Bağlar belediyesine idari soruşturma!

Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi Belediyesi Başkanlığı hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği tarafından idari soruşturma başlatıldı.

Bağlar belediyesine idari soruşturma!

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği, Diyarbakır'ın Bağlar İlçesi Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve belediyenin emlak istimlâk müdürlüğünde görevli yöneticiler hakkında, imar ve ihale işlemlerinde haksız menfaat sağladıkları ve Bağlar semtindeki değerli arsaların hileli şekilde satıldığı iddiaları üzerine idari soruşturma başlattı.

Diyarbakır’a gönderilen müfettişlerin yaptıkları araştırma, inceleme ve alınan şahit ifadelerine göre, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren belediyeye gelir sağlamak amacıyla Bağlar Belediyesi'ne ait 12 farklı ada ve parselde arsa satışının yapıldığı belirlendi.

SAHTE KAŞE YAPMIŞLAR

Bağlar Belediyesi'nde, kamuya ait arazilerin satışında yasa ve mevzuata uymak amacıyla düzmece kaşe ve imzalar kullanıldığı ortaya çıktı. Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ve ilgili yöneticiler, arsaların gerçek mali değerini düşük göstermek için kentteki dört büyük emlak firmasının kaşelerini matbaada düzmece olarak ürettiler.

Bu düzmece evraklarla, mali değeri 6-9 milyon lira olan arsalar, gerçek değerinin çok altında bir fiyata değerlendirildi. Emlakçıların bilgisi haricinde yapılan bu işlemle, düzmece teklifler oluşturulduğu belirlendi.

EMLAKÇILARIN DA IFADELERINE BAŞVURULDU

Soruşturma sürecinde ifade veren emlakçılar, Bağlar Belediyesi'ne ait arsaların satışıyla ilgili kullanılan kaşe ve imzaların kendilerine ait olmadığını ve bu satışlar için herhangi bir teklif vermediklerini belirttiler.

Müfettişlerin yürüttüğü soruşturma kapsamında, 12 dosyada yapılan hileli satışların detayları incelendi ve bu süreçte emlakçıların ifadelerine başvuruldu.

MILYONLARCA LIRALIK KAMU ZARARI ORTAYA ÇIKTI

Mülkiye müfettişlerinin incelemeleri sonucunda, belediyeye ait arazilerin satışı sırasında kamunun milyonlarca lira zarara uğratıldığı tespit edildi. Rapor, düzmece kaşe ve imzalarla oluşturulan tekliflerle, arsaların gerçek değerinin çok altında gösterilip satıldığını ortaya koydu. Bu işlemlerle, düzmece teklifler üretilerek ve ıslak imzalar atılarak fiyat taktir komisyonu raporları düzenlendiği belirlendi.

DEĞERLI ARSALAR, VASIFSIZLARLA TAKAS EDILMIŞ

Mülkiye müfettişleri, bir dönümü 9 milyon lira değerinde olan bir arazinin 4 milyon liraya satıldığını ve bu işlemle belediye başkanı ve ilgili görevlilere maddi menfaat sağlandığını tespit etti.

Satış sonrası, arsaların gerçek değerinden çok daha yüksek fiyatlara müteahhitlere satılmaya çalışıldığı belirlendi. Ayrıca, Diyarbakır’ın Mardin karayolu üstündeki Çarıklı Köyü sınırlarında yer alan ve değeri düşük susuz tarlalarla, değerli imarlı arazilerin takas edilerek kamu zararına yol açıldığı ortaya çıktı.

BAŞMÜFETTIŞLIK RAPORU TAMAMLANDI

Mülkiye Başmüfettişliğinin hileli satışla ilgili rapor ve soruşturmasını tamamladığı ve önümüzdeki günlerde adli yönden de soruşturma yapılması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.

Hileli satışla ilgili Bağlar Tapu Müdürlüğü'ne de yazı yazılarak satışların kamu zararı oluştuğu ve hileli düzmece evraklar düzenlenerek yapıldığı için iptali talep edilecek.

Oluşan kamu zararının ise belediye başkanı Hüseyin Beyoğlu ile Emlak İstimlâk Müdürlüğü'nde görevli olup satışta imzası bulunan görevlilere rücu edileceği bildirildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler