Beş köylüyü öldürmüştü

Bombalı tuzakla beş köylüyü katleden örgüt üyesi Vedat Aydın Lice’deki operasyonda öldürüldü

Beş köylüyü öldürmüştü

Diyarbakır’ın Kulp İlçesinde odun toplamaya giden 5 köylüyü, yola döşedikleri uzaktan kumandalı bomba ile katleden örgüt üyelerinden 'Doktor Mahsum' kod adlı Vedat Ayhan, Lice'de iki örgüt üyesiyle birlikte öldürüldü.  Ayhan, 500 bin lira para ödüllü gri listede aranıyordu.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Güleç köyünde 8 Nisan 2020 günü odun toplamaya giden Sedat Hazar, Burhan Tanrıkulu, Ahmet Erboğa, Alaattin Yıldız ve Hacı Akdeniz, örgüt üyesi militanların yola döşediği uzaktan kumandalı el yapımı bombanın patlatılmasıyla hayatını kaybetti.

Bu köylülerden aynı zamanda emekli güvenlik korucusu olan Hacı Akdeniz bombalı tuzakta öldürülmeden bir ay önce PKK-YPG'nin Suriye'deki saflarında yer alan kızı Fatma Akdeniz'i terör örgütünden kurtarmayı başarmıştı. Baba Akdeniz, irtibat kurup Suriye-Kobani'de olduğunu öğrendiği kızını örgütten kurtarıp, güvenlik güçlerine teslim etmişti.

Kızını kurtardığı için örgütün hedefi olan baba Akdeniz, 4 köylü ile birlikte odun toplamaya giderken hain bir tuzakla katledilmişlerdi. Olay yerinden toplanan deliller ile bomba artıkları üzerinde kriminal inceleme ve teröristlerin telsiz kestirmelerinden, olayın failleri de tespit edilmişti. Köylülere bombalı tuzak hazırlayarak hain saldırının planlamasını yapan teröristin Doktor Mahsum kod adlı Vedat Ayhan olduğu belirlenmişti.

JANDARMA ÜÇ YILDAN BERİ PEŞİNDEYDİ

Diyarbakır'ın Kulp-Lice-Silvan üçgenindeki sözde Amed Eyaleti Kendal alan sorumlusu olan Vedat Ayhan o günden beri jandarmanın peşinde olduğu isimdi. İçişleri Bakanlığı’nın en çok aranan teröristler listesinin 500 bin liralık gri renkli kategorisinde aranan terörist Ayhan hakkında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca da, TCK'nın 302/1 maddesini düzenleyen, ‘Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, kişiyi yerine getirdiği kamu görevinden dolayı öldürmek, silahla yağma, kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, patlayıcı madde imal etmek’ suçlarından yakalama kararı bulunuyordu.

LİCEDE ÖLDÜRÜLDÜ

Terörist Vedat Ayhan'ın Diyarbakır'ın Lice ilçesinde öldürülen üç teröristten biri olduğu ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu’nca yapılan otopsi ve kimlik tespiti sonucu, öldürülen teröristlerden birinin, köylülerin katili Vedat Ayhan olduğu belirlendi. Lice kırsalında bir grup teröristin kış üslenmesinden çıkarak güvenlik güçlerine yönelik saldırı ve keşif hazırlığı içinde olduğuna dair alınan istihbari duyumlar üzerine geçen 3 Haziran günü güvenlik güçleri harekete geçti.

Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı Jandarma Özel Harekât Tabur Komutanlığı’ndaki seçkin birlikler ile Lice Komando Alayı’ndaki birliklerin katılımıyla operasyon başlatıldı. Görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle karadaki birliklere havadan Silahlı İnsansız Hava Aracı ve ANKA insansız hava aracı ile Atak taarruz helikopterleri de destek verdi.

‘Eren Huzur İlkbahar Yaz Şehit Jandarma Yüzbaşı Fuat Oğuzcan Operasyonu’ adı verilen harekâtta bölgeyi çember altına alan ve teröristlerin olası kaçış güzergâhlarını kapatan Mehmetçik, Gönen Köyü Ahtikan mevkiinde teröristlerle temas sağladı. “Teslim ol” çağrılarına ateşle karşılık verip bölgeden kaçmaya çalışan 1'i bölge sorumlusu üç terörist, 1 adet ABD menşeli M-16 piyade tüfeği, 2 adet AK-47 kalaşnikof tüfek ve bol miktarda mühimmatla ölü ele geçirildi. Teröristlerden birinin, sözde bölge sorumlusu Vedat Ayhan olduğu ortaya çıktı.

SICAK TEMAS SÜRÜYOR

Öte yandan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Diyarbakır'ın Lice kırsalında 2 örgüt üyesi silahlarıyla birlikte etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından, "Eren Huzur İlkbahar Yaz-1 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Zinnur Ezim Operasyonuna katılan tüm kahramanlarımıza selam olsun." ifadesiyle yaptığı paylaşımda, şu bilgileri verdi:

"Diyarbakır Lice kırsalında J-SİHA, JÖH, Jandarma Komando ve güvenlik korucularımızın katıldığı operasyonda 2 terörist silahları ile birlikte etkisiz hale getirildi. Terör sona erene kadar bahar temizliğine devam. Rabbim kahraman Mehmetçiklerimizin ve emniyet güçlerimizin ayağına taş değdirmesin."

Bakanlıktan yapılan açıklamada ise istihbarata dayalı düzenlenen nokta operasyonda bir M-16 ve bir kalaşnikof tüfeğin ele geçirildiği belirtilerek, "Terörle mücadele operasyonlarımıza halkımızın da desteği ile inançlı ve kararlı bir şekilde devam edilecektir." ifadesi kullanıldı.

LİCE KIRSALINA YASAK İLANI

Burada,  Diyarbakır Valiliği, Lice ilçesi Akçabudak ve Kılıçlı Mahallesi sınırlarında bulunan Dergan Mezrası doğusu bölgesinin 7-22 Haziran tarihleri arasında “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi" olarak ilan edildiğini duyurdu.

VALİLİĞİN YASAKLA İLGİLİ AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği, halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla Lice ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, “Diyarbakır Valiliğince; Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; Diyarbakır İli Lice İlçesi Akçabudak ve Kılıçlı Mahallesi sınırlarında bulunan Dergan Mezrası doğusu Bölgesi koordinatlarında Diyarbakır Valiliğince 7 Haziran 2023 günü saat 23.45 (dahil) - 22 Haziran 2023 günü saat 23.45 (dahil) tarihleri arasında (15) on beş gün süre ile “Geçici Özel Güvenlik Bölgesi” ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın; bu tarihler arasında, can ve mal güvenlikleri bakımından söz konusu bölgeye izinsiz olarak girmeleri yasaktır. Yasağa uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ncı maddesi gereğince cezai işlem uygulanacaktır” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz