47'inci Gününde!

Sur ilçesinde büyük kayıp veren PKK'ya gönderilmek üzere olan, aralarında Kanas ve Kaleşnikof silahlara ait binlerce mermi ele geçirildi, çatışmalarda 1 polis ile 1 askerin şehit edildiği Sur'da operasyonlar askeri kontrolde sürüyor.

47'inci Gününde!

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 47'ıncı güne girerken şiddetli çatışmalar devam ediyor. PKK’lıların barikatlar kurduğu 6 mahallenin sokak aralarında sabah saatlerinde yoğun silah ve top sesleri yükseldi. Sur İlçesi'ndeki PKK'lılara gönderildiği değerlendirilen aralarında keskin nişancı tüfeği Kanas ile Kalaşnikof silahların da bulunduğu yüklü miktarda silah ve mühimmat ele geçirildi. PKK'lıların keskin nişancı tüfeği Kanas ile açtığı ateşle ağır yaralanan uzman çavuş ve özel harekat polisi, tedaviye gördükleri hastanede doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Özel Harekat polisi 35 yaşındaki Ali Bulduk'un cenazesi düzenlenen uğurlama töreni ile memleketi Adana'ya gönderildi.

YASAK 47'İNCİ GÜNÜNDE

Sur’da 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağı ve ardından düzenlenen operasyonlar devam ediyor. İlçenin 15 mahallesinden 6'sı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz, Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nde 2 Aralık Çarşamba günü sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. PKK'nın kurduğu barikatları ve bombalı tuzakları kaldırmak için asker ve polisin birlikte düzenlediği operasyonlar kapsamında hemen her gün çatışmalar yaşanıyor. Bu hafta sonu da tarihi ilçede şiddetli çatışmalar yaşandı.

ARTIK ASKERİN KOORDİNESİNDE

Örgüt mensuplarının, çatışmaları sivillerin yaşadığı alana taşıması üzerine düzenlenen operasyonlara, 90’lı yıllardaki gibi çok sayıda güvenlik birimi katılıyor. Uzun süre hendek operasyonunda artık asker, operasyonların da koordinesini eline aldı. Diyarbakır’ın Sur, Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçesindeki operasyonların sevk ve idaresini askerin yaptığı belirtildi. Operasyonların askerin koordinesine verilmesinin ardından, idari olarak kaymakamlıklara, mesleki olarak ise jandarmaya bağlı olan köy korucuları artık yerleşim yerlerinin dışındaki operasyonlara dahil edildi

UZMAN ÇAVUŞ ŞEHİT OLDU

Dün sabah saatlerinde PKK'lıların keskin nişancı tüfeği Kanas ile açtığı ateşle ağır yaralanan uzman çavuş, tedaviye alındığı Asker Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamayarak şehit oldu. Sur'da çatışmalar yer yer devam ederken, silah ve patlama sesleri duyuluyor.

ŞEHİT POLİSE CENAZE TÖRENİ

Öte yandan çatışmada keskin nişancı tüfeği Kanas ile yaralanan polis memuru Ali Bulduk, kaldırıldığı Diyarbakır Asker Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak, şehit düştü. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü bahçesinde şehit polis Ali Bulduk için uğurlama töreni düzenlendi.

Törende şehidin eşi Melek Bulduk, oğlu Bahadır Bulduk ile kardeşlerinin yanı sıra Vali Hüseyin Aksoy, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, İl Emniyet Müdürü Adnan Taşdan'ın da katıldığı törende önce şehidin özgeçmişi okundu. Şehit Ali Bulduk'un özgeçmişi, okunduğu sırada eşi Melek Bulduk, tabuta sarılarak bir süre ağladı. Okunan dua ardından şehidin cenazesi defnedilmek üzere memleketi Adana'nın Kozan İlçesi'ne gönderildi.

6 YILDIR DİYARBAKIR'DA

Evli ve bir çocuk babası olan şehit polis Ali Bulduk'un cenazesi, ilk olarak Kozan İlçesi'ne bağlı Güleri Mahallesi Cambazlar Mevkii'ndeki babasının evine getirildi. Dört kızları olan Fatma ve Salih Bulduk çiftinin tek oğulları Ali'nin cenazesinin baba evine gelmesiyle birlikte yakınları ağıt yaktı. Ailenin isteği üzerine cenaze aracından indirilen şehit polis Ali Bulduk'un bayrağa sarılı tabutu, taziye çadırına alındı. Burada tabut açılarak baba Salih, anne Fatma, eşi Melek Bulduk ile kız kardeşlerine son kez yüzü gösterildi. Şehit polisin eşi Melek Bulduk ve yakınları gözyaşı dökerken, 6 yaşındaki oğlu Bahadır'ı yakınları teselli etmeye çalıştı. Dualar edilip helallik alınması ardından şehit polisin naaşı cenaze töreninin yapılacağı Kozan Şehir Mezarlığı'na götürüldü.  Dokuz yıllık polis olan şehit Ali Bulduk'un cenazesi, kılınan namazın ardından gözyaşlarıyla defnedildi.

"KADERDE NE VARSA O OLUR"

Diyarbakır'da 6 yıldan bu yana görev yapan, görev süresi geçen yıl dolmasına rağmen kendi isteği üzerine görev süresini uzatan şehidin babası Salih Bulduk'un oğluyla şehit olmadan 2 gün önce görüştüğü belirtildi.

PKK'NIN CEPHANESİ ÇÖKTÜ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri tarafından yapılan istihbarat çalışması sonucunda sokağa çıkma yasağının devam ettiği merkez Sur İlçesi'ndeki PKK'lılara ulaştırılmak üzere yüklü miktarda silah ve mühimmat dolu bir araç tespit edildi. Sur İlçesi İskenderpaşa Mahallesi Azizoğlu Sokak içerisinde park halinde bulunan araca dün gece polis ekiplerince operasyon yapıldı.

Yapılan ilk arama ardından Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen araçta detaylı arama yapıldı. Yapılan kontrollerde aracın içinde 1 Kalaşnikof, 1 Kanas ve 1 Biksi olmak üzere 3 uzun namlulu silah ile 36 el bombası, 48 anti tank roket mühimmatı, 41 anti personel roket mühimmatı, 90 roketatar sevk motoru, 22 el bombasına ait fünye, 82 Kalaşnikof şarjörü, 1860 adet uzun namlulu silaha ait fişek, 2 büyük metal kutu içinde Kalaşnikof fişeği, 1 Kanas dürbünü, 4 Kanas şarjörü ve çok sayıda uzun namlulu fişek mayonu ele geçirildi.

POLİSLERİN EN ÇOK VURULDUĞU MERMİLER

Terörle mücadele uzmanları ele geçirilen silah ve mühimmatların Sur İlçesi'ndeki PKK'lılara ulaştırılmak üzere Diyarbakır'a gönderildiğini belirtti. Aracı kimin getirdiğini ve silahların nereden alındığının araştırıldığını belirten yetkililer, operasyonun yapılması ile örgüte gönderilen en büyük cephe sevkiyatının engellenmiş olduğunu kaydetti. Uzmanlar Sur İlçesi'nde ele geçirilen mühimmat arasında örgütün 'Kız keleşi' dediği kısa Kalaşnikof silaha ait çok sayıda mermi ele geçirildiğini belirten uzmanlar, son dönemde  şehit olan veya yaralanan güvenlik görevlilerinin vücutlarından bu mermilerin çıktığını söyledi. Örgütün Sur İlçesi'ndeki yakın mesafe saldırı ve kısa menzil suikastlarda bu silahı çok sık kullandığını belirten uzmanlar, ele geçirilen 5.45 milimetre çapında mermilerin de çelik yeleği delme özelliğinin bulunduğunu kaydetti.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü yetkilileri halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması için yürütülen çalışmalara aralıksız ve kararlı devam edileceğini belirtti.

OKUL ATEŞE VERİLDİ

Merkez Bağlar İlçesi Yunus Emre Mahallesi'nde bulunan 1200 öğrencinin eğitim gördüğü Nuri Zekiye Has Ortakokulu'na dün akşam gelen yüzleri kapalı bir grup PKK'lı, okulun girişinde bulunan güvenlik görevlisini silah tehdidi ile etkisiz hale getirdi. Yanlarında bir kutu içerisinde getirdikleri çok sayıda molotofu binaya ve pencerelerinden içeriye atan PKK'lılar, binayı ateşe verdikten sonra kaçtı.

Çevrede bulunanların haber vermesi üzerine okula itfaiye ekipleri ile polis geldi. İtfaiye ekipleri yangını binanın tümünü sarmadan kontrol altına aldı. Polis ekipleri de kapsamlı incelemede bulundu.

PKK'lıların molotof atarak yaktıkları okulun yönetici odaları, laboratuarı ile bazı sınıfları kullanılamaz hale geldi. PKK'lıların okulu molotofla yakma görüntüleri güvenlik kameraları ile görüntüledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz