50 yıllık arazi husumetiydi!

27 dönümlük, 50 yıllık arazi husumetinde iki kuzenine kurşun yağdırarak öldüren Bekçi Kan, hakim karşısına çıktı. İki kez müebbet isteniyor.

50 yıllık arazi husumetiydi!

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinde kardeş olan Hayri ve Kadri Kan isimli iki kuzenini bir markette  rastgele ateş ederek öldüren mahalle bekçisi Mehmet Kan hakkında savcı “Kasten öldürme” suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açtı. Çifte cinayetin nedeni ise 50 yıl öncesine dayanan 27 dönümlük bir arazi husumeti..

Diyarbakır’da 5 ay önce bir market içinde iki kuzenini öldüren Mehmet Kan ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede emniyet bekçisi olan sanık hakkında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı.

İddianamede, sanık ile ölen iki kardeşin amca çocukları oldukları, Eğil İlçesinde arazi anlaşmazlığı nedeniyle halen görülmekte olan davadan dolayı aralarında husumet bulunduğu belirtildi. Yine Eğil İlçesinde tarafların birbirlerine karşı tehdit; yaralama, kişilerin huzur ve sükûnunu bozmak, hakkı olmayan yere tecavüz suçlarından davalar bulunduğu ifade edildi.

İKİSİ DE SİLAHSIZ OLDUĞU HALDE ÖLDÜRDÜ

Katil zanlısı Mehmet Kan ile birlikte olay günü markete giden arkadaşı C.Y'nin tanık olarak alınan ifadesinde, marketteyken öldürülen Hayri Kan’ın kendisini telefonla aradığını belirterek,

“Bana Mehmet Kan’ın yanından ayrılmamı söyledi. Neden diye sorduğumda telefonu kapattı”

dedi.

İkilinin market girişine doğru yürüdükleri sırada Hayri ve Kadri Kan’ın markete girdiği, C.Y’nin ölenlere engel olmak istediği sırada sanık Mehmet Kan’ın üzerindeki silahla kuzeni olan iki kardeşe hedef gözeterek ateş ettiğine, ikisinin de olay yerinde öldüklerine yer verildi. Ölenlerin üzerinde yapılan aramada ikisinde de silah veya silahtan sayılacak kesici alet bulunmadığı ifade edildi. C.Y’nin telefon HTS kayıtları incelendiğinde cinayet saatinde arandığı belirlendi. Market çalışanları ise ölenlerin ellerinde silah görmediklerini, ancak tartışma sonucu silah sesi duyduklarını belirtti.

ÖLENLERDE SİLAH YOK TAHRİK DEĞERLENDİRİLMELİ

İddianamede, ölenlerden Hayri Kan’ın sanık Mehmet Kan’ın yanındaki arkadaşı C.Y’yi aradığına dair HTS kaydı dikkate alındığında, telefonu kapattıktan çok kısa bir süre sonra iki kardeşin de markete geldikleri, marketin giriş kısmında karşılaşmaları üzerine C.Y’nin ölen kardeşleri engellemeye çalıştığı sırada çarşı ve mahalle bekçisi olan sanığın silahını ateşlediği belirtildi.

İddianamede ölenlerin üzerinden silah çıkmadığı, ancak sanığın arkadaşını olay öncesinden arayarak yanından ayrılmasını istemeleri nedeniyle sanık hakkında lehe ve aleyhe olan tahrik hükümlerinin de mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

MİLLETVEKİLİNİ ARAYIP BİZİ BARIŞTIRMASINI İSTEDİM

Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanık Mehmet Kan ifadesinde şunları söyledi:

“Ölen kardeşler kuzenim olur. Arazi anlaşmazlığı nedeniyle polis ve savcılığa yansıyan dosyalarımız vardır. 50 yıl önce yaptığımız anlaşmaya göre 27 dönümlük araziden bize 12 dönüm verdiler. Ama biz ekip biçiyorduk. Sınırları 50 yıl önce çizilmişti. Duvar çekip meyve ağaçları dikdik.

Hayri bizi tehdit etmeye başladı ve arazide kendi hakları olduğunu iddia etti. Beni öldüreceğini söylüyordu. Ben de milletvekili Galip Ensarioğlu'na gidip husumetimizi söyleyerek bizi barıştırmasını istedim, kendisi Eğil Kaymakamlığına haber verdi, arabulucular geldi. Araziyi bölmemizi istedi, biz kabul ettik, ama onlar kabul etmedi.

"ELİNE BELİNE GÖTÜRÜNCE BEN DE SİLAHIMI ATEŞLEDİM"

Olay günü de ben arkadaşım C.Y ile markete gittim. Hayri Kan arkadaşımı arayıp ‘Onun yanından ayrıl, onu vurmaya geliyoruz’ demiş. C.Y de bunu bana söyledi.

Markete girdiğimizde Kadri elini beline götürdü, C.Y onu durdurmaya çalıştı. Çünkü onlar da benim gibi bekçidir. Silahları var.

Korku ve panikle beylik silahımla ateş edip ikisini de vurdum. Kuzenim Hayri ile aynı emniyet binasında çalışırdık. Çok pişmanım.”

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İZLETİLDİ

Sanığa marketin güvenlik kamera görüntüleri izletildiğinde ölenlerin eline beline attığına dair bir görüntü olup olmadığı soruldu. Sanık ise, “İkisi de bana küfrediyordu. Olayın şokuyla ne dediklerini hatırlamıyorum, 'üzerime gelmeyin' dedim, beni öldüreceklerini düşündüğümden ve ellerini belinde gördüğümden silahımı çektim” dedi. Savcı sanığın iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması için mahkemeye mütalaasını verdi. Sanık avukatları savunma için süre isteyince duruşma ertelendi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz