"Zooloji Müzesi" açıldı!

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinde açılan müzede, aralarında soyu tükenmek üzere olanlar ile endemik türlerin de bulunduğu bin 500 hayvan tanıtılıyor.

Haberler 28.12.2017 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinde fizyolojik ömrünü tamamlam bin 500 hayvann sergilendii Zooloji Müzesi açld.

Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal tarafndan açlan müzede, soyu tükenmek üzere olan kelaynak, dev kertenkele, Frat kaplumbaas, leopar sazan ve 12 endemik türün de bulunduu bin 500 hayvan tantlyor.

Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, Türkiyenin kta özellii gösteren en küçük kara parçalarndan biri olduunu, Anadoluda da Avrupa ktasndan daha fazla biyolojik çeitlilik bulunduunu söyledi.

Biyolojik çeitliliin ve tüm doal kaynaklarn gelecek kuaklara braklacak gerçek bir miras olduuna iaret eden Satar, bu nedenle Anadolunun biyolojik çeitliliinin önem tadn vurgulad.

Zooloji Müzesi açld

Bölgenin biyolojik çeitliliinin tantm için bir araya getirilen koleksiyonlardan müzede yaklak bin 500 örnein sergilendiini anlatan Satar, yumuakça, solucan, eklem bacakllar, kabuklular ve derisi dikenliler gibi omurgasz canllar ile balklar, amfibiler, sürüngenler, ku ve memeliler gibi omurgal hayvanlara ait örneklerin yer aldn aktard.

Müzede, soyu tükenmekte olan ve krmz listede bulunan 2 sürüngen, 1 ku ve 1 balk türü ile 12 endemik böcek ve yumuakçann da yer aldn ifade eden Satar, unlar kaydetti:

Bölgemizde milyonlarca yl önce yaam hayvanlara ait fosiller ve birçok balk, ku ve memeliye ait iskeletler de ilgi görüyor. Müzede sergilenen canllar doada fizyolojik ömürlerini tamamlam ya da bir kaza sonucu telef olan hayvanlardan oluuyor. Müzemize getirilen telef olmu hayvanlar anabilim dalmzdaki hocalarmz tarafndan tahnit, kurutma ve reçineye gömme yöntemiyle yaam alanlarndaki duru pozisyonlar göz önüne alnarak hazrland.

Prof. Dr. Satar, müzeyi her ya grubundan ziyaretçinin gezdiini, müzeyi ziyaret eden örencilere çevreyi kirletmenin bu canllar nasl yok ettii konusunda da bilgiler verildiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git