Görüş Bildir

Beyaz esaret

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili olan kar yağışı ve dondurucu soğuk, günlük hayatı durma noktasına getirdi. Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Batman, Bingöl, Tunceli, Siirt ve Şırnak'ta okullar dün tatil edilirken, birçok köye ise ulaşım sağlanamıyor.

Beyaz esaret

Doğu ve Güneydoğu'da kar yağışı etkisini sürdürüyor. Dün yapılan açıklamalarla Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Batman, Bingöl, Siirt, Tunceli ve Şırnak'ta dün okullar tatil edildiği açıklandı. Kar yağışının etkisiyle kırsal alandaki yerleşim yerlerine ulaşım sağlanamıyor.

Diyarbakır’da yılbaşında başlayan ve önceki günkü aranın ardından dün yeniden başlayıp, aralıksız devam eden kar yağışı kenti esaret altına aldı. Yaşamı olumsuz etkileyen kar yağışı nedeniyle kent beyaz bir örtüyle kaplandı. Okulların bir günlüğüne tatil edildiği, hamile ve engelli çalışanların ise idari izinli sayıldığı kentte, belediye ekipleri çalışmalarına başladı. Ekiplerin, küreme ve tuzlama çalışması yaptıkları kentte kar yağışının devam etmesi nedeniyle güçlükler yaşanıyor.

RİSKLİ BÖLGELERE DİKKAT

Kentte, kar nedeniyle ulaşımda sıkıntılar da yaşanırken, kentin riskli bölgelerinde uygulama yapan trafik ekipleri, kar lastiği bulunmayan ve zincir takmayan sürücüleri uyardı. Bazı sürücülere cezai işlem de uygulandı.

BELEDİYE EKİPLERİ

Kentin kırsal bölgelerinde ise önceki gün Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından açılan köy yolları büyük bir kısmı yoğun kar yağışı nedeniyle yeniden ulaşıma kapandı. Kentte, bazı uçak seferleri de iptal edildi.  Onur Air, THY, Pegasus ve SunExpress'in Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya'ya karşılıklı yapılması planlanan 14 seferi iptal edildi. Diğer seferlerin gerçekleştirilebilmesi için çalışmaların sürdüğü de kaydedildi.

Meteoroloji yetkilileri, yarın kar yağışının yerini karla karışık yağmurun alacağını ve hava sıcaklığının artacağını bildirdi.

“SU BORULARI DONDU”

Kara hazırlık yakalandığını belirten vatandaşlardan Aziz Aslan, kar yağışının dün akşam itibaren daha da şiddetlendiğini söyledi. Aslan, “En son 2006’da Diyarbakır’a böyle bir kar yağdı. 10 yıl önce su borularında donma yaşanmıştı. Bugün yine yaşadık bunu. Allah herkesin yardımcısı olsun” dedi.

“KAR LASTİĞİ OLMASINA RAĞMEN ZORLANDIM”

Canip Yavuz ise kar yağışının doğanın ihtiyacı olduğunu belirterek, olumsuz yönde etkilendiklerini anlattı. Yavuz, “Zeminde bulunan mikroplar ölüyor bu kar yağışıyla. Diyarbakır bu aralar büyük bir felaket yaşıyor. İş yerine kendi aracımla geldim. Ancak biraz zorlandım. Kar lastiği olmasına rağmen zorlandım. Birçok kişi işine gidemedi zaten” diye konuştu. Mehmet Salih Kızıl ise Diyarbakır’da yoğun yağan kar yağışını eğlenceye çevirdiklerini ve kardan yaptıklarını anlattı.

SU SAYAÇLARINI KORUMA ÇAĞRISI

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü su sayaçları ve tesisatın donma riskine karşı vatandaşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. DİSKİ, donmalara karşı su sayaçlarının cam yünü, battaniye, eskimiş kazaklarla sarılarak donma tehlikesine karşı korunabileceğini duyurdu.

Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, iki gündür etkisini sürdüren kar yağışına ve donmaya karşı çalışmalarını sürdürüyor. Sürücülerin ve vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için gereken tüm tedbirleri alan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı, kenti etkisi altına alan kar yağışına karşı ana arterleri tuzlayarak ve kar küreyerek, trafik güvenliğini sağlamaya, yollarda yaşanacak olası mağduriyetleri önlemeye çalışıyor. Kar temizleme çalışmalarında öncelikli olarak caddeleri, bulvarları, hastane ve okul yollarının açık kalmasını sağlamaya çalışan ekipler, kırsal ilçe ve grup mahalle yollarında da aynı çalışmaları yürütüyor. Yağışın fazla olduğu Kulp ve Çınar'ın grup köy yollarında kar küreme çalışmalarına devam eden ekipler, gece tuzlama çalışmalarını, Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekipleri ise kaldırımları temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI TERCİH EDİLSİN ÖNERİSİ

Hava sıcaklıklarının bu geceden itibaren -20'ye düşeceğini belirten Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı yetkilileri, iki gündür donmaya karşı ana arterleri tuzlayarak ve kar küreyerek açık tuttuklarını kaydediyor. Tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan yetkililer, ancak yine de vatandaşları zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaya, özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaya çağırıyor.

HAVUZUN ÇATISI ÇÖKTÜ

Silvan İlçesi'nde bulunan bir siteye ait kapalı yüzme havuzunun çatısı yoğun kar yağışı nedeniyle çöktü. Can kaybının yaşanmadığı kazada, yüzme havuzunun çatısı hasar gördü. Silvan İlçesi, 6 gündür aralıksız devam eden yoğun kar yağışı, hayatı olumsuz etkiliyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle Kale Mahallesi'ndeki, Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan bir sitenin kapalı yüzme havuzunun tavanı çöktü. Çökme sonucu can kaybı yaşanmazken, kapalı yüzme havuzunun tavanı tamamen kullanılamaz hale geldi.

Site Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Yılmaz, gece yarısı kapalı havuzun tavanının çöktüğünü belirterek, "6 gündür aralıksız devam eden kar yağışı nedeniyle dün gece saat 01:30 sıralarında bir gürültü sesiyle uyandık. Baktığımızda kapalı yüzme havuzumuzun tavanı tamamen çökmüş durmaydı. Yapılacak bir şey yoktu. Bu bir affet olayıdır. Can kaybının olmamasına seviniyoruz."

BİNGÖL'DE YARIN OKULLAR TATİL

Bingöl Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, yarın kent merkezi, merkeze bağlı köy ve beldelerde eğitim-öğretime 1 gün ara verildiği belirtilerek, "Alınan meteorolojik tahminler ve veriler çerçevesinde, sabah saatlerinde başlayan kar yağışının etkisini gece boyunca da sürdüreceği beklendiğinden 06 Ocak 2016 Çarşamba günü Milli Eğitime bağlı Bingöl Merkez ve bağlı köy okullarında okul öncesi, ilk, orta ve lise okulları ile eğitim kurumlarında eğitim ve öğretime 1 gün süre ile ara verilmesinin kararlaştırıldı. Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli personelden hamile ve engelli olanların da aynı tarihlerde idari izinli sayılmaları uygun görülmüştür" denildi.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN

Siverek İlçe Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, kar yağışı nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanları için hazırladıkları kapları süt ve bisküvilerle doldurdu.  Ekipler, kar yüzünden yiyecek bulmakta zorlanan kuşlar için de doğaya bir ton yem bıraktı.

Siverek Kaymakamı Vural Karagül, gazetecilere yaptığı açıklamada, kar yağışının insanlar gibi hayvanları da olumsuz etkilediğini söyledi. Sokak hayvanlarının karda yiyecek bulmakta zorlandığını belirten Karagül, "Kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Yolda kalan insanlarımıza yardım ettiğimiz gibi dilsiz ve bir o kadar çaresiz canlılara yardım etmek ayrıca dinimizin gereğidir" dedi.

KART KÜTLESİ DÜŞTÜ ÜÇ YARALI

Siirt'in Barış Mahallesindeki Şehit Polis Selim Terzioğlu Polis Lojmanları'nda evden çıkan polis memuru Mustafa Balaban ile M. Veysel Açıkgöz ve Uğur Güler'in üzerine çatıdan kayan kar düştü. Olay yerine sevk edilen Karayolları 94. Şube Şefliğine bağlı ekipler, yoğun kar yağışından dolayı kapanan lojmanların yolunu iş makineleriyle açtı.  Daha sonra olay yerine çok sayıda ambulans ile itfaiye ve AFAD ekibi sevk edildi. Kar altından çıkarılan yaralı 3 kişi, Siirt Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Vali Yardımcısı Ceyhun Dilşad Taşkın da olay yerine gelerek incelemede bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi