Acı Üstüne Acı

Başkent'teki kanlı saldırıya Türkiye gözyaşı dökerken, dün Lice ve İdil'den peş peşe acı haberler geldi. Diyarbakır'daki bombalı tuzakta 6 asker, İdil'de ise bir asker ile bir polis şehit oldu.

Acı Üstüne Acı

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ

Halit Zilani Çelik,

Kadir Görgülü,

Recep Bodur,

Fatih Yeniay,

Mustafa Bilgili,

Mustafa Nerkiz

Türkiye  önceki akşam Ankara'da düzenlenen ve 28 kişinin yaşamını yitirdiği, 80 civarında kişinin de yaralandığı hain saldırının kurbanlarına gözyaşı dökerken, dün sabahta art arda acı haberlerle bir kez daha sarsıldı.

İlk kanlı saldırı haberi, Diyarbakır'dan geldi. Diyarbakır-Bingöl karayolunun Lice ilçesi Mermer mahallesi yakınlarında, askerleri taşıyan zırhlı minibüse, bombalı tuzak kuruldu.

Bir ton patlayıcının kullanıldığı saldırıda, 6 asker şehit oldu, 1 asker de yaralandı. Bölgede hava destekli operasyon başlatılırken, patlayıcının menfeze tuzaklandığı ve uzaktan kumanda ile infilak ettirildiği belirlendi.

Teröristlerin patlayıcıyı kablo düzenekli olarak hazırladığı ve yaklaşık 350 metre uzunluğunda kablo döşediği ortaya çıkarıldı. Şiddetli patlamada karayolundan 15 metre tarlaya fırlayan midibüs olay yerinden çekici yardımı ile kaldırıldı.

İkinci acı haber ise Şırnak'ın İdil ilçesinden geldi. Önceki gece başlatılan sokağa çıkma yasağının ardından ilçedeyürütülen operasyonlar sırasında, teröristlerle girdikleri çatışmalarda 1 asker ile 1 polis şehit oldu.

İdil'in Dirsekli Köyü'nde 65 yaşındaki Ramazan Zan dün gece kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Zan'ın cenazesi Mardin'in Midyat İlçesi Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

DİYARBAKIR- Türkiye  önceki akşam Ankara'da düzenlenen ve 28 kişinin yaşamını yitirdiği, 80 civarında kişinin de yaralandığı hain saldırının kurbanlarına gözyaşı dökerken, dün sabahta art arda acı haberlerle bir kez daha sarsıldı. Dün sabah Lice karayolunda PKK'lı teröristlerin menfeze tuzakladıkları bombayı, askeri midibüsün geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatmaları sonucu ilk belirlemelere göre 6 asker şehit oldu, 1 asker yaralandı.

TUZAKLANMIŞ BOMBA PATLATILDI

Saldırı, Diyarbakır-Bingöl Karayolunun Lice İlçesi Mermer Mahallesi yakınlarında bugün saat 09.40'da meydana geldi. Karayolu üzerinde mayın arama tarama faaliyetinde bulunduktan sonra birliklerine dönen askerleri taşıyan zırhlı midibüsün geçişi sırasında, teröristler karayolu üzerindeki menfeze tuzakladıkları bombayı uzaktan kumanda ile patlattı.

HAVA DESTEKLİ OPERASYON

Şiddetli patlamada araçta bulunan 6 asker şehit olurken 1 askerin de yaralandığı öğrenildi. Saldırının ardından bölgeye Diyarbakır ve Lice'den çok sayıda ambulans sevk edildi. Yaralı asker Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Saldırının ardından karayolu trafiğe kapatılarak başka patlayıcı bulunup bulunmadığı araştırıldı. Bölgeye askerler de sevk edilerek, saldırıyı düzenleyen teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Operasyona helikopterle de havadan testek verildi.

 1 TON PATLAYICI KULLANILMIŞ

Saldırının ardından olay yerinde detaylı inceleme yapıldı. Yapılan ilk incelemede saldırıda amonyum nitratlarla güçlendirilmiş, yaklaşık 1 ton patlayıcı kullanıldığı belirlendi. PKK'lıların patlayıcıyı kablo düzenekli olarak hazırladığı ve yaklaşık 350 metre uzunluğunda kablo döşediği ortaya çıkarıldı. Şiddetli patlamada karayolundan 15 metre tarlaya fırlayan midibüs olay yerinden çekici yardımı ile kaldırıldı.

YOL TRAFİĞE YENİDEN AÇILDI

Trafiğe kapatılan Diyarbakır-Bingöl karayolu üzerinde güvenlik güçleri başka patlayıcı bulunup bulunmadığını araştırmayı sürdürüyor. PKK'lıların patlayıcıyı infilak ettirdiği kablo düzeneğinin bulunduğu bölgede de geniş çaplı inceleme yapıldı. Bölgede ahırların bulunduğu alanda da arama yapıldı.

ŞEHİTLERİN BABA OCAKLARI

Diyarbakır'daki patlamada Mardin'in Midyat İlçesi nüfusuna kayıtla Fatih Yeniay ile Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi nüfusuna kayıtlı olan Kadir Görgülü'nün şehit düştüğü haberleri baba ocaklarına "kor ateşi" gibi düştü.  Askeri yetkililer, Yeniay'ın merkez Seyhan İlçesi Bey Mahallesi'ndeki babasının oturduğu Kadir Görgülü'nün merkez Seyhan İlçesi Anadolu Mahallesi'ndeki evine giderek acı haberi ailelerine verdi. Sabah saat 08.00'da babası Mehmet Görgülü ile telefonla konuştuğu belirtilen Kadir Görgülü'nün terhisine 2 ay kaldığı bildirildi.

ASKERLERİ GÖRÜNCE ÇIĞLIK ATTI

Fatih Yeniay'ın bir kardeşinin İstanbul'da asker olduğu belirtilirken ağabeyi Metin Yeniay evlerinin önüne gelen askeri heyeti görünce sinir krizi geçirdi. Yeniay, "Anneme babama haber vermeyin" diye bağırdı. Bu sırada 3 katlı binanın üçüncü katında oturan anne Fatma Yeniay da oğlunun sesini duyup balkona çıktığında askerleri görünce çığlık atıp ağlamaya başladı. Eve gelen yakınları ve askeri yetkililer tarafından teselli edilmeye çalışılan anne Fatma Yeniay baygınlık geçirdi.

KISA DÖNEM ASKERLİK GÖREVİ

Şehit er Mustafa Nerkis'in memleketi İzmir'in Bornova İlçesi'ne ateş düştü. Ayşe ve Mehmet Nerkis çifti, evlerinin önünde aldıkları acı haberle gözyaşına boğuldu.  Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olduktan sonra vatani görevini yapmak üzere kısa dönem er olarak askere giden Nerkis, Aslen Kütahya Simavlı olan iki çocuklu Mehmet Nerkis ve Ayşe Nerkis çifti'nin, tek oğulları. Anne Ayşe Nerkis, "Yaktın bizi kavurdun bizi. Mustafam neredesin? Ben bu saatten sonra nasıl yaşayacağım" diyerek feryat etti. Baba Mehmet Nerkis de büyük üzüntü yaşadı.

İKİZİ EVLENDİĞİ İÇİN 7 AY ÖNCE

21 yaşındaki er Mustafa Bilgili'nin acı haberi, Amasya'nın Suluova İlçesi'nde bulunan ailesini gözyaşlarına boğdu. Baba 51 yaşındaki Recep Bilgili, güçlükle ayakta durup taziyeleri kabul etti. Şehidin ikizi Ramazan Bilgili'nin bir yıl önce evlendiği ve kardeşinin askerliğinin tamamlamasının ardından vatani görevini yapmak üzere askere gideceği belirtildi.  5 çocuk babası Ramazan Bilgili, "Devletimiz ikiz kardeşlere böyle bir imkan veriyor. Kardeşlerin biri vatani görevini tamamlayınca diğerini askere gidiyor. İkizi Ramazan geçen yıl evlendiği için 7 ay önce Mustafa vatani görevini yapmak üzere askere gitti. En son dün akşam telefonla konuştuk. Bana operasyondan döndüğünü ve karakolda olduğunu söylemişti. Önümüzdeki günlerde izine gelecekti. Ama dün akşam telefon görüşmemizde izine gelmeyi ertelediğini söyledi. Ben de 'Sen bilirsin oğlum' dedim. Ne diyebilirim ki, başımız sağolsun, vatan sağolsun" diye konuştu.

Gözyaşı dökerek sinir krizi geçiren anne Nilgün Bilgili ise, "Yiğidim, aslanım, oğlum, evladım. Bizi bırakıp nereye gidiyorsun" diye ağıt yaktı. Evinin önünde bir ambulans hazır bekletildi.

ŞEHİT BODUR'UN BABA OCAĞI

Er Recep Bodur'un Amasya'nın merkeze bağlı Yolyanı Köyü'ndeki ailesine acı haber askeri yetkililer verdi. Çitçilik yapan baba 53 yaşındaki Halil ile anne 48 yaşındaki Güldane Bodur çocuklarının şehit olduğunu duyunca büyük üzüntü yaşadı.   Bekar ve 2.5 aylık asker olan şehit Bodur'un, 9 yaşında Muhammed Emin isminde bir erkek ve 18 yaşında Sinem isminde bir kız kardeşinin olduğu öğrenildi. Şehidin yakınları haberi alır almaz Bodur ailesine evine koşarken, eve ve köy meydanına Türk bayrağı asıldı.

ASTSUBAYIN EVİNDE AĞITLAR

Astsubay Başçavuş Halit Zilani Çelik'in (37) İzmir'deki ailesinin evine, ateş düştü. Evli ve iki çocuk babası Astsubay Çelik'in, Diyarbakır'daki olaylar nedeniyle yaklaşık 2 ay önce eşi ve iki çocuğunu İzmir'deki ailesinin yanına gönderdiği belirtildi.

SABAH SON KEZ ARADI

Şehidin Diyarbakır'daki olaylar nedeniyle yaklaşık 2 ay önce eşi ve çocuklarını İzmir'deki ailesinin yanına gönderdiği ortaya çıktı. En son sabah saatlerinde ailesini arayan şehidin sağlığının yerinde olduğunu söylediği öğrenildi. Bu arada şehit Çelik'in facebooktaki kişisel sayfasında, bir süre önce Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde şehit olan silah arkadaşının fotoğrafını kapak fotoğrafı yaptığı görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz