Ayağı kırık toy kuşu tedavi için Elazığ’a getirildi

TUNCELİ'nin Pertek İlçesi kırsal kesiminde bulunan ayağı kırık toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bulunduktan sonra tedavi edilmek üzere Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.

Ayağı kırık toy kuşu tedavi için Elazığ’a getirildi

Dünyanın uçabilen en ağır ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya toy kuşu, bugün Pertek İlçesi'ne bağlı Dorutay Köyü kırsal kesiminde ayağı kırık olarak bulundu. Görenlerin haber verdiği Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin ilk müdahalesinin ardından Toy kuşu, tedavi edilmek üzere özel bir ekiple Elazığ'a getirildi.

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilen Toy kuşun kırılan ayağı, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard..Doç. Dr. Sami Önsaldı ve ekibi tarafından yapılan ameliyat ardından tedavi edilen Toy kuşun kırılan ayağı açıya alındı. Yaralı kuşu tedavi eden Yar. Doç. Dr. Sami Önsaldı, Toy kuşunun ayağı kırık halde Tunceli'den geldiğini belirterek, şöyle reri;

"Röntgen çektik, ayağında kırık tespit ettik. Kırılan bölgede tam kırık vardı. Birkaç parça çıkardık, hayvan şu an sağlığına kavuştu. Anesteziden uyandı, alçılı bandaja alıyoruz. Bu hayvandaki kırık kurşun değil, muhtemelen düşme sonucu çarptığı için oluşan bir kırık olduğunu düşünüyoruz. Bu hayvanlar koruma altına alınmalı. Vatandaşların çok duyarlı olmaları gerekiyor. Eski vahşi kanatlılar azalıyor. Bu Toy kuşu 14 ay sonra doğaya salınacak duruma gelirb Çünkü ani hareket ettikleri için tekrar kırılma olasılıkları var. Biz bu kuşu bir süre burada tutacağız daha sonra Tunceli'den gelip götürecekler."

Kaynak: Diyarbakır Söz