Teknoloji tarımla buluşmalı!

Diyarbakır 10'uncu Tarım Hayvancılık Fuarı'nda, teknoloji ve bilginin tarım arazilerine uygulanması gerektiğine vurgu yapıldı.

Haberler 03.04.2019 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 10uncu Tarm Hayvanclk Fuarnda konuan Tarm ve Orman Bakanl Eitim ve Yayn Dairesi Bakan sa Sertkaya, teknoloji ve bilginin tarm arazilerine uygulanmas gerektiine dikkati çekti.

Diyarbakr Tarm Hayvanclk Fuar, 10uncu ylnda da Tarm ve Hayvanclk Sektörlerini TÜYAP Diyarbakr Fuar ve Kongre Merkezinde bir araya getirdi. Açl gerçekletirilen fuara birçok ülkeden yan sra bölge illerinden de ilgili sektör yetkilileri youn katlm gösterdi.

Açlta yaplan konumalarda, Diyarbakrn tamamlanacak Silvan Projesiyle dünyann tarmsal üretim merkezi haline gelecei kaydedildi.

Teknolojinin ve bilginin tarm arazilerine uygulanmasnn ehemmiyetine deinilen fuarda, petrol sahibi ülkelerin son zamanlarda tarma yönelik giriimlerde bulunduu ifade edildi.

TARIM TEKNOLOJYLE

Fuarda konuan Diyarbakr Valisi Hasan Basri Güzelolu, teknolojinin tarma uyarlanmas gerektiini söyledi.

Güzelolu, Tarm, bugün insanolu için en stratejik ve özellikli bir alandr. nsan neslinin devam için olmazsa olmazdr. Bu açdan, dünyann bilimsel ve teknolojik açdan geliimi, üretimin faktör ilikisi ve buna bal olarak planlama ölçekleri nasl deiirse deisin vazgeçilmeyecek olan beslenme ve yaama kavram içerisindeki tarmsal üretim ve ürün sürecinin devam ettirilmesidir. Bitkisel ve hayvansal balklarnda topladmz bu faaliyetler, bugün teknolojinin en çok kullanld alanlar haline gelmitir. Geçmiten bugüne sadece üretimi emek-youn bir anlay, çok uzun zamandr alanda teknoloji younuna dönümü ve bugün teknolojik gelimeler tohum, fide ve verim perspektifinde çok iddial bir alan haline gelmitir. Bugün nasl dünyada teknoparklar teknolojinin geliimine öncülük yapyorsa tarm parklar da bunu gerçekletiren alan ve modeller haline gelmitir. Dünü bilerek, ama dünde kalmayarak, teknolojiyi tarma uyarlayarak, verimi en fazla ideal ve bazda elde etmeyi amaçlayarak, tarm yeniden yorumlamak zorundayz. Bunu sadece bir gelir eldesi anlamnda deil, neslin devam etmesi ve insanolunun yaayabilmesi açsndan düünmek zorundayz. dedi.

TARIM ÜRETM MERKEZ

Güzelolu, Küresel snma tehdidi altndaki, özellikle su ve su kayplar karsnda Diyarbakr, mevcut su ve Silvan projesiyle yepyeni bir gelecee doru emin ve kararl admlarla yürüyor. Bugün ki tarm yaplabilir ve su kullanlabilir alanlaryla Diyarbakr, Türkiyede bitkisel ve hayvansal ürünlerin varlnda ilk üçte yer alan belirleyici bir ehirdir. Diyarbakr, sadece üreten deil, ürettii alanlarda piyasay belirleyen bir ehir kimliiyle bugün bu potansiyelini yakn gelecekte teknolojiyi kullanarak, verimliliin üzerine younlaarak, eitim kavramn olmazsa olmaz çiftçiden balatarak, her alana tayarak ve bunun üzerine de Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoann vizyon projelerinden biri olan 2023 Türkiyesinin yldz projelerinden biri olan Silvan Projesini bitirerek, artk sadece Türkiyenin deil, dünyann bir tarmsal üretim merkezi haline gelecektir. ifadelerini kulland.

NÜFUS ALANLARI

Açlta konuan Tarm ve Orman Bakanl Eitim ve Yayn Dairesi Bakan sa Sertkaya da teknoloji ve tarm ilikine dikkati çekti.

Sertkaya, unlar kaydetti:

Tarm alanlar artan nüfusa oranla ayn kalmaktadr. Dünyada ve ülkemizde nüfus art yaanmakta, ancak tarm alanlar ayn kalmaktadr. Dolaysyla bunu köklü bir deiimle gündeme tamak zorundayz. Bu çözüm önerisi de teknoloji ve bilgiyi tarm arazilerine uygulamamz, tarmsal teknik ve teknolojiyi üretimde hayata geçirmemiz gerekiyor. Tarm, bilgi ve teknolojiyle donatmayan ülkeler ne kendi nüfusunun gda güvenliini salayabilmekte ve ne de küresel rekabette söz konusu haline gelmektedirler. Bu açdan tarm fuarlarn çok önemli buluyor ve bakanlk olarak fuarlara her türlü destei veriyoruz. Bu fuarlar, teknolojiyi üretenlerle o teknolojiyi üretimde uygulamak isteyenleri bir araya getiren ticaret ve bir köprüdür. Üreticileri, tarmsal teknoloji ve bilgiyle buluturan, firmalara ise pazarlama ve tantm açsndan büyük imknlar veren fuarlar, ülke ekonomisine, bölge ekonomisine ve tarm sektörünün geliimine büyük bir ivme kazandrr.

EKONOMK GELMELER

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya ise tarmn sürdürülebilir hale getirilmesinin önemine vurgu yapt.

Kaya, Bu topraklar, tarmn ilk yapld yer. 30-40 kilometre ilerideki çayönü, koyunun ilk evcilletirildii yer. Bu bölgenin genetiinde tarm var zaten. Tarmn sürdürülebilir hale getirilmesi ve ekonomiye sürekli katk koymas gerekiyor. Tarm, ekonominin ve gelimiliin sürdürülebilir olmas anlamnda en önemli sektörlerden biridir. Biz de bu tarmn tam da merkezindeyiz. Baz Arap ve Ortadou ülkelerinden tarma yönelik bir giriimin olduunu görebiliyorum. Liderlerin açklamalarnda da bu geçerli. Eer petrol zengini ülkeler, petrolünü brakp tarma geçiyorlarsa tarmn ne kadar stratejik bir ürün olduunu da net olarak görmemiz, tarmmza ve topramza sahip çkmamz gerekir. Silvan projesinin tamamlanmasyla Diyarbakrn neredeyse yüzde 70i sulanabilir hale gelecek. Dünyada illeri saysanz en fazla 5 ilin böyle bir özellii vardr. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git