Görüş Bildir

Atık tesisine köylü öfkesi

Diyarbakır'ın bir çok ilçesinin katı atık sorununu çözecek, tesise Sevindik köyü sakinlerinden tepki geldi.

Atık tesisine köylü öfkesi

Büyükşehir Belediyesinin Çınar'da yapacağı belirtilen Katı Atık Entegre Tesisi projesinde "mera işgali" ortaya çıkarken, köylüler tesisin kurulmasına karşı çıktı. Belediye ise, meranın bir bölümünün bakanlık oluruyla amacının değiştirildiğini iddia etti.

Çınar ilçesine bağlı Sevindik köyüne kurulacak olan Katı Atık Entegre Tesisini, köylülerin ortak kullanım alanı olan Meranın 200 dönümlük bölümüne kuralacağı yönünde köylülere imzalatılan belgelerde, 200 değil bin 200 dönüm alanın işgal edileceğinin ortaya çıkması, tepki çekti.

Köyde Katık Atık Entegre Tesisinin kurulmasına da karşı çıkan Köylüler,"Bu projede üretilen sarı metal gaz, doğal gaz, gübre enerjisi ve radyoaktif üretimi yapılacak. Belediye insan sağlığını hiçe sayan bir belediyedir. Köyümüzde gelir kaynağı hayvancılık üzerinde kurulu elimizdeki mera da alındı, ilgilerden yardım bekliyoruz" dediler.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç, köyün sınırları içinde 18 bin dönümlük mera arazisi olduğunu öne sürerek, tesisin inşaatı için 1277 dönümlük kısmın kullanım amacının değiştirildiğini ve Hazine’den bu amaçla tahsisin yapıldığını ileri sürdü. Kıraç, nükleer santralin yapılacağı iddiaları yalanlarken, tesisin 100 milyon liraya mal olacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesinin Çınar ilçesine bağlı Sevindik köyünde inşa edileceği belirtilen Katı Atık Entegre Tesisi projesinde "mera işgali" skandalı ortaya çıktı. Köylülere meranın 200 dönümlük bölümünün kullanılacağı ve kendilerine istihdam sağlanılacağı yönünde imzalatılan belgelerde, 200 değil bin 200 dönüm alanın işgal edileceğinin ortaya çıkması köylülerde infial yarattı. Köylüler meranın işgalinin yansıra, tesisin kurulmasına da insan sağlığını gerekçe göstererek karşı çıktı.

200 DÖNÜM BİN 200 DÖNÜM OLDU

Büyükşehir Belediyesinin kendilerini aldattığını öne süren Sevindik Köyü sakinleri, Belediye'ye "meranın" işgal edilmesine tepki gösterdiklerini, şikayet etmelerine rağmen, soruna çözüm getirmediklerini ileri sürdü. Köylüler, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç'ın kendilerini tehdit ettiğini de iddia etti.

BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Atık tesisin yapılmasına karşı çıkan Sevindik köyü sakinleri önceki gün, Şantiye alanına yürüyerek burada basın açıklaması yaptı. Jandarmanın sıkı güvenlik önlemi aldığı köyde toplanan halk, şantiye alanına doğru yürüyerek burada yapılan atık tesise karşı çıktılar. Sevindik köyü sakinleri adına basın açıklamasını okuyan Mikail Arbaş, şunları söyledi;

“Diyarbakır büyükşehir belediyesi tarafından yapılan katı atık tesisi denilen proje tam aksine bu proje yapılmak istenen nükleer santral geniş kapsamlı yapılmaktadır. Bu projede üretilen sarı metal gaz, doğal gaz, gübre enerjisi ve radyoaktif üretimi yapılacak. Belediye insan sağlığını hiçe sayan bir belediyedir. Köyümüzde gelir kaynağı hayvancılık üzerinde kurulu bir köydür. Resmi kayıtlara göre 15 bin  küçük ve büyük baş hayvan bulunmaktadır. Eğer bu tesis yapılırsa köyümüz haritadan silinir buraya yetkili kişilerin bir an önce el atmalarını istiyoruz. Sesimizi siz değerli basın mensupları aracılığıyla başta tarım bakanlığına, başbakanlığına, cumhurbaşkanlığına ve Diyarbakır valimizin bu konuyla ilgili soruşturma başlatmasını istiyoruz.”

BİZİ TEHDİTLE SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Köy sakinlerinden Nurcan Aker, “Biz bu çöpü istemiyoruz, bize yazıktır, günahız biz 1500 kişilik bir köyüz burada yaşıyoruz. Yaklaşık 15 bin hayvanımız bulunmaktadır, bizleri kandırdılar, bize sadece küçük bir alan tesisi yapacağız dediler. Ama şimdi tüm toprağımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Biz bunu istemiyoruz. Ya bizi öldürecekler ya da biz izin vermeyeceğiz. Bu belediye bizi yaktı. Küçük bir alan değil gördüğünüz gibi büyük bir alanı işgal ettiler. Biz hayvancılıkla uğraşıyoruz, başka bir geçim kaynağımız yok. Komşu köyler bizleri istemiyorlar. Çünkü hayvanlarımız onların otlak alanlarına gidiyor diye onlarda haklı bir durumda. Biz burada bunu istemiyoruz izin vermeyeceğiz. Buradan yetkililere sesleniyoruz buraya bir çare bulsunlar” diyerek tepkisini dile getirdi.

SAHTE BELGE İMZALATTILAR BİZE

Köy sakinlerinden Ali Bayli  ise tepkisini şöyle dile getirdi. “Bizi en baştan beri aldatmışlar yalanla dolanla bizden imza topladılar. Biz köy olarak geçimimizi genellikle hayvancılıkla uğraşıyoruz. Hayvancılık da olmasa biz burada yaşayamayız kesinlikle burada yaklaşık 18 bin küçük, 5 bin büyük baş hayvan bulunmaktadır. 1500 nüfuslu bir köyüz. Belediyenin almış olduğu bu yerler elimizden gittiği zaman biz ölü gibi oluruz zaten isterlerse bize boş bir köy veya bir alan versinler hayvanlarımız için ya da geçimimizi sürdüre bilmek için belirli bir para versinler topraklarımızı hepsini verelim. En baştan beri sahte imzalarla bizi aldatmışlardır. İlk olarak 200 dönün arazi dediler şimdi ise 2000 dönümü geçmiş durumda inşaat alanı hatta bu bile yetmiyor dediler.”

Köy halkı yaptıkları basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Öte yandan, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Deniz Kıraç bir süre önce yaptığı açıklamada, Çınar’ın Sevindik Mahallesi’nde inşaatı devam eden, Büyükşehir, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar Belediyesi’nin katı atık sorununu çözecek tesisin yüzde 50'nin tamamlandığını bildirmişti.

ALAN HAZİNİYE AİT ARAZİDİR

Tesisin fizibilite çalışmalarına 2008 yılında başlandığını, yer seçiminin Valilik Mahalli Çevre Kurulu’nca yapıldığını söyleyen Kıraç, köyün sınırları içinde yaklaşık 18 bin dönümlük mera arazisi olduğunu öne sürerek, tesisin inşaatı için 1277 dönümlük kısmın kullanım amacının değiştirildiğini ve Hazine’den bu amaçla tahsisin yapıldığını iddia etmişti. Kıraç, alanın mülkiyetinin Hazine’ye ait olduğunu, bu nedenle “alanın yabancılara satıldığı” yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını öne sürerken, alanda çalışan firmaların ihalelerinin de Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapıldığını, kendilerinin ihale sürecine dahil olmadığını söylemişti.

NÜKLEER KESİS YAPILMAYACAK

İşlemlerin tümünün resmi olarak yapıldığını vurgulayan Kıraç, proje çalışmalarında mahalle sakinleriyle sürekli toplantılar yapıldığını ve projenin içeriğiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunulduğunu anlattı.  Kıraç, "Alanda nükleer tesis kurulacağı ile ilgili bilgiler dolaşıyor; ancak bunlar kesinlikle asılsızdır. Haberi yapan basın yayın organının, biz isterdik ki bir araştırma yapsın en azından. Bu düzenli depolama sahalarında ne yapılır ne edilir, tarafsız bir şekilde bakılırsa bunun zaten çevreyi ve doğayı korumak üzere yapılan bir tesis olduğunu, bunun çevreye herhangi bir zararının olmayacağını rahat görebilirlerdi. Projenin nükleer bir enerjiyle de hiçbir alakası yoktur.”

100 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

34 milyon 46 bin Euro’ya mal olacak (yaklaşık 100 milyon lira) projenin, yüzde 77,22’si (26.291.985 Euro) AB hibelerinden, yüzde 9,11’i (3.101.701 Euro) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67’lik (4.652.552 Euro) kısmı ise Büyükşehir Belediyesi ve proje ortakları belediyelerin eş finansmanıyla sağlanıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi