Bu görüntüler dün yaşandı!

Şap virüsü alarmı üzerine canlı hayvan borsaları kapatılırken, Diyarbakır’da borsadan 100 metre ilerdeki boş alan pazara dönerken, mezbahalarda kesimler hız kesmiyor.

Bu görüntüler dün yaşandı!

Irak’ta ortaya çıkan ve Türkiye’ye sıçrayan SAT-2 Serotipi şap hastalığı virüsü nedeniyle canlı hayvan borsasının ikinci bir emre kadar kapatıldığı ve şehirlerarası hayvan girişlerinin durdurulduğu açıklaması kağıt üzerinde kaldı. Diyarbakır’da kapatılan canlı hayvan pazarının 100 metre ilerisindeki boş alan hayvan pazarı olarak kullanırken, kentteki üç büyük mezbahada ise kesimler tam gaz devam ediyor.

Irak'ta görülen ve Türkiye'ye sıçrayan şap virüsüyle ilgili Diyarbakır Valiliği geçen cumartesi günü Çarıklı beldesindeki canlı hayvan borsasının ikinci bir emre kadar kapatıldığını, aynı şekilde Bingöl, Muş, Erzurum, Van başta olmak üzere çevre illerden de kente canlı hayvan giriş ve çıkışlarının durdurulduğunu açıkladı.

Valilik açıklamasında, “İl Hayvan ve Zabıtası Komisyonu kararıyla, Türkiye'de görülen SAT-2 Serotipi Şap hastalığı nedeniyle önlem amaçlı, canlı hayvan borsası 9 Mart itibariyle şap hastalığıyla mücadele kapsamında ikinci bir karara kadar kapatılmıştır” denildi.

AÇIKLAMAYLA SINIRLI KALDI

Ancak, valilik açıklaması kâğıt üzerinde kaldı. Kapatılan mevcut canlı hayvan pazarına 100 metre uzaklıktaki boş arazide adeta ikinci bir hayvan pazarı oluşturuldu. Hayvan alım satımı buradan devam ederken, kentteki üç büyük mezbahada da kesimler sürüyor.

Şehirlerarası hayvan girişleri de aynı şekilde devam ediyor. Erzurum, Bingöl, Muş, Van gibi çevre illerden ezan vakti hava aydınlanmadan kente arkası açık pikaplarla büyükbaş hayvan nakli gerçekleştiriliyor.

Hayvan ticareti yapanların tıpkı uyuşturucu tacirleri gibi öncü ve artçı araç kullanarak hava aydınlanmadan ve özellikle de polis ve jandarma kontrol noktalarının olmadığı patika ve stabilize alternatif köy yollarını kullanarak kente gizlice giriş yaptıkları, öncü araçların olumsuz bir durum olması halinde geriden gelen hayvan yüklü kamyonetlere haber verdikleri öğrenildi.

KAÇAK VE DENETİMSİZ KESİMLER TAM GAZ

Bazı hayvan tüccarlarının pikapların arkasına bir de tekerlekli kapalı konteyner bağlayıp içine büyükbaş hayvan doldurup sanki deprem konteyneriymiş görüntüsü verip kent merkezlerine giriş yaptıkları öğrenildi. Kesimhanelerde de veteriner kontrolü olmadan gizli, kaçak kesimler yapıldığı da gelen bilgiler arasında yer aldı.

Dün sabah Ergani ilçesindeki mezbahada 10 büyükbaş dana hiçbir veteriner ve sağlık kontrolünden geçirilmeden kesildikten sonra kasaplar tarafından parçalara ayrılarak iç piyasaya sürüldü. Denetim ve uygulamaların neredeyse olmadığı kentte et fiyatları ise tavan yaptı. Kara borsadan satılan et fiyatları şap virüsü açıklamalarından sonra kilo başına 70-80 lira artış kaydetti.

FİYATLAR TAVAN YAPTI

Kasaplar ise bu duruma tepkili. Besicilik ve kasaplık yapan Burhan Avşar, şunları söyledi:

– Şap virüsü açıklamalarından sonra normal şartlarda et fiyatlarında düşüş olması gerekiyordu. Çünkü talep azalınca elde kalan ürün ucuz fiyata satılmalıdır. Mantıken de böyledir. Bundan yıllar önce kuş gribi virüsü yayılınca kanatlı hayvan pazarları kapatıldı.

KARA BORSADA SATIYORLAR

– Yüz binlerce kanatlı itlaf edildi ve insanlar uzun süre beyaz etten uzaklaştığı için beyaz et fiyatları en dip seviyeyi gördü. Şimdi kırmızı et için aynı durum söz konusu ama düşmesi gereken fiyatlar aksine tavan yaptı. Elinde hayvanı olan tüccarlar bu durumu fırsata çevirip kara borsadan satış yapıyorlar.

KUZU KIYMA 250 TL

– Dana eti şap açıklamalarından önce 140 TL'ydi. Şu anda kemiksiz 260 liradan satılıyor. Küçükbaş ise 150 liraydı, şu anda kemiksiz 250 civarında hayvan borsasında satılıyor. Kuzu kıyma 250 lira oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz