Allah’ın evine DEDAŞ şarteli

Diyarbakırlılar: Peygamberler ve Sahabeler Şehrinde borçtan dolayı cami elektriğinin kesilmesi büyük ayıp

Allah’ın evine DEDAŞ şarteli

Türkiye geneli yaşanan bu sıkıntının özelde Peygamberler ve Sahabeler Şehri Diyarbakır için ayrıca bir ayıp olduğunu ifade eden vatandaşlar, söz konusu sıkıntının giderilmesi hususunda yetkililerin bir an önce çalışma başlatmasını istedi.

"SOĞUKTAN DOLAYI CAMİDE CEMAAT KALMADI"

Merkez Sur ilçesinde bulunan Tarihi Salos camii cemaatinden Mehmet Türmez, "Camilerin ısıtma ile alakalı sorunu var ve devlet yeterli finansmanı sağlamıyor. Gerekli desteğin sağlanmasını istiyoruz. Sahabeler şehri Diyarbakır gibi bir şehirde bu tür durumların olması abes kaçar. Buradan geçerken tarihi olduğunu fark etmem üzerine içeri girdim. İçeride soğuk bir hava vardı. Yetkililerden talebimiz ısıtma ile ilgili bir bütçe ayrılmasıdır." dedi.

Diyanete bağlı olan bir caminin elektrik sorununun olmasını şaşkınlıkla karşılayan Muhammed Aşırı, "Bu cami diyanete bağlı ve elektrik sorunu var. Soğuktan camide cemaat kalmadı. Devletin artık elini taşın altına koyması lazım. Devlet okulların, müzelerin ve diğer kurumsal yerlerin elektriklerini karşılayıp her türlü desteği sağlarken camilere neden yardım etmiyor." ifadelerini kullandı.

Borcundan dolayı elektriği kesilen merkez Bağlar ilçesindeki Şeyh Abdulaziz Caminin cemaatinden Remzi Polat, caminin elektrik sorunu ile ilgili birtakım sıkıntılarının olduğunu ifade ederek "Devlet, elektriğin halkın karşılamasını istiyor, halk mevcut ekonomiden dolayı zorlanıyor. Camimiz soğuk, giden hasta oluyor. Hasta olanlardan biri de babam. Hastalandığından dolayı kaç gündür camiye gelemiyor. Kur'an-ı Kerim dersi için camiye giden çocuklarımızı soğuktan gönderemez duruma geldik." şeklinde konuştu.

"EVİMİZİN ELEKTRİK BORCUNU ÖDEYEMİYORUZ, BUNU NASIL ÖDEYECEĞİZ?"

Devletin, diğer kurumların masraflarını karşıladığı gibi caminin de devletin bir kurumu olması dolayısıyla buranın giderlerini de karşılaması gerektiğini belirten Polat, "Peygamber şehrinde böyle bir sıkıntının yaşanması ayıp bir durum. Devlet yetkilileri gelip burada 2 rekat namaz kılsın ve sıkıntıyı fark etsinler. Biz bu sıkıntıyı yaşıyoruz, onlar da yaşasın." dedi.

Cami imamlarının giderler için her hafta cemaatten para talep etmesini eleştiren Seyithan Özkan, kendi evinin elektrik borcu ödeyemeyen kişiden ayrıca yardım istenmesinin doğru olmadığına vurgu yaptı.

Özkan, "Bu çevrede esnafım ve namazlarımızı bu camide kılıyoruz. Diğer kurumlarsa nasıl destek veriyorlarsa, hastane ve okulun ısıtma giderlerini nasıl karşılıyorlarsa camimizin de giderlerinin karşılanmasını istiyoruz. Her Cuma namazında hocalarımız bizden yardım talep ediyor. Bizler kendi elektrik borcumuzu ödeyemezken buranın borcunu da ödememizi bekliyorlar." ifadelerini kullandı.

"KİMSENİN BU BORCU ÖDEMEYE GÜCÜ YOK, KARŞILIĞINDA TAPU İSTİYORSANIZ BUYURUN CAMİ SİZİN OLSUN"

Soğuktan kaynaklı olarak kimsenin camiye gelmek istemediğini sözlerine ekleyen Özkan, "Şu an cami içerisindeyiz ve titriyoruz. Dışarı içeriden daha sıcak. Geçen gün yatsı namazında imamın arkasında sadece 2 kişiydi. Nedeni ise caminin soğuk olmasıdır. Soğuktan kimse camiye gelmiyor. Devletin buna bir çare bulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Caminin inşasından bu yana adeta cami müdavimliği yapan Fahrettin Polat ise şunları söyledi:

"1992'den beri burada ikamet ediyorum ve bu caminin kuruluşunu gördük. Cami imamımızla beraber burayı bir ibadethane haline getirdik. Caminin sorunları ve eksikleriyle ilgili kurumlar bizlere yardımcı olmadı. Kendi imkanlarımızla ve hayırseverlerin destekleriyle güzel bir duruma geldi. Her yerde başka büyükçe camiler için yardım toplanılıyor, bu cami için neden toplanılmıyor. Burası kahvehane veya başka bir mekân değil, ibadethanedir. Verilen elektriğin borcu şu an artabildiği kadar artmış durumda. Kimsenin bu borcu ödemeye gücü yok. Borç karşılığında tapu istiyorsanız buyurun cami sizin olsun."

Yetkililere çağrıda bulunan Polat, "Öğle ve ikindi vakitlerinde cemaatten gelen çok nadir insan var. Sabah namazlarına kimse gelmiyor. Sebebi de caminin soğuk olması. Burası Türkiye ve bizde elhamdülillah Müslümanız, neden böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Çocuklarımız bu soğukta Kur'an-ı Kerim dersi alıyorlar. Bu sorunu giderebilecek olan şahıslar şayet bu soğukta kendi çocuklarını bizim evlatlarımız gibi camiye gönderebilecekler mi? Gönderebilirlerse söyleyecek bir şeyim yoktur." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz