Bir Şehir Yok Oluyor!

PKK'lılarca yakılan tarihi Kurşunlu Camii bahçesindeki pahlayıcıları imha eden polise keskin nişancı tüfeği Kanas ile ateş açıldı. Polis Çetin şehit düştü. Sur'da dün de gün boyu silah sesleri duyulurken, ilçeden dumanlar yükseldi.

Bir Şehir Yok Oluyor!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde 6 mahalle, bir cadde ve Dağkapı Meydanı'nda uygulanan sokağa çıkma yasağı bugün 8'inci gününe girerken, PKK'lıların kazdığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan helikopter destekli operasyonlar da aralıksız devam ediyor. PKK'lıların Cumhuriyet İlkokulu, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu'nu yaktığı ilçede tarihi Kurşunlu Camii de çıkan yangında büyük hasar gördü.

POLİS CAMİ BAHÇESİNDE ŞEHİT OLDU

Sur İlçesi'nin Fatihpaşa Mahallesi'nde pazartesi günü örgüt militanlarınca atılan el yapımı patlayıcıyla yakılan tarihi Kurşunlu Camii bahçesinde dün PKK'lıların tuzakladığı patlayıcıları imha etmek için Bomba uzmanı polis ekipleri çalışma başlattı. Cami bahçesindeki tuzaklanan patlayıcıları imha eden polislere PKK'lılar keskin nişancı tüfeği Kanas ile ateş açtı.

YİNE KANAS SİLAHIYLA VURDULAR

Açılan ateşte bomba uzmanı polis memuru Haydar Çetin, başından ağır yaralandı. Bu sırada PKK örgütü üyeleri bölgede bulunan patlayıcıyı da uzaktan kumanda ile infilak ettirdi. Patlama sırasında da 1 polis memuru daha yaralandı. Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle birlikte örgüt üyeleriyle çatışma çıkarken, bölgeden ambulansla alınan yaralı polisler, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan polis Haydar Çetin, doktorların tüm çabasına karşın şehit oldu. Diğer yaralı polisin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

POLİS MEVZİLER OLUŞTURDU

İlçeye girişlerin sağlandığı ve yasak olmayan bölgeler dahil polis ekipleri Mardinkapı, Urfakapı, Tekkapı olmak üzere giriş çıkış noktalarına kum torbalarından mevziler oluşturdu. Kontrol noktalarında özel harekat polisleri görevlendirildi. Kontrollü yapılan giriş çıkışlarda ilçeye çöp toplamaya giren Sur Belediyesi'ne ait  çöp toplama araçları dahil arandı.

YAKILAN OKULLARIN DURUMU

Stratejik noklarda ambulansların yanı sıra polis kepçeleri ile karayollarına ait kamyonlar da hazır olarak bekletiliyor. Sur'da önceki gün PKK'lıların Cumhuriyet İlkokulu, Süleyman Nazif, Mardinkapı İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu'nu yakmasının ardından 3 okulda yangın sönerken, Yavuz Selim Ortaokulu'ndan dün de dumanlar yükseldi. Bölgedeki çatışmalar nedeniyle itfaiye ekiplerinin giremediği belirtildi.  Ortaokuldaki yangını söndürmeye giden itfaiye ekibi Yoğurt Pazarı mevkiinde çatışmaların sürmesi nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Okullardan çıkan dumanlar gökyüzünü kaplarken, ilçede havanın da kararmasıyla yangına müdahale edilmesi daha da güçleşti.

ESNAF GÜNLERDİR İŞ YAPAMIYOR

İlçenin Dabanoğlu ve Fatipaşa mahallelerinden sabah saatlerinde silah ve patlama sesleri duyuldu, ardından dumanlar yükseldi. Çatışmalar nedeniyle ilçe esnafı da günlerdir kepenklerini açamıyor.  Şehrin ekonomik olarak en hareketli yerlerinden biri olan Gazi Caddesi esnafı iflas etme noktasına geldi. Kuyumcular çarşısı, Peynirciler pazarı, Hasanpaşa Hanı, Bakırcılar çarşısı, Aşefçiler çarşısı ile Gazi ve Melikahmet caddeleri üzerindeki esnaflar günler iş yapamıyor.

BİR GRUP YÜRÜMEK İSTEDİ

Yenişehir ilçesi Ekinciler Caddesi üzerinde bir araya gelen grup, sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur ilçesine yürümek istedi. Polis, önce grubun dağılması için anons yaptı, ardından da biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Grup da polise havai fişeklerle saldırdı. Burada çıkan olaylar kentin diğer bölgelerine de sıçradı. Gece boyunca kentte olaylar durmak bilmedi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI KALDIRILDI

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 4 mahallede bulunan sokağa çıkma yasağı dün saat 17.00'den itibaren kaldırıldı. Nusaybin Kaymakamlığı'ndan yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Nusaybin ilçemizde artan terör olayları nedeniyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, bozulan huzur ve asayiş ortamının tekrar tesis edilebilmesi için 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince belirtilen bölgelerde (Abdulkadirpaşa Mahallesi, Fırat Mahallesi, Dicle Mahallesi, Yenişehir Mahallesi) sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla 6 Aralık 2015 Pazar günü saat 07.00 itibari ile ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Bahse konu yasaklama kararı 9 Aralık 2015 Çarşamba günü saat 17.00’den itibaren kaldırılmıştır. Kendi can ve mal güvenliklerinin sağlanması amacıyla uygulanan sokağa çıkma yasağına göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı vatandaşlarımıza teşekkür ederiz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur." 

Kaynak: Diyarbakır Söz