Haberler 18.08.2019 - 23:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eskiden daha çok ileri ya hastal olarak bilinen hipertansiyonun deien yaam tarzlar yüzünden her yata görülür hale geldiini belirten Kardiyoloji Uzman Doç. Dr. Cevad eküri, gençlerin saln tehdit eden faktörlere dikkat çekti. letiim çann akll telefonlar, bilgisayarlarla pek çok eyi kolaylatrrken, yaam daha hareketsiz hale getirdiini ve sal bozduunu belirten Doç. Dr. eküri öyle konutu: Ninelerimiz, dedelerimiz asansöre binmez, merdiven çkard. Otobüse, taksiye binmez yürürdü. Doal beslenir, kendi iini kendi yapard. Salklarna gpta eder, onlara eski toprak derdik. Onlardan sonra gelen bizim nesil tam tersini yapmaya balad. Yürümez oldu, hazr yemek tüketmeye balad. Biz salmz elden kaçrmann kaygsn yaarken, imdiki çocuk ve genç nesil daha erken yata birçok hastalkla kar karya kalmakta. Bu hareketsiz ve kötü beslenme içeren yaam tarzna sigara, alkol, ar kahve-çay tüketimi ve de stres dahil olduunda bata hipertansiyon olmak üzere çeitli hastalklar gündeme geliyor. Obezite bu nesli tehdit eden hastalklarn banda geliyor. Eer kii iman veya fazla kiloya sahip ise tehdit eden hastalklar üç kat fazla görülüyor.

Hipertansiyonun hedefinde 5 organ var

Gençleri tehdit eden hipertansiyonun özellikle 5 hedef organ olup bunlara zarar verdiini belirten Doç. Dr. eküri sözlerini öyle sürdürdü: Hipertansiyonun hedef ald organlarn banda kalp, beyin, böbrekler geliyor, ayn zamanda çevre damarlar (özellikle aort damar) ve gözleri tehdit ediyor. Kalpte büyüme, kalnlama, damar sertlii, beyin kanamas, böbrek yetmezlii, görme bozukluklar hipertansiyonun yol açt ciddi salk problemleridir. Hipertansiyon kendini ba ve ense ars, çarpnt, nefes darl ve burun kanamas ile gösterebilir, göüste bir bask olabilir, böbrek sorunlar, görme bozukluu ya da hafzada bir problemle kendini gösterebilir. Hasta ksmi felçlerle doktora müracaat edebilir. Gençler hipertansiyon saptandnda mutlaka bir uzman hekim tarafndan ele alnmal ve ileri aratrma yaplmaldr. Hipertansiyona neden olan faktörlerden uzak durmak, az tuzlu doru yiyecek ve içecek tüketip daha fazla hareket etmek alabileceimiz en önemli önlemlerdir. Özellikle günde 30 dakikalk tempolu yürüyü herkese ilaç gibi gelecektir.

Ana Sayfaya Git