Bu da bizim Amerikan futbolu!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu'daki birçok yerleşim biriminde yıllardır oynanan ve Amerikan futbolunun topsuz versiyonu olarak adlandırılan Bire (yol kesme oyunu) turnuvası düzenlendi.

Bu da bizim Amerikan futbolu!

Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulübü, Güneydoğu'nun çeşitli bölgelerinde oynanan Bire (yol kesme) oyununu modernize ederek turnuva düzenledi. Merkez Bağlar İlçesi'ne bağlı Günendi Mezrası'nda yapılan Bire turnuvasına toplam 12 takım katıldı.

BRE OYUNU SEVDİRDİ

Eski dönemlerden kalma ve savaş stratejisinden doğmuş bir oyun olduğu söylenen Bire karşılaşmalarına katılan takım oyuncuları birbirlerini elemek için yoğun çaba sarf etti. Kent merkezi ve köylerden de vatandaşların katıldığı karşılaşmalarda, oyuncular Kürtçe çalınan hareketli müzikler eşliğinde birbirlerini elemek için tarlalarda koşturdu. Yüksek efor, ani karar verme, hızlı koşmayı gerektiren Bire karşılaşmalarında birbirlerine çarparak düşen oyuncular zaman zaman zor anlar yaşadı.

OYUNUN KURALLARI

Kurada kazanan tarafın saldırıya geçmesi ile başlayan oyunda, saldırıdaki oyunculardan biri savunmadaki bir oyuncu tarafından ellendiğinde oyuncu devre dışı kalıyor. Saldırıdaki oyuncu, savunmadaki oyuncu arasından geçince bir veya birden fazla oyuncuyu devre dışı bırakabiliyor. Saldırıdaki bir oyuncu 4 metre genişliğindeki kaleye ulaşınca da oyun kazanılmış oluyor.

LİGİNİ KURACAĞIZ

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, Mezopotamya'nın geleneksel oyunlarından olan Bire için lig kuracaklarını söyledi. Baydemir, "Yukarı Mezopotamya'da hem ilkbahar hem de sonbahara giriş, yıl içerisindeki diğer dönemlere göre yoğunluğu olduğu, farklı hazırlıkların yapıldığı, heyecanın arttığı ve fiziksel aktivitelerin öne çıktığı mevsimlerdir. Bire sporu da tam bu dönemlerde yılda 2 defa sergilenen bir doğa, kültür, tarih ve toplumsal dayanışma sporudur. Bire sporuyla ilgili bir lig kurmak için çalışma yapacağız" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz