Görüş Bildir

AB kültürel mirasının en prestijli ödülünü aldı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Kilise Vakfı ile cemaat üyelerinin katkılarıyla, 2011 yılında ibade açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne, daha önce açıklanan Avrupa Birliği Kültürel Mirası'nın en prestijli ödülü, dün akşam Norveç'in Oslo kentinde düzenlenen törenle verildi.

AB kültürel mirasının en prestijli ödülünü aldı

Koruma, araştırma ve sayısallaştırma, özel hizmet ve öğretimle farkındalık arttırma olmak üzere dört farklı kategoride, kültürel miras özelliği olan eserlere ve projelere verilen en prestijli ödülü, Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü/Europa Nostra 2015 'Koruma' dalındaki birincilik ödülü Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne verildi.

2002 yılından bu yana verilen Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü yarışmasına bu yıl 29 ülkeden 263 kişi ve organizasyon başvurdu. 17'nci Yüzyıl'da inşa edilen, ancak Ermeni Cemaati'nin çeşitli nedenlerden dolayı kenti terk ederek batı illerine göç etmesinden sonra yer yer yıkılan, Büyükşehir Belediyesi, kilise vakfı ve Ermeni cemaatinin desteği ile Surp Giragos Ermeni Kilisesi restore edilip, 2011 yılında ibadete açıldı. Kiliseşd ödülün verilme gerekçesi olarak da "Kilise restorasyonunda yerel yönetim ve yöre halkının dayanışması ve Ermeni cemaatinin katkısı" olarak gösterildi.

Diyarbakır'da bir dönem farklı din ve dilden birçok medeniyetin bir arada yaşadığı kitaplara konu olan ve 'Gavur Mahallesi' olarak anılan Hançepek Mahallesi'nde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla 2010 yılında restore edildikten sonra muhteşem görüntüsüyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Norveç'in Oslo kentindeki belediye sarayında düzenlenen görkemli bir törenle, dereceye giren kişi ve organizasyonlara ödülleri verildi. Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü Töreni, Europa Nostra Başkanı, Plácido Domingo adına Yönetici Başkan Denis de Kergoylay ve Avrupa Komisyonu'nun Eğitim, Kültür, Çok Dillilik ve Gençlikten Sorumlu üyesi, Tibor Navracsics'in ortak ev sahipliği yaptı. HRH Crown Prince Haakon of Norway'in, onur konuğu olarak katıldığı törende, Oslo Belediye Başkanı Fabian Stang ve Norveç Çevre ve İklim Bakanı Tine Sundtoft hazır bulundu.

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Avrupa Kültür Mirasını Koruma Yarışması'nda 263 proje arasından dereceye giren 28 kazanan proje arasında yer alıyordu. Bu prestijli ödülü Kilise Vakfı Başkanı Vartkes Ergün Ayık, Proje Muellifi Meral Halifeoğlu, Restorasyon Sorumlusu ve Uygulayıcısı Zülfikar Halifeoğlu ve Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Pelin Ayık aldı. Surp Giragos Ermeni Kilisesi Restorasyonu ayrıca, tüm dünyada internet ortamında yapılan halk oylamasında tüm eserler arasında 3'üncü sırayı aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi