Görüş Bildir

Böyle eğlence olmaz olsun

Kanunen yasak olmasına rağmen denetim eksikliğinden dolayı önüne geçilemeyen yanıcı ve yakıcı maddeler Diyarbakır’da vatandaşlara bayramı zehir etti. Yaratılan gürültüden dolayı huzurlu bir bayram geçiremediklerini belirten vatandaşlar,sokaklarda korku ve paniğe yol açan bu maddelerin satılmasının önüne geçilmesini istiyor.

Böyle eğlence olmaz olsun

Oyuncak silahlar, çatapat, maytap, torpil ve benzeri yakıcı,yanıcı maddeler..Diyarbakır’da 3 günlük bayramı tatilini bu şekilde vatandaşa adeta zehir ettiler. Bayram harçlığını ceplerine atan çocuklar, soluğu zararlı maddeler satan dükkânlarda alırken,sokaklar ve caddeler gürültü, korku ve panikten geçilmez hale geldi. Gece geç saatlere kadar devam eden gürültü vatandaşları uykudan mahrum ederken,küçük yaştaki çocuklar sokaklara çıkamaz hale geldi. Kanunen yasak olmasına rağmen belediye zabıtalarının yeterli oranda denetim yapmamasından dolayı halka açık yerlerde satılan bu maddeleri kullanan çocuklar ile bu maddelerin isabet ettiği 20’ye yakın çocuk hastanelik oldu.

‘BÖYLE EĞLENCE VE KUTLAMA OLMAZ’

Belediyelere ve devlet kurumlarına tepki gösteren vatandaşlar, insan sağlığını ve huzurunu hiçe sayan bu maddelerin derhal yasaklanması gerektiğini belirttiler. Vatandaşlar,”Bunlardan dolayı bayram bize zehir oldu. Gecenin geç saatlerine uyuyamıyoruz. Sokakların geçilmez hale geldi. Devlet kurumları ve belediyeler bu rezaletin önüne geçmelidir. Böyle bayram kutlaması ve eğlencesi olmaz. Korkudan çocuklarımızı dışarı çıkaramadık. Aileler de çocuklarını nasıl bir tehlikenin içine attıklarının farkına varsın.Bugün başka çocuklar yaralandı, yarın kendi çocukları yaralanabilir.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

‘SAĞLIK AÇISINDAN ÇOK TEHLİKELİ’

Uzmanlar da çatapat,maytap ve benzeri maddeler konusunda uyarılarda bulunuyor. Uzmanlar, çatapatın karaciğer ve böbrek yetmezliğine neden olduğunu, beyni ve kalbi etkilediğini anlatıyor. Çatapatın sağlık açısından çok riskli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Çok ciddi yan etkileri var. Karaciğerde çok ciddi toksik etkiler oluşturarak çok hızlı bir şekilde karaciğer yetmezliğine sebep oluyor. Bunun tedavisi de sadece nakil. “diye konuşuyor.

Bu tehlikeli maddenin çocuklara satılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ailelerin de bu maddeler konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.

Çatapatın 18 yaşından küçüklere satılmasının yasak olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ancak satış yerlerinin de kayıt altında olması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, çatapat zehirlenmelerinin önüne geçilebilmesi için ya çatapatın üretimden satışa kadar her aşamada denetlenmesi ya da üretiminin ve satışının yasaklanması gerektiğini vurguladı.

‘DENETİMİ İYİ YAPILMIYOR’

Uzmanlar,"Yutulduğunda özellikle içinde bulundurduğu fosfor maddesi nedeniyle karaciğer ve böbrek yetmezliği yapan, eğlenme amacıyla kullanılan patlayıcı bir madde. Sadece üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, satışı, kullanılması ve yok edilmesi belli şartlara bağlanmış. Örneğin 18 yaşından küçüklere satılması yasak. Satış yerlerinin kayıt altında olması lazım. Acaba, çatapatın satış denetimi iyi yapılmıyor mu? Yoksa anne-babalar çatapatın zehirli olduğunu bilmiyor mu? Burada aksayan bir şey var. Yapılacak şeyler de çok açık ortada. Ya çatapatı üretimden satışa kadar her aşamada denetleyeceğiz ya da çatapat üretimini ve satışını yasaklayacağız. Bunun başka yolu yok.” diyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi