Roma çarşısı canlanıyor!

Batman'da, Ilısu Barajı ve HES projesinden etkilenen tarihi Hasankeyf ilçesindeki güçlendirme çalışmaları kapsamında dolgu yapılan tarihi Roma Çarşısı'nın bulunduğu Şaab Vadisi'nde yaklaşık bir kilometre uzunluğunda kanal yapılıyor.

Haberler 02.09.2019 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda, Ilsu Baraj ve HES projesinden etkilenen tarihi Hasankeyf ilçesindeki Roma çars yeniden canlanacak.

Devlet Su leri (DS) tarafndan yapm tamamlanan Ilsu Barajnn su tutmaya balamasnn ardndan, göl sahasnda kalacak Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlere ilikin güçlendirme çalmalar aralksz sürüyor.

Bu kapsamda, baraj sularnn iç vadilere geçiini engellemek amacyla aab, Dicle, Dere ve Saha Vadilerinde dolgu çalmas yapld.

180 milyon lira bütçe ile gerçekletirilen güçlendirme çalmalar kapsamnda dolgu için yaklak 4,75 milyon metreküp malzeme kullanld.

- Tarihi çar yeniden hayat bulacak

Dolgu çalmas tamamlanan, 67 metre yükseklie ulaan aab Vadisinin üzerine kanal yapld.

Yaklak 1 kilometre uzunluundaki kanal ile vadinin üst ksmlarndan gelecek yamur suyunun tahliyesi salanrken, kanaln iki tarafnda yerli ve yabanc turistlerin alveri yapma imkan bulaca stantlar ve i yerleri kurulacak.

Tarihi Roma çarsnn yeniden canlanaca çalma sayesinde Hasankeyf Müzesinden teknelerle Küçük Sarayn önünde ina edilen limana gelecek turistler, kanal boyu vadiyi gezerek çardan alveri yapabilecek, Hasankeyf Kalesini gezebilecek.

- Turizme yönelik projeler bir bir gerçekletiriliyor

Hasankeyf Kaymakam Haluk Koç, tarihi ilçedeki çalmalarda turizme yönelik projeleri bir bir hayata geçirmeye baladklarn söyledi.

Ilsu Baraj ve HES Projesinin bölgeye salayaca en önemli katklarn banda turizmin geldiine iaret eden Koç, En önemli tarihi eserlerimizden olan Hasankeyf Kalesinde geçmite de faaliyette bulunan Roma çarsnn üzerinde dolgu çalmas yapld. u an dolgu üst seviyesinde bir kanal açlyor. Geçmi dönemlerde olduu gibi bu çalma ile buradan gelen yamur sularnn dearj yaplacak. dedi.

çalmalar Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Kurulu ile irtibatl sürdürdüklerini dile getiren Koç, çalmalarn tamamlanmasyla bu bölgenin turistlerin en gözde mekanlarndan biri olacan aktard.

Koç, Buraya gelecek turistlerin arlanmas, onlarn alveri yapabilmesi için yeniden deerlendirme yapyoruz. Kanal da turizme kataca deerle çok önemli bir nokta olacak. leriki dönemde kanaln devamnda antik bir limanmz da olacak. diye konutu.

- Tarih yaatlacak

Roma döneminde Dicle Nehri üzerinde kullanlan ve kelek olarak adlandrlan su üstü araçlarn yeniden hayat bulacan anlatan Koç, böylece tarihin yaatlacan belirtti.

Koç, geçmite kullanlan su araçlarnn yeniden kullanm, bu göl üzerindeki faaliyetinin devam adna tekneler için limanlar ina edildiini kaydederek, Bir yakas Hasankeyf Kalesinde olacak limann dier taraf Hasankeyf Müzesi giriinde olacak. Böylelikle turistler göl üzerinden tarihi eserleri gezip, ho vakit geçirecek. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git