BİK bizi gözetliyor!

Küresel Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim’in konuşmacı olarak katıldığı programda medya temsilcileri ve internet sitelerini ilgilendirecek kritik açıklamalarda bulundu.

BİK bizi gözetliyor!

29 Kasım 1 Aralık tarihlerinde toplanan Basın İlan Kurumu(BİK) genel kurulunda Şubat ayı içerisinde gündeme gelecek yeni düzenlemelerin yanı sıra en önemli gündem maddesi yerel medyalar için yapılan yüzde 100’lük zamlardı.

AMAN DİKKAT! HER AN YAPTIRIM YİYEBİLİRSİNİZ

İnternet sitelerinden yeni gelecek düzenlemelere yönelik gelen sorulara da yanıtlar vermeye çalışan başkan Dim, yeni geçilecek sistemin yerel medya yönetimlerinde gazetecilik bilincini yeniden yeşerttiğine de vurgu yaptı.

Sözü devralan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, BİK Analitik’in kendisini kanıtladığını belirterek ileri ki süreçte devreye girecek olan yeni düzenlemelere uymayan sitelere şuan da her hangi bir yaptırım uygulanmadığını belirterek bunun ileri ki süreçler de değişebileceğini belirterek konuşmasının devamında ;

“birçok site botları kullanarak kriterleri yakalıyor, şimdilik bu konuda bir müeyyide uygulamıyoruz ama bu hiçbir zaman uygulamayacağız anlamına gelmiyor. Mağduriyete yol açmadan bu geçişi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Gidişten çok memnun ve mutluyuz. Bu işi iyi yapan ile iyi yapmayanın belli olacağı bir noktaya doğru gidiyoruz. Zamanla sistem de tam olarak oturacak ve hepimiz bu sonuçtan hoşnut olacağız”

şeklinde konuştu.

KRİTERLERİ TAM YERİNE GETİRENE TAM İLAN

Yerel gazetelerin yaşam mücadelelerini vermeye çalıştıklarını savunan Başkan Dim yerel basını nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşlarına benzeterek korunması gereken bir emtia olduklarını vurguladı.

Devamında Dim:

“Yerel gazetelerin ömrünü uzatmak için bir şeyler yapılması gerekiyor. İl dışında basılan gazetelere getirilen 12 sayfa zorunluluğu 8’e, haftalık gazetelere haftada 2 çıkma zorunluluğu haftada 1’e düşürülürse can suyu olur. Avrupa ülkelerinde özellikle Almanya ve İngiltere’de yerel basına çeşitli sübvansiyonlar uygulanıyor. Almanya’da gazete kâğıdı yarı fiyatına veriliyor. Vergi istisnaları uygulanıyor. İngiltere’de vergi sıfırlanmış durumda. Bizde de ithalatta fonlar sıfırlansa ve KDV alınmasa bile maliyetler düşer. Aksi halde gazeteler kapanınca şehirlerin sesi kısılacak ve hafızaları yok olacak. Acilen bu konuda genel kurul olarak bir karar alıp Ankara’dan talep edebiliriz. İnternet haber siteleriyle ilgili sıkıntılara sayın genel müdürümüzün vakıf olmasından dolayı memnun oldum. İnternet mecrası yeni bir alan ve geleneksel medyadan sonra yeni tanışan bir gazeteci kitlesi var. Kriterleri yakalama konusunda zorlanıyorlar. Kriterlerin kademeli hale getirilmesi ve kriterlerin yarısını yerine getirenlere yarı, tam getirenlere tam, iki katı yapanlara iki katı ilan verilmesi daha hakkaniyetli olacaktır”

ifadesine yer verdi.

GÖZLER ŞUBAT AYINDA

Konuya ilişkin nihai kararların Afyonkarahisar’da toplanacak genel kurulda verileceği işaret edildi.

Gözler şimdi Basın İlan Kurumu’nun kararlarında sonuca vardırılacağı 22-24 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek toplantıya çevrilmiş durumda.

Kurumun politik çıkarlarla ilişkilendirilmemesi gerektiğine değinen Basın İlan Kurumu Başkanı Mehmet Ali Dim bazı kurumlara yaranmak için sistematik yıpratma politikalarının kurumların hayrına olmadığını belirterek

“bu sadece bindiğimiz dalı kesmeye benzer”

dedi.

HABER MERKEZİ 

Kaynak: Diyarbakır Söz