Kafatası nerede?

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan 2 bin 700 yıllık kafatası olmayan kadın iskeleti, antropologlar tarafından araştırılıyor.

Haberler 29.07.2019 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle Van Kalesinin kuzeyindeki höyükte yürütülen kaz çalmalarnda, 2 bin 700 yl öncesine ait kafatas olmayan kadn iskeleti bulundu.

stanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar bakanlnda, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim adamlarndan oluan 50 kiilik ekiple yürütülen kaz çalmalar devam ediyor.

Höyük alannda, kazlar srasnda ortaya çkarlan mimari yaplarn, Urartu döneminde ina edilen kerpiçlerin benzeriyle tamamlanmasna yönelik çalmalarn yan sra, Urartu tarihi, kültürü, yaam tarzna yönelik bilimsel aratrmalar da yaplyor.

Bu kapsamda Urartularn en büyük yerleim yerlerinden biri olan alanda yürütülen kazlar srasnda 2 bin 700 yl öncesine ait olduu deerlendirilen kadn iskeleti bulundu.

Kafatas olmayan hoker durumundaki iskelet (bacaklar karna doru çekik, bir yana yatrlm) kaz ekibindeki bilim insanlar tarafndan incelemeye alnd.

Doç. Dr. Konyar, kaz çalmalarnda Urartularn son dönemlerde höyük alann daha çok nekropol (mezarlk) olarak kullandn tespit ettiklerini söyledi.

Yerleim alan içinde bir nekropolün bulunmasnn sra d bir durum olduunu anlatan Konyar, Urartularn genellikle nekropolleri yerleim alannn dnda tuttuunu, bu nedenle Vanda yürütülen çalmann önemli olduunu vurgulad.

Höyükte kafatas ksm olmayan bir kadn iskeleti ortaya çkardklarn aktaran Konyar, Urartularda kafataslarnn daha özen gösterilip baka alanlara braklma gelenei var. Önceki yllarda farkl bölgelerde yaptmz kazlarda da ayn davran bulmutuk. Bu ata kültürüyle ilgili, yani insani bir ey. Sizi en çok anmsatan ey suretinizdir, onlar da bunu farkl deerlendirmek istemiler. diye konutu.

- Höyüklerde böyle bir eye rastlamak sra d

Daha önce baz nekropol alanlarnda bu tip buluntularla karlatklarn ancak höyük gibi yerlerde bunun sra d bir davran olduunu belirten Konyar, u bilgileri verdi:

Antropologlar, kafatas bilerek mi kesilmi, çürümeden sonra m ayrlm bunu aratryor. çünkü höyüklerde böyle bir eye rastlamak sra d bir durum. Üzerinden çkan buluntularn zenginlii, tak koleksiyonlarndan tutun da biblolar, ineler, boncuk kolyelere varncaya kadar burada aristokrat bir kesimin yaad varsaymn ortaya koyuyor. Elit bir tabakann olduu anlalyor. Kafann olmamas ilginç bir durum çünkü bütün kemikler gayet salam durumda. Bize ölüm ekliyle ilgili bilgiler de veriyor. Bir çatmada ölmü de olabilir. Bunun aratrmas antropolojik çalmayla ortaya konulacak.

Ana Sayfaya Git