Böylesi görülmedi!

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ne bağlı 4 ayrı köyde İl Jandarma Komutanlığı, MİT ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği operasyonda PKK/KCK'nın 21 ton esrarı ele geçirildi.

Böylesi görülmedi!

DİYARBAKIR-Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde İl Jandarma Komutanlığı, MİT ve İl Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği operasyonda PKK/KCK'ya ait 21 ton esrar ele geçirildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Hilmi Atalay, İl Emniyet Müdürü Recep Güven ile birlikte ele geçirilen 21 ton esrarın önünde İl Jandarma Komutanlığı'nda basın açıklaması yaptı.

7 KAMYONA YÜKLENDİ

 

Vali Toprak, İl Jandarma Komutanlığı bahçesinde, ele geçirilen ve 7 kamyona yüklenen uyuşturucunun gösterilmesi amacıyla düzenlenen basın açıklamasında yaptığı konuşmada, uyuşturucu operasyonuyla ilgili olarak Diyarbakır Jandarma Komutanlığı, MİT Bölge Başkanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nce ortaklaşa bir istihbarat çalışması yapıldığını söyledi.

Jandarma Bölge Komutanlığı'nın sevk ve idaresinde toplam 39 timden oluşan kuvvet ve 7. Kolordu Komutanlığı'nca helikopterlerle sağlanan hava desteğiyle operasyonun gerçekleştirildiğini kaydeden Vali Toprak, şöyle konuştu:

ÇOK YÖNLÜ TAKİBAT

 

"Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı'nca, Lice ilçesi Ortaç, Yalaza, Bağlan ve Kayacık köyü bölgelerinde bölücü terör örgütü mensuplarının lojistik destek sağladığı, bu kapsamda silah ve mühimmat temin edeceklerine dair duyumlar elde edildiği, ayrıca belirtilen bölgede terör örgütünün yönlendirmesiyle işbirlikçilerine yoğun kenevir ekimi ile esrar üretimi yaptırdığı ve arazide bunların depolandığına dair alınan bilgiler değerlendirilerek, belirtilen bölgelerde bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, silah, mühimmat ve bölgedeki işbirlikçiler vasıtasıyla uyuşturucudan elde edilen büyük ve önemli finans kaynağını ortadan kaldırmak ve esrar üretim alanlarını tespit etmek maksadıyla Diyarbakır Jandarma Komutanlığı, MİT Bölge Başkanlığı ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ile müşterek olarak istihbari bir çalışma yapılmıştır. "

Operasyona 9 jandarma özel harekat timi, 3 polis özel harekat timi, 3 jandarma komando timi, 11 geçici köy korucusu timi, 6 adli kolluk ekibi, 3 Narkotik köpek timi, 3 mayın arama köpek timi ile 2 iz takip köpek timinin katıldığını belirten Vali Toprak, "Bu operasyon ile Diyarbakır'da bugüne kadar yapılan en büyük yakalama oranını gerçekleştirmiş olduk" dedi.

Operasyon öncesinde yapılan istihbari çalışmada, Ortaç köyünde 8, Yalaza köyünde 14, Bağlan köyünde 12 olmak üzere toplam 34 farklı noktada uyuşturucu maddelerin imal yerleri ve saklandığı özel yerlerin tespitinin yapıldığını anlatan Vali Toprak, şunları söyledi:

40 KİLOMETRELİK ALAN

 

"40 kilometrekarelik alanda yapılan arama ve tarama faaliyetine İl ve Lice Jandarma Komutanlığı ekipleri ve jandarma Narkotik köpek timlerinin titiz ve gayretli çalışmaları ile operasyon bölgesinin tamamı detaylı bir şekilde kontrol edilmiştir. Ayrıca belirtilen noktaların dışında 11 evde aramalar icra edilmiş olup herhangi bir suç unsuruna rastlanılmamıştır. Operasyonda ayrıca bölgedeki terörist gruplara ulaştırılması muhtemel terörist kıyafetleri ve patlayıcı eyleminde kullanılmak üzere hazırlanan 25 kilogram amonyum nitrat ile 41 adet kalaşnikof mermisi de ele geçirilmiştir. Bu 4 köyün yakın civarından Kocaköy, Lice ve Bingöl'e giden bir karayolumuz bulunuyor. O yolda şehit de verdiğimiz çok acı olayları geçmişte yaşadık. O yola önceden alınan istihbarat bilgileri ve vatandaşlarımızın ortaya çıkabilecek tehlikeyi görmeleri ve sonucunda hemen bize ihbar etmeleri neticesinde kanlı eylemlerin birçoğu da o yol üzerinde önlenmişti. O yol ve o yolu bütünleyen bu uyuşturucu ekim alanlarının birlikte oluşturulması çok manidardır."

 21 TON ESRAR MADDESİ

 

Vali Toprak, operasyon neticesinde Ortaç köyünde 1 ton toz ile 7 ton kubar, Yalaza köyünde 3 ton toz ve 5 ton kubar, Bağlan köyünde de 1 ton toz ve 4 ton kubar esrar olmak üzere toplam 21 ton esrar maddesinin ele geçirildiğini kaydederek, "Bu esrar maddesini 7 kamyona ancak sığdırabildik" diye konuştu.

Operasyonda ayrıca, büyük sığınak, uyuşturucu imalathanesi olarak kullanılan sığınak ile uyuşturucu imalatında kullanılan muhtelif malzemeler, 9 sığınak tarzı depo, 25 kilogram amonyum nitrat, 41 kalaşnikof fişeği, 1 tabanca, 40 tabanca fişeği, av tüfeği, diz üstü bilgisayar, hassas terazi, tel elek, bin 830 lira, teröristlerin giydiği 2 kıyafet ele geçirildiğini ifade eden Toprak, olayla ilgili olarak 3 şüphelinin gözaltına alındığını söyledi.

MADDİ KAYNAĞINA DARBE

Örgütün uyuşturucu batağına sürüklenmiş, hayattan hiçbir beklentisi kalmamış bireyler oluşturma amacında olduğunu kaydeden Vali Toprak, şunları söyledi:

"Örgüt, devlet, vatandaşlık, din kardeşliği gibi bağları zayıflatarak, aidiyet duyguları zedelenen gençlerimizi ailelerinden daha rahat koparıp, gerek örgütün dağ kadrosuna kazandırmakta, gerekse şehir merkezlerinde ortalığı yakıp yıkan fertler haline getirmektedir. Böylece terör örgütü bir yandan bireyleri suça bulaştırmakta, bir yandan da uyuşturucunun gönderildiği şehir merkezindeki gençleri zehirlemekte, uyuşturucu trafiğinden yüklü miktarda finansal gelir elde etmektedir. Terör örgütü PKK/KCK uyuşturucudan kazandığı paranın bir bölümünü planladığı kanlı eylemler için kullanırken, büyük bir bölümünü de zevk ve sefa içerisinde yaşamaları için sözde yöneticilerine, taraftarlarına, piyonlarına ve iradelerini satın aldığı kesimlere ve noktalara göndermekte, para trafiğinde bir aksama meydana geldiğinde ise çok sert ifadeler ve tehditlerle kendi elemanlarını ağır bir dille itham etmektedir."

Son zamanlarda PKK/KCK'ya yönelik çok etkin ve sonuç alıcı operasyonların icra ettirildiğini belirten Vali Toprak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

ETKİN MÜCADELE SÜRÜYOR

"Bununla birlikte yine adına 'narko-terör' diyebileceğimiz, terörle birlikte, terörün finansmanını da ortaya çıkaran operasyonlarla karşınızda bulunuyoruz. Gerek, terör örgütünün ilimizdeki terör faaliyetlerini ortadan kaldırmak gerekse terör örgütünü ayakta tutan, Diyarbakır kırsalında üretilen uyuşturucunun ekim, imal, üretim, işleme, depolama alanlarına yönelik güvenlik güçlerinin çok planlı çalışmaları oldu. Operasyon esnasında bölücü terör örgütü mensuplarının icra edilen bu faaliyetin sekteye uğratılması ve güvenlik güçlerine zayiat verdirilmesi için çeşitli girişimlerde bulundukları ancak başarı sağlayamadıkları yönünde istihbari bilgiler elde edilmiştir. İcra edilen operasyon ile terör örgütü PKK/KCK'nın önemli bir maddi kaynağına ağır darbe vurulmuştur."

Vali Toprak, örgütün uyuşturucuya alıştırdıkları gençleri, kanlı eylemlerine de götürebildiğini kaydederek, "Bu uyuşturucunun yakalanması, ailelerimizin gözünden yaş akmasını engelleyecek büyük bir çalışmadır. Terör örgütü bunları ektirip, paralarını toplayıp Kandil'e ve ilgili noktalara en büyük pay olarak gönderiyor" dedi.

PİYASA DEĞERİ 40 MİLYON LİRA

Vali Toprak, Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından yürütülen "Uyuşturucu Fiyat Projesi" kapsamında "Türkiye geneli toptan ve sokak düzeyi uyuşturucu fiyatları" baz alındığında, ele geçirilen uyuşturucu maddenin piyasa değerinin yaklaşık 40 milyon lira civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz