Camide cemaat kalmadı

Yaklaşık 40 gündür borcundan dolayı ısınma elektrikleri kesilen İsmail Hakkı Demirok Camiinde soğuktan cemaatin sayısının azaldığını belirten vatandaşlar, borç faturaları sorununa yetkililerin el atması gerektiğini söyledi.

Camide cemaat kalmadı

Son zamanlarda gündemden düşmeyen camilerin elektriklerinin kesilmesi sıkıntısına bire yenisi daha eklendi.

Diyarbakır merkez Kayapınar ilçesinde bulunan İsmail Hakkı Demirok Camii ve alt katındaki Kur'an Kursunun iddialara göre yaklaşık 250 bin lira elektrik borcu birikti.

Biriken fatura borcundan dolayı elektrikleri kesilen caminin cemaati duruma tepki gösterirken aydınlatma giderlerinin diyanet, ısınma-soğutma giderlerinin cemaat tarafından ödenmesi uygulamasına son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kışın zorluk çektiklerini ve yaz mevsimi geldiğinde de klimalar çalışmadığını ifade eden cami cemaatinden Ahmet İlhami Avcı, "Sebebini sorduğumuzda elektrik borcu verilmediği söyleniyor. Son iki aydır içerisi soğuk olduğundan cemaat camiye gelmez oldu. Kabahati de imamda buluyorlar. İmam ise her hafta cemaatten para talep etmekten utandığını söylüyor. Her seferinde yardım taleplerinden dolayı insanlar camiye gelmez oldu." dedi.

"Kız öğrenciler soğukta Kur'an dersi alıyor"

Soğuktan kaynaklı olarak gün geçtikçe cami cemaatinin sayısının düştüğünü sözlerine ekleyen Avcı, "Devlet diğer kurumların masraflarını ödediği gibi camilerin de giderlerini ödesin. Daha önce 3 saf tutan camide şu an bir saf dahi dolmuyor. Sebebi de caminin soğuk olmasıdır." ifadelerini kullandı.

Caminin en büyük sorununun elektrik olduğunu belirten Recai Ayyıldız, "Son yapılan uygulamayla aydınlatma giderlerini diyanet, ısıtıcı ve soğutucu giderlerini halka yüklediler. Üstü cami, altı Kur'an Kursu olan bu camimize yüklü elektrik faturası geldi. Alt kattaki kız öğrenciler soğukta Kur'an dersi alıyor. Üst katta mesela bugün Cuma namazında donarak namaz kıldık." şeklinde konuştu.

"Diğer kamu binalarının borçları nasıl ki ilgili kurum tarafından ödeniyorsa camilerimizin borcunu da diyanet ödesin" diyen Ayyıldız, "Her hafta 'filan cami masrafları için' diye para isteniyor, tüm parayı cemaatten istemenin bir anlamı yok. Bu konuda imamlarda zor duruma düşüyor. Her hafta para talep edilse 2-3 bin lira toplanır. Alt 150, üst 100 olmak üzere biriken 250 bin lira 2-3 bin lirayla ödenmez. Buna muhakkak diyanetin el atması lazım." diye belirtti.

"Camide cemaatte kalmadı, önceden sayımız 150 ise şimdi 50 kişiye düşmüş"

Camide soğuktan üşüdüklerini ve camide cemaatin kalmadığını söyleyen Hamit Polat, camiye gelen yaşlıların soğuktan hastalandığını ifade ederek yetkililere tepki gösterdi.

Camilerde toplanan yardımların elektrik borçlarına değil de başka camilerin inşasına aktarıldığını söyleyen Şeyhmus Artış, "Diğer camilere gidiyoruz sıcak, bizimki soğuk. Nedeni ise elektrik borcu. Burada toplanan parayı müftülük alıp başka yerlere aktarıyor, imamın da bir suçu yok. O toplanan paraları elektriğe yatırsalar borcumuz olmaz. Bu toplanan paralara diyanette katkıda bulunursa sorun kalmaz. Nitekim camide cemaatte kalmadı. Önceden sayımız 150 ise şimdi 50 kişi tek kalmış durumda." ifadelerini kullandı.

Mehmet Sait Turnacı ise "Hristiyanlar kiliselerine sahip çıkarken neden biz Müslümanlar camilerimize sahip çıkmıyoruz. Her hafta bizler para toplayalım, devlet de destek çıksa daha iyi olur. Cem evlerine yardım eden buraya da destek versin." dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz