1925'in infazı Kazısı yapılsın

1925'in infazı Kazısı yapılsın

1925'in infazı Kazısı yapılsın

Diyarbakır'da JİTEM üssünde yapılan kazılarda bulunan kafatasları için ailelerin savcılığa başvuruları devam ederken, 1925'te idam edilen Şêyh Sait'in ailesi de Dağkapı'daki Ordu Evi'nin karşısında bulunan hastane, okul ve askeri birim arasındaki bölgede kazı yapılmasını istedi.

SARAYKAPI'DAKİ KAZILAR

JİTEM sorgu merkezi ve bir dönem ceza ve tevkifevi olarak kullanılan tarihi İçkale'de 11 Ocak'ta çevre düzenleme çalışmaları sırasında insan kafatasları bulunması üzerine başlatılan ve şu ana kadar 26 kafatasının bulunduğu kazı için ailelerin savcılığa başvuruları devam ederken, 1925'te İstiklal Mahkemesi tarafından idam ettirilen Şêyh Sait ve 46 arkadaşının gömüldüğü yerin açılması için de savcılığa başvuruda bulunuldu.

DAĞKAPI'DA KAZI YAPILSIN

Şêyh Sait'in torunu Diyadin Fırat adına savcılığa başvuran Av. Sıtkı Zilan, Şêyh Sait ve 46 arkadaşının cenazesinin defnedildiği yerin Saraykapı-İçkale olmadığını belirterek, ihtimale binaen böyle bir müracaatta bulunduklarını söyledi.  Zilan, Şêyh Sait ve 46 arkadaşının Dağkapı'daki Ordu Evi'nin karşısında bulunan hastane, okul ve askeri birim arasındaki bölgede olduğunu söyleyerek, bu yerin de kazılması için müracaat ettiklerini belirtti.

KAZILARA BAŞLANILDI

Buarada, İç Kale mevkiinde sürdürülen ve hava muhalefeti nedeniyle durdurulan çalışmalar yeniden başladı. Geçtiğimiz gün iş makineleriyle başlatılan ancak hava muhalefeti nedeniyle ertelenen kazı çalışmalarına dün sabah saatlerinde yeniden başlanıldı. Yağışların durmasıyla birlikte sabah erken saatlerde başlatılan çalışmalara destek vermek üzere bölgeye getirilen iş makineleri, kazı çalışmalarının yapıldığı yerin çamur olmasından dolayı geri döndü.

İŞ MAKİNALARIYLA KAZI

İş makinelerinin çamurdan dolayı giremediği bölgede kazma küreklerle çalışmalar sürüyor. Arkeologlar nezaretinde devam eden çalışma bölgesine giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından dosyaya gizlilik getirildiği için çalışmaların yapıldığı alanda polis ekipleri 24 saat nöbet tutuyor. Alanın giriş kapısında nöbet tutan polis ekipleri kapıya güvenlik şeridi çekerek kimsenin girmesine izin vermiyor.

"BU OLAYLAR AÇIĞA ÇIKSIN"

Kazı çalışmalarını uzaktan seyreden vatandaşlar bu gibi olayların mutlak suretle açığa çıkarılmasını ve üstü örtülmeden sonuçlandırılmasını istedi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, "Önemli olan bunların hepsinin açığa çıkarılmasıdır. Bölgede birçok yerde kemik çıktı ama üstü örtülüyor. Bu kemiklerin de açığa çıkması gerekir. Bugüne kadar bir çok yerde kemik çıktı ama sonucuna gidilmedi. Bu çalışmanın sonuca gitmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz