'Acımız bir' Yürüyüşü!

Ankara'da gerçekleştirilen katliamı kınamak amacıyla Diyarbakır'da HDP'nin çağrısı üzerine toplanan kalabalık "acımız bir" sloganıyla yürüyüş yaptı. Yürüyüşte intikam sloganları atılırken, yürüyüş sonrası polis ile göstericiler arasında çatışma çıktı.

'Acımız bir' Yürüyüşü!

Muhammed YILDIZ/Ahmet DEMİR

DİYARBAKIR-DTK, HDP ve DBP'nin çağrısıyla Diyarbakır'ın Koşuyolu Parkı'nda bir araya gelen kalabalık grup "Herşeye rağmen barış" yazılı pankartla Ankara'da Barış Mitingi'ne yönelik gerçekleştirilen bombalı katliamı protesto etmek üzere HDP'nin 5 Haziran Mitingi'nin gerçekleştiği İstasyon Meydanı'na doğru yürüdü.

Aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, İHD, DBP, HDP'li milletvekilleri ve milletvekili adayları, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanlığı, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), DOGÜNSİFED, DİSİAD ve Azrailler Taraftar Grubu gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yeraldığı STK'lar öncülüğünde düzenlenen yürüyüşe kalabalık bir halk grubu katıldı. Yürüyüşte sık sık intikam sloganlarının atılması dikkat çekti.

Herşeye rağmen barış pankartı taşındı

2006 yılında Diyarbakır merkez Bağlar İlçesi'ndeki Koşuyolu Parkı'nda meydan gelen ve çoğu çocuk 10 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırının yaşandığı yerden başlayan yürüyüş, 4 Haziran günü HDP'nin mitinginde patlayan bombanın yaşandığı İstasyon Meydanı'nda son buldu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ile STK temsilcilerinin, 'Herşeye rağmen barış' pankartı taşıdığı görülürken, yürüyüş boyunca alınan sıkı güvenlik önlemlerinın alındığı görüldü

'Kürt halkının iradesini kıramayacaklar'       

İstasyon Meydanı'nda ilk konuşan DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek oldu. Şimşek, Diyarbakır halkının katliamların faillerini İstasyon Meydanı'nda boğacağı ifade ederken, saldırıların Kürt halkının iradesini kırmaya yönelik olduğunu söyledi. Ankara katliamının hesabını soracaklarını iddia ederek konuşan DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise, "İnadına yine barış kardeşlik ve birlik diyoruz. Onlar gün be gün bizi katletmeye devam etseler bile özgürlük için mücadele etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

'Ey Anadolu halkları bugün acımız birdir'

"Ey Anadolu halkları bugün acımız birdir" diyerek Türkiye halklarına seslenen Irmak, Diyarbakır ve Suruç yaşanan bombalı katliamın katilleri ile Ankara'da yaşanan bombalı katliamın katillerinin aynı zihniyet olduğunu söyledi. Katliamlara karşı tüm halkların tek ses olunması gerektiğinin söyleyen Irmak, "Ankara meydanında parçalanan 120 bedenin intikamını almak için tek ses tek yürek olalım. Ne olursa olsun mücadelemizi daha güçlü bir şekilde sürdürerek barışı haykırmaya devam edeceğiz. Türkiye ve Kürdistan'ın her yerinde demokratik mücadelemize devam edeceğiz. Bu katliam KCK'nin ateşkesine karşılık olarak gerçekleştirilen bir katliamdır" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise, Ankara'da katledilenlerin her kesimden barışçıl insanlar olduğunu ve katliamın faillerini tanıdıklarını söyledi. Diyarbakır ve Ankara'da gerçekleşen katliamların birbiriyle bağlantılı olduğuna dikkat çeken Yüksek, Onların arkasında duranların ise AK Parti hükümeti" olduğunu iddia etti.

Yürüyüş sonrasında olaylar çıktı

Düzenlenen barış yürüyüşünün ardından bir grup, Bağlar ilçesi İstasyon Meydanı’ndan Sur ilçesine doğru harekete geçti. Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüşte Trafik Bahçesi bölgesinde bir araya gelen grup, operasyonların devam ettiği Sur ilçesine doğru harekete geçti. Polis ekiplerinin trafiği açmaları yönündeki uyarılarına aldırış etmeyen grup, Şeyh Said Meydanı’nda toplandı. Grup, burada Diyarbakır Valiliği tarafından sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve operasyonların sürdüğü mahalleye girmek istedi. Polisin uyarısına aldırış etmeyen grup, taşlarla bariyerleri yıkmaya çalıştı. Polis, grubun taşlı saldırısına karşı biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Grubun taşlaması üzerine polis bu kez havaya ateş açtı. Grup polisin müdahalesi ile dağılırken, ara sokaklarda bariyerler kurdu. Bölgede gerginlik sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz