SODİGEM'den "Sosyal medya ve dijital oyunlar" paneli

"Yemek yaparken sosyal medya kullanan anneler çıktı. Babalar kendi hemşehri derneklerinde 'kim ne söylemiş' diye takip eder oldular. Ama asıl tehlike çocuklarımız için geliyor. Çünkü bu cep telefonu 'hayır' demeyen bir makine. Şarjı varsa her şeye 'evet' diyor. Korkunç bir ortam"

Haberler 29.07.2019 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. afak Ertan çomakl, teknolojik gelimelerin günlük hayata yansmalarna ilikin, Yemek yaparken sosyal medya kullanan anneler çkt. Babalar kendi hemehri derneklerinde kim ne söylemi diye takip eder oldular. Ama asl tehlike çocuklarmz için geliyor. çünkü bu cep telefonu hayr demeyen bir makine. arj varsa her eye evet diyor. Korkunç bir ortam. deerlendirmesinde bulundu.

Üniversiteden yaplan yazl açklamaya göre, AÜ Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eitim, Uygulama ve Aratrma Merkezi (SODGEM) tarafndan Tokat Valilii i birlii ile Sosyal medya ve dijital oyunlar paneli düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezindeki panele, Tokat Valisi Dr. Ozan Balc, AÜ Rektörü Prof. Dr. afak Ertan çomakl, Tokat Gaziosmanpaa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin ahin, SODGEM Müdürü Doç. Dr. Levent Eraslan, Tokat l Emniyet Müdürü Göksel Topalolu, Tokat l Milli Eitim Müdürü Murat Küçükali ve davetliler katld.

Tokat Valisi Balc panelin açlnda yapt konumada, devletin asl sahibinin halk ve onun geleceini ina eden çocuklar olduunu belirtti.

çocuklar korumak için Sosyal medya ve dijital oyunlar panelinin düzenlendiini ifade eden Balc, unlar kaydetti:

Dijital dediimiz dünya farkl bir dünya. Artk geldiimiz nokta; nanoteknoloji, uzay bilimi. Yani teknoloji bata olmak üzere her ey farkl. çocuklarmz korumamz lazm. çocuklarmzn müthi bir örenme potansiyeli var. Belki kendi benliklerinin de dna çkabilecekler. Biz memleketimizi ve milletimizin geleceini ina edecek olan çocuklarmz çok seviyoruz. Onlarn her alanda yetimelerini istiyoruz. Dünya çocuklaryla rekabet edebilmelerini, gösümüzü kabartmalarn, gözlerimizi yaartmalarn istiyoruz. Onlarn baarl olmalarn çok istiyoruz. Bugün gerçekleen panelin asl gayesi bu.

- çocuklarmz bekleyen tehlike cep telefonlar

çomakl da gerçek dünyada insanlarn konutuu dil ile sanal dünyadaki dil arasnda çok büyük farklar olduunu bildirdi.

Cep telefonlarnn çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine dikkati çeken çomakl, çocuklarmz bekleyen tehlike bu telefon. Belli yalardakileri artk alkanlklarndan vazgeçiremiyorsunuz. Onlar artk sosyal medya bamls oldular. Yallar da oldu. Yemek yaparken sosyal medya kullanan anneler çkt. Babalar kendi hemehri derneklerinde kim ne söylemi diye takip eder oldular. Ama asl tehlike çocuklarmz için geliyor. çünkü bu cep telefonu hayr demeyen bir makine. arj varsa her eye evet diyor. Korkunç bir ortam. Bunu deerlendirirken avantajlar ve dezavantajlar ile deerlendirmek gerekiyor. görüünü paylat.

- FETÖ, ev sohbetlerini dijital ortama tad

Dijital dünyadaki ilk terör örgütünün FETÖ olduunu ifade eden çomakl, öyle devam etti:

FETÖ, ev sohbetlerini dijital ortama tayorlar u anda. Büyük trol hesaplar var. Merkezini tespit ettik. Kriminal saat belirliyorlar, saat 20.00 ile 23.00 arasnda paylam yapyorlar. Mesela yerel seçimlerde sonuçlar, etkileyip etkilemediini bilmiyoruz. Ama yerel seçimlerde prova yaptlar, acaba hasmlk, dümanlk oluturabilir miyiz diye. Bizler seçim kültürü olan bir milletiz. Ama bilmiyorum farknda msnz, seçimde büyük bir hasmlk meydana geldi, psikolojik bir hava esti. Seçimi kaybeden de kazanan da tokalar, bir sonraki seçimlere hazrlanr. Krgnlklar unutulur, ama bu örgüte biz dijital dünyada rastladk. Bunun gibi birçok bulgumuz var, sadece FETÖcülerin dijital dünyada yer edinmesi deil. Bu konuda raporlarmz hazrladk çalma yapyoruz.

Prof. Dr. çomakl, FETÖcülerin sosyal medya fenomenlerinin hesaplarn dadandn belirterek, Biz onlarn dijital alandaki pozisyonlarn da gördük. Birer hiçler. Sizin üzerinizde de çok fazla etki oluturmalarna izin vermeyin. Hürriyeti tatm bir milletiz biz. deerlendirmesinde bulundu.

Panelde, Sosyal Alar ve Dijital Oyunlar, Tehlikeli Dijital Oyunlar ve Dijital Oyunlar, Sosyal Medya ve çocuk- Ergen Psikolojisi konular ele alnd.

Ana Sayfaya Git