Beritanlıların iskan umudu

Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl'de göçer olarak yaşamını sürdüren yaklaşık bin aile yerleşik hayata geçmek istiyor. Beritanlılar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yeşiltaş, "Göçerler, şehirde iskan edilmeyi istemiyor, köylere yerleşmek istiyor"

Beritanlıların iskan umudu

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki göçer aileler, yerleşik yaşama geçmeyi umut ediyor.

Diyarbakır, Elazığ ve Bingöl'de yaklaşık 50 bin üyesi bulunan ve büyük kısmı yerleşik yaşama geçen Beritanlılara mensup 8 bin kişi, halen göçer olarak hayatını sürdürüyor.

Yılın 6 ayını Diyarbakır yakınlarındaki Karacadağ eteklerinde, geri kalan 6 ayını da Bingöl'deki Şerafettin Yaylası'nda geçiren göçerler geçimlerini hayvancılıktan elde ediyor.

Kırsalda yaşamak durumunda kaldıkları için eğitim ve sağlık başta olmak üzere bazı hizmetlerden yoksun kalan aileler, çocuklarına daha iyi bir yaşam sunmak için yerleşik hayata geçmeyi arzuluyor.

- Okuma yazma bilenlerin oranı çok düşük

Beritanlılar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, göçerlik yapan ailelerin, il, ilçe ve köylerde yaşayanların aldığı hizmetlerden yoksun kaldığını söyledi.

Göçebe konumunda oldukları için çocuklarını düzenli olarak okula gönderemediklerinden yakınan Yeşiltaş, "Bu nedenle göçerlerde okuma yazma yüzde 10'un altında bulunuyor. Oysa yerleşik hayata geçenlerde okuma yazma yüzde 100'e yakındır" dedi.

"İyi bir gelecek için çocukların okula gitmesi lazım" diyen Yeşiltaş, "İkinci zorluğu sağlık konusunda yaşıyorlar. Sağlık hizmetlerinden de yeterince yararlanamıyorlar. Yerleşik yaşama geçerek hayvancılığı sürdürmeyi arzuluyoruz. Tek geçim kaynağımız olduğu için hayvancılıkta çok deneyimliyiz" ifadesini kullandı.

- "Yasa değişikline ihtiyaç var"

Başkan Yeşiltaş, iskan konusunda 1934 yılında çıkarılan yasanın halen yürürlükte olduğunu ancak bunun bugünkü şartlara uygun olmadığını savundu.

Göçerlerin temel isteğinin köyde kendilerine ev, ahır ve tarım arazisi verilmesi olduğunu dile getiren Yeşiltaş, "Göçerler, şehirde iskan edilmeyi istemiyor, köylere yerleşmek istiyor. Herkesin temel isteği budur" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz