Bayram'a Rağmen Silahlar Susmadı

Sur ve Bismil'de Bayram'ın son gününde kanlı çatışmalar yaşandı. Bismil'de sokağa çıkma yasağı ilan edildi, PKK'lıların polise attığı roketatar eve isabet etti. Bir çocuk öldü, 5 kişi yaralandı. Sur'daki çatışmada ise; 2 YDG-H'li vuruldu.

Bayram'a Rağmen Silahlar Susmadı

Kurban Bayramı'na rağmen, Güneydoğu'da silahlar susmadı. Şiddet ve terör kan akıtırken, dün Diyarbakır'ın merke Sur ve Bismil ilçesinde çatışmalar yaşandı. Bismil'de çıkan olaylar nedeniyle 4 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yer yer çatışmaların yaşandığı Bismil'de, PKK'lıların polise attığı roketatar eve isabet etti. 9 yaşındaki bir koz çocuğu hayatını kaybederken, 5 kişi de yaralandı. Bismil ilçe merkezinde ise gün boyu çatışma yaşanırken, akşam saatlerinde 2 PKK'lının vurulduğu bildirildi. Sur ilçesine giriş-çıkışlara gece boyunca izin verilmedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Bismil İlçesi’nde önceki gece çıkan ve dün devam eden olaylar nedeniyle 4 mahallede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.  Önceki gece eski Diyarbakır yolunda PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalar dün ilçenin birçok noktasında aralıklarla devam etti. Çatışmalar üzerine Bismil Kaymakamlığı Ulutürk, Fırat, Tekel ile Rojava Mahallesi'nde saat 14.30 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan etti. İkinci bir emre kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağı, cami hoperlörleri ve polis araçları ile duyuruldu. İlçede oturanlar evlerine çekilirken esnaf da kepenkleri kapatt. İlçede gergin bekleyişin sürdüğü ifade edildi.

KAYMAKAMLIK AÇIKLAMASI

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “Örgüt mensuplarının yakalanması, halkımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için 5442 sayılı il idaresi kanunun 32/C maddesi (İlçe sınırları içinde huzur ve güvenliğinin kişi dokunmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır) maddesi gereğince İlimiz BİSMİL İlçesinde 27 Eylül 2015 günü saat 14.30’dan geçerli olmak üzere ikinci bir emre kadar, Tekel Mahallesi, Dumlupınar Mahallesi, Fırat Mahallesi ve Ulutürk Mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

EVE RAKETATAR İSABET ETTİ

İlçede yasağın hemen ardından olaylar başladı. Dumlupınar Mahallesi Mem-u Zin Bulvarı’nda bir grup PKK'lı tarafından zırhlı polis aracına atılmak istenen roket, bir eve isabet etti. Olayda, evin içerisinde bulunan 9 yaşındaki Elif Şimşek hayatını kaybetti, aynı aileden Pelda, Avaşin, Bedia, Ahmet ve Mehmet Şimşek yaralandı.

YARALILAR TEDAVİ ALTINA ALINDI

Yaralılardan durumu ağır olan Pelda, Ahmet ve Mehmet Şimşek Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, Bedia ve Avaşin Şimşek ise Bismil Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. İlçede çatışmalar devam ederken, Batman-Diyarbakır karayolu ise alınan güvenlik önlemleri altında araç geçişlerine izin veriliyor.

EMNİYET AÇIKLAMA YAPTI

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Bismil İlçesi'nde akşam saatlerinde meydana gelen çatışmalarla ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Bismil'de örgüt mensuplarınca yapılan roketatarlı saldırı sonucunda bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği ve 5 şkişinin yaralandığı kaydedildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada şöşye:

"27.09.2015 günü saat 18.00 sıralarında bölücü terör örgütü mensuplarının yol kapama eylemlerine müdahale amacıyla görevlendirilen Bismil İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ait zırhlı kobra araca yönelik yapılan roketatarlı saldırının Dumlupınar Mahallesi Memozin Bulvarı üzerindeki sivil vatandaşların oturduğu üç katlı bir evin orta katına isabet etmesi üzerine 2006 doğmulu bir kız çocuğu hayatını kaybetti ve 5 şahıs yaralandı. Yaralanan şahıslar sağlık ekiplerince ilimizdeki hastanelere sevk edildi. Konu ile ilgili tahkikata devam edilmekte olup bölücü terör örgütünün eylem ve faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalara devam edilecektir."

HENDEK OPERASYONU

Bağlar ilçesi Kaynertepe mahallesinde bulunan bazı arar sokaklarda hendek kazıldığı ihbarını alan polis ekipleri çok sayıda zırhlı araçla bölgeye operasyon yaptı. Operasyon sırasından kazılan hendeklerden dolayı polis sokak aralarına giremezken bu sırada 261 sokak girişinde bekleyen yüzü maskeli bir grup tarafından ateş edilmesi üzerine çatışma yaşandı.

Yaşanan çatışmanın ortasında kalan bir esnaf olaylar nedeniyle işyerini kapattığı sırada eline isabet eden kurşun nedeniyle yaralandı. Yaralanan esnaf bölgede bulunan vatandaşlar tarafından özel bir araçla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bağlar ilçesinde bulunan Kaynartepe mahallesinin ara sokaklarında polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi alırken çatışmalar yer yer devam ediyor.

SUR İLÇESİNDE ÇATIŞMA

Öte yandan, Sur ilçesine bağlı Hasırlı ve Fatih Paşa Mahallesi'nde barikat kuran PKK'lıların bir ailenin evine silah ve bomba atmasının ardından polis ekiplerince hava destekli operasyon başlatıldı. Operasyona yüzlerce polis katılırken PKK'nın gençlik yapılanması olan YDG-H üyelerinin barikat kurarak ateş etmesi üzerine çatışma yaşandı. Polis ekipleri açılan ateşe anında karşılık verirken sivil vatandaşların operasyon yapılan bölgeye girmelerine can güvenlikleri gerekçesiyle izin verilmedi. Çıkan çatışmalarda iki kişinin öldüğü bildirilirken, bu kişilerin YDG-H'liler oldukları öne sürüldü. Esnafın kepenklerini kapattığı Sur ilçesinde silah ve patlama sesleri yer yer yükselirken Sur ilçesini ablukaya alan polis ekipleri giriş ve çıkışlara izin vermiyor.

ASKERLERE ATEŞ AÇILDI

Öte yandan, Siirt'in Baykan İlçesi ile Bitlis arasındaki karayolunun Kasımlı Mevkii'nde yol güvenliği sağlayan askerlere, dün öğlen saatlerinde bir grup PKK'lı tarafından otomatik silahlar ile ateş açıldı. Ateşe anında karşılık verilirken, açılan ilk ateşte bir asker yaralandı. Yaralanan asker, Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, bölgede kapsamlı operasyon başlatıldı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz