Görüş Bildir

Bölgeyi tanıtacak

KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da yapımı devam eden havalimanı terminal binasında incelemelerde bulundu; Güneydoğu'da ilk kez körüklü bir terminal binasının Diyarbakır'da kurulduğunu söyledi.

Bölgeyi tanıtacak

DİYARBAKIR-Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Hüseyin Aksoy ile birlikte yapımı devam eden havalimanın terminal binasında incelemelerde bulunup, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İncelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Yılmaz, Diyarbakır havalimanının, bölgenin ilk körüklü terminal binasına sahip olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR'A YENİ TERMİNAL YAPILIYOR

Körüklerin Türkiye'de ilk kez üretildiğini ve bu üretimin ilk olarak Diyarbakır'da kullanacağını anlatan Yılmaz, “Diyarbakır havalimanı bölge için çok önemli bir yatırım. Bölgede bir ilk gerçekleşiyor. Güneydoğu'da ilk kez körüklü bir terminal binası yapılıyor. Son yıllarda Diyarbakır'da artan yolcu trafiğiyle mevcut havaalanı tıkanmış bir duruma gelmiş. Diyarbakır çok büyük potansiyele sahip bir ilimiz. Bu ihtiyaçlara cevap verebilmek için yeni bir terminal binası hükümetimiz tarafından yapılıyor. Bu terminal binası özellikli bir yer. Ekim ayına kadar tamamlanmasını bekliyoruz. Havalimanımız 5 milyon yolcu kapasiteli olacak. 10 uçak aynı anda hizmet alabilecek. Bu 10 uçaktan 6'sı ise körüklü hizmet alma imkanına kavuşacak. Bu da güneydoğu için bir ilktir. Güneydoğu'nun ilk terminal binasını hizmete almış olacağız. Bu körüklüler de özellikli körüklüklerdir. Körükler içinde ısıtma ve soğutma sistemi var. Türkiye'de bir ilk olacak. Diğer taraftan Türkiye'de üretilen körükler ilk kez Diyarbakır'da kullanılacak. Terminal binamız çevreci bir yapıdır. Atık suyu geri dönüşüme kazandıracak bir sisteme sahip. Bir çok özelliği olan bir projedir" dedi.

"DAHA FAZLA TANITMAYA VESİLE OLACAK"

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınmasıyla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Yılmaz, hükümet olarak, yerel yönetimlerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Yılmaz, “UNESCO Dünya Kültür Mirası'na Diyarbakır Surlarını ve Hevsel Bahçeleri'ni dahil etti. Bu çok önemli bir başarıdır. Bunu katma değere dönüştürmeniz için konaklama alanı, şehirleşme ve ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor.UNESCO, Diyarbakır'ı dünyada daha fazla tanıtmaya vesile olacak. Konaklama tesisleri dışında kentsel dönüşüm çalışmalarını da hızlandırmamız gerekiyor. Burada yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Merkezi idare olarak bu konuda biz her zaman iş birliği yapmaya hazırız. Merkezi idare ve yerel yönetim birlikte bu kentsel dönüşümü başarmak durumundadır. Tabi olmazsa olmaz unsurlarımızdan biri huzur ve güven ortamıdır. Bir taraftan huzur ve güven ortamı, diğer taraftan kentsel dönüşümle daha yaşanılabilir bir şehir ortamıyla UNESCO'nun bu değerini bir kalkınma unsuruna dönüştürebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Diyarbakır havalimanının isminin henüz belirlenmediğini dile getiren Yılmaz, isim konusunda fikirleri dinleyeme hazır olduklarını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi