Baraja güvenlik zirvesi

100 milyon lira ödeneği tenkis olan Silvan barajı için, "güvenlik zirvesi" yapıldı. Vali Toprak ve Jandarma Bölge Komutanı Saldık, Baraj bölgesinde, incelemede bulundu.

Baraja güvenlik zirvesi

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP bölgesinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, bu gelişmelerden rahatsız olan PKK’nın yapılan çalışmaları sabote ederek ve burada görev yapan insanları korkutarak bu tür projelerin hayata geçirilmesini önlemeye çalışmalarının manidar olduğunu söyledi.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Vali Toprak ile Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Seyfullah Saldık, Silvan Kaymakamı Yunus Sezer ve İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Erdem dün sabah Silvan Barajı şantiye alanında incelemelerde bulundu. Yüklenici firma yetkililerinden baraj inşaatının geldiği nokta hakkında bilgi alan Toprak'a, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Saldık da baraj inşaatının güvenliği konusunda alınan önlemleri aktardı.

PROJENİN GETİRİLERİ

Toprak, bu gelişmelerden rahatsız olan PKK’nın yapılan çalışmaları sabote ederek ve burada görev yapan insanları korkutarak bu tür projelerin hayata geçirilmesini önlemeye çalışmalarının manidar olduğunu söyledi. Vali Toprak, “Bu güzel ve hayırlı projeler Devletimizin aldığı önlemler sayesinde bir an önce bitirilerek ülke ekonomimize büyük oranda katkı sağlayacaklar. Bu yatırımlar bölge insanımıza iş imkânı sağlıyor. Böylece insanlarımız iş aramak için başka şehirlere gitmeden yani bir bakıma bölgemiz dışarıya göç vermeden burada kendi memleketlerinde ailelerinin yanında çalışma fırsatı buluyorlar. Bu açıdan öncelikle bölge insanımızın bu yatırımların kıymetini bilmeleri ve sahip çıkmaları gerekiyor. Ben de bunu burada çalışan siz değerli vatandaşlarımızdan rica ediyorum. İşinize, ekmeğinize, toprağınıza, ülkenize sahip çıkın. Burada yapılacak işlerin sonucunda kazanacak olan sizlersiniz” dedi.

MEHMETÇİKLERİ ZİYARET ETTİ

Vali Toprak, Silvan Barajı temel atma töreninin birkaç bakanın katılımı ile 4 Mayısta yapılması için planlama yapıldığını sözlerine ekledi. Silvan Barajı’ndaki incelemelerinin ardından Silvan Bayrambaşı Jandarma Karakolu’na geçen Vali Toprak, burada vatani görevlerini ifa eden askerler ve komutanları ziyaret ederek moral verdi. Karakol şeref defterini imzalayan Vali Toprak akşam saatlerinde ilçeden ayrıldı.

5 YILDA BİTİRİLECEK

Atatürk Barajı'ndan sonra GAP içerisinde yer alan en büyük sulama barajı olma özelliği taşıyan Silvan Barajı ile 318 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanacak.

Baraj, 7 milyar metreküp göl hacimli olacak ve 5 yılda tamamlanacak. Hizmete girdiğinde 160 megavat hidroelektrik santrali gücüne sahip olacak olan baraj ile aynı zamanda 245 bin hektarlık alanın sulanması sağlanacak. Önyüzü beton kaplamalı kaya dolgu olarak inşa edilecek olan baraj, gövde yüksekliği 174,5 metre, kret boyu 440 metre ve gövde hacmi 8,5 milyon metreküp olacak. Baraj ile ülke ekonomisine yılda 900 milyon lira katkı sağlaması hedefleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz