Sobacılık mesleği tarih oluyor

Doğalgazın Siirt'e gelmesiyle birlikte satışlarının durduğunu ve iş yapamaz hale geldiklerini ifade eden 48 yıllık soba ustası Beşir Göz, mesleklerinin ölme noktasına geldiğini kaydetti.

Haberler 30.10.2019 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi Bakrclar çarsnda yarm asrdr soba ustas olarak çalan Beir Göz, sobaclk mesleinin en durgun zamann yaadklarn söyledi.

Doalgazn Siirt merkezinin neredeyse tamamna yaylmasyla birlikte sadece çevre mahalleler ve köy kesimlerine soba satabildiklerini ve son 10 ylda soba fiyatlarndaki artlardan dolay insanlarn bir hayli ikyetçi olduunu ifade etti.

30 sene önce i younluundan yemek yemeye vakit bulamyorduk

15 sene önce 9 tane deposunun olduunu ve u an i azlndan dolay depo bile tutmaya gerek kalmadn ifade eden Göz, Doalgaz geldiinden beri tüm iler durdu. 30 sene önce yemek yemee bile zor vakit buluyorduk. Gece saat birlere kadar çalyorduk. Bekçiler vard o zaman, gelip zorla kapatyorlard. Ama doalgazn gelmesiyle beraber ilerimiz bitti. dedi.

Köylerden ehre göç olmadan önce soba yetitiremiyorduk

Köylülerin ehir merkezine gelmesiyle beraber soba satlarnda düü yaandn ifade eden Göz, Köylerden insanlar ehre gelmeden önce ilere yetiemiyorduk. 20 gün öncesinden gelip parasn pein veriyordu. Artk hazr ürün getiriyoruz, onda da kr yok. Eskiden çok güzel para kazanyorduk. 20 yl önce zengin olan daha da zenginleti. Fakir olanlar da daha da fakirleti. Köylerden talep az da olsa var ama ehir merkezinde doalgazn tüm mahallelere gelmesiyle talep yok denilecek seviyeye geldi. Devlet kurumlar da eskiden gelip 100 tane soba birden alyordu ama onlar da uzun yllardr hiç almyorlar. ifadelerini kulland.

Sobalar kendimiz yapyorduk ama artk hazr alyoruz

Eskiden soba imalat yaparken imdilerde Bursadan, Eskiehirden hazr alyoruz. diyen Göz, geçmite bir ay içerisinde 4 TIR ürün getirirken son 2 senedir bunun bir TIRa dütüünü ifade etti.

Son yllarda sobalarda büyük zam artn olduunu da dile getiren Göz, yerine 10 kii girip 10 kii çkyordu, soba almak için sraya giriyorlard. Ama imdi bir kii bile gelse buna da ükür demek zorunda kaldk. Vatanda da ikyetçi bu durumdan. Sobann fiyat her sene artyor. u an sobann fiyat 500 lira 600 lira arasnda deiiyor, en ucuzu 250 TL. Eskiden sobann en yüksek fiyat 150 ile 200 TL arasndayd. Fabrika durmadan zam yapyor. Demire zam geldi deyip durmadan fiyat arttryorlar. Eskiden ylda bir sefer zam yaplrken imdilerde her gün zam yaplmaya baland. diye konutu.

Bu gidile dükkna kilit vurmak zorunda kalacaz

Sigorta ve vergi masraflarndan dolay sobaclk mesleini örettii çocuklarnn dahi kendi masraflarn çkaramadklarn ifade eden Göz, i yerine kilit vurma noktasna geldiklerini kaydetti.

Göz, Ustalm çocuklarma devrettim ama i yok. u an sigortalarn dahi yatramyorum. Sigorta 220 TL iken 550ye ve derken 750 TLye kadar çkt, sigorta ücretini yatramyoruz. Bu gidile de dükkna kilidi vurmak zorunda kalacaz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git