Anne Ölümüne Beraat Verildi!

Annelerini öldüren kardeşlere mahkeme, 'tekrar mağdur olmamaları' için ceza vermedi.

Anne Ölümüne Beraat Verildi!

Diyarbakır'da, kavga eden iki oğlunu ayırmaya çalışan 68 yaşındaki Neslihan Pınarbaşı, onların birbirine attığı taşlardan birinin başına gelmesi sonucu yaşamını yitirdi. Mahkeme, sanık kardeşler Ubeydullah ve Mehmet Selim Pınarbaşı'na, 'ölenin sanıkların annesi olması nedeniyle ceza verilmesi, onların tekrar mağdur olmasına yol açacağı' gerekçesiyle ceza vermedi.

Olay merkez Sur İlçesi Bağpınar Mahallesi'nde 3 yıl önce meydana geldi. 68 yaşındaki Neslihan Pınarbaşı, başına sert bir cisimle vurulması sonucu getirildiği Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Savcı soruşturma başlattı ve olay günü Neslihan Pınarbaşı'nın, çocukları 29 yaşındaki Ubeydullah ile 46 yaşındaki Mehmet Selim Pınarbaşı'nın kavga ettiğini, birbirlerine taş attıklarını belirledi. Savcı, Neslihan Pınarbaşı'nın atılan bu taşlardan birinin başına isabet etmesi sonucu yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede 10 gün sonra öldüğü iddiasıyla, Ubeydullah ve Mehmet Selim Pınarbaşı kardeşler hakkında dava açtı. İddianamede ayrıca 64 yaşındaki Mehmet Pınarbaşı'nın kavga eden oğullarını ayırmak için fırlattığı elindeki çekicin şüphelilerden Mehmet Selim'i kolunu yaraladığı da yer aldı.

SAVCI ÖMÜR BOYU HAPİS İSTEDİ

Savcı iddianamede, sanık kardeşlerin attığı taşlardan birinin araya giren annelerine isabet ettiğini, ancak olaydaki kastının annelerini öldürmek olmadığını kaydetti. İki kardeşin kavga sırasında taşların annelerine isabet edeceğini öngörmelerine rağmen eylemi gerçekleştirdiğini vurgulayan savcı, şüphelilerin 'olası kasıtla' annelerinin ölümüne neden olduklarını kaydetti.

Mehmet Selim ve Ubeydullah Pınarbaşı'nın 'Olası kastla yakın akrabayı öldürme' suçundan ömür boyu hapisle yargılanmasını isteyen savcı, kavgayı ayırmak için çocuklarına çekiç fırlatan baba Mehmet Pınarbaşı'nın ise 'kasten yaralama' suçundan 1.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

BABA ŞİKAYETÇİ OLMADI

Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada Mehmet Pınarbaşı ile oğulları Mehmet Selim ve Ubeydullah Pınarbaşı'nın tutuksuz olarak yargılanmasına 2013 yılında başlandı. İfadesinde olayı anlatan Mehmet Pınarbaşı,"Evden çıkınca kızım, eşimin yaralandığını söyledi. Ben de hemen araba ile hastaneye kaldırdım. Sonra çocuklarıma sordum, ancak kimse doğruyu söylemedi. Çocuklarım görmediklerini söyledi. Eşimin ölümü nedeniyle çocuklarımdan şikayetçi değilim" dedi.

Sanıklardan Mehmet Selim Pınarbaşı ise kardeşi ile tartıştığını belirterek, "Taş alıp birbirimize attık ve kavga ettik. Bu sırada annem yaralandı. Ancak, kimin attığı taştan yaralandığını bilmiyorum. Babam kavgayı duyunca yanımıza gelip, çekiçle bana ve kardeşime vurdu. Kız kardeşimin uyarması üzerine annemin yaralandığını gördük. Kimin taş attığı belli değildi" dedi.

Sanıklardan sağır ve dilsiz olan Ubeydullah Pınarbaşı da işaret diliyle verdiği ifadede,  "Sağır ve dilsizim. Ağabeyim beni evin yanında gördüğünde kızmaya başladı. İşaret dili ile sakin olmasını söyledim. Bu sırada yerden taş alıp bana attı. Eğildiğim için taş bana isabet etmedi. Ben de kendimi korumak için taş alıp attım. Bu sırada annem ayırmak için araya girdi. Ağabeyim hala taş atıyordu. Ağabeyimin attığı taş annemin kafasına değdi ve yaralandı. Ben anneme taş atmadım" dedi.

MAHKEME CEZA VERMEDİ

Davanın karar duruşmasında savcı, Neslihan Pınarbaşı'nın  atılan taşlardan birinin başına isabet etmesi sonucu öldüğünü belirterek, sanıkların anneleri öldüğü için mağdur olup üzüntü yaşadıklarını, ceza verilmesi durumunda tekrar mağdur olacakları gerekçesiyle Ubeydullah ve Mehmet Selim Pınarbaşı'na ceza verilmemesini istedi.

Mahkeme de sanıklar Ubeydullah ve Mehmet Selim Pınarbaşı için, 'sonucun kişisel ve ailevi durum bakımından ceza verilmesini gereksiz kılacak derecede mağduriyete yol açacağı için ceza verilmesine yer olmadığına' kararını verdi. Kavgayı ayırmak için çekiç fırlatan baba Mehmet Pınarbaşı'na 'Kasten yaralama' suçundan ceza vermeyen mahkeme, Ubeydullah ve Mehmet Selim Pınarbaşı'nı birbirlerini 'Kasten yaralama' suçundan 1'er ay 25'er gün hapisle cezalandırıp, bu cezayı da erteledi.

Mahkemenin gerekçeli kararında 'Ölenin sanıkların annesi olması nedeniyle ceza verilmesi, onların tekrar mağdur olmasına yol açacağı dikkate alınarak ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir' denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz