Anız Kül Etti

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari, yaptığı açıklamada, Kırmasırt Mahallesi'nde çıkan anız yangınına 8 itfaiye aracı ve 30 personelle müdahale edildiğini belirtti. Suvari, çalışmalar sırasında bir itfaiye aracının yanarak zarar gördüğüne vurgu yaptı.

Anız Kül Etti

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ne bağlı Kırmasırt Köyü'nde çıkan anız yangınına, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 8 itfaiye aracı ve 30 personel müdahale etti. Zamanında yapılan müdahale ile bölgede bulunan yaşam alanlarının zarar görmesi engellenirken, yangının geniş alana yayılması ve rüzgarın kuvvetli esmesi nedeniyle söndürme çalışması yapan bir itfaiye aracı alev alarak yandı.

İtfaiye Arama Kurtarma Şube Müdürü Reşat Bakan, yangının kasıtlı yakılan anızlar sonucu çıktığını belirterek şunları söyledi: "8 araçla bu bölgeye müdahale etmiş olmasaydık, bu bölgenin tümünü kaybedebilirdik. Özellikle aşağıda bir benzin istasyonu var. Zamanında müdahale edilmesiydi, o benzin istasyonuna sirayet etmiş olsaydı, bu çevredeki yerleşim alanlarının tümünü maalesef kaybedecektik. İtfaiye Daire Başkanlığı adına ricamız; vatandaşlarımızdan kasıtlı anız yangınları çıkarmasınlar. İtfaiye aracının tümü yanmış durumda. Bu Diyarbakır'ın zararına, Diyarbakır halkının zararınadır."

'ANIZ YAKMAYIN' ÇAĞRISI

Konuya ilişkin açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fethi Suvari de, tarlalarda ekin biçildikten sonra kalan anızları yakmanın birçok tahribata yol açtığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Toprağın ve doğal yetişen bitkilerin verimliliğinde rol oynayan birçok canlı ve endemik yapı, anız yakma nedeniyle yok olmaktadır. Sadece daha kolay çift sürmek için yakılan anız nedeniyle sadece doğa zarar görmektedir. Anız artıkları toprağı soluksuz bırakmakta ve rüzgarla dağıtılmasından dolayı kirliliğe yol açmaktadır. Geçen hafta  İdil ve Nusaybin'de, bu hafta Çınar'da itfaiye aracı anız yangınında tamamen yandı. İtfaiye araçlarının maliyeti 500 bin liradır. Çevresel felaketler ve yangınlar olmaması için anız yakılmalarına karşı yurttaşlarımızı duyarlı ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz."

Kaynak: Diyarbakır Söz