CAMİDEKİ ZORBALIK

Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Mülayim, “Babam namaz kıldıracak, mukabele okutacak” diyerek karşı çıkan caminin kadrolu imamını darp etti. Cami’deki skandal zorbalık, karakolda son buldu.

CAMİDEKİ ZORBALIK

Kısa süre önce Siirt İl Özel İdare’den Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Şube Müdürü olarak görevlendirilen Mehmet Emin Mülayim ve babası Ulu Cami eski İmamı emekli Ali Mülayim, merkez Kayapınar ilçesindeki camide “ben namaz kıldırırım, mukabele okuturum” zorbalığına soyunarak, kendilerine karşı çıkan Cami’nin resmi İmamı Muhammet Aslan’ı darp etti. Baba ve oğlunun zorba tutumu karakolluk oldu.

CAMİYİ BİZE BIRAK

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Haci Halis Demircan camiisindeki skandal zorbalık Ramazan-ı Şerif’in ilk teravi namazı sonrası, yaşandı. Cami’de yatsı namazı ve ardından teravih namazı kıldıran Cami İmamı Muharrem Aslan, cemaatten bir grup vatandaşla İmam odasına geçip sohbet etti.

Bu esnada odaya giren ve halk arasında “Hafız Ali” diye tanınan Sur İlçesindeki tarihi Ulu Cami’de de uzun yıllar imamlık yapıp, 20-25 yıl önce emekliye ayrılan 90 yaşındaki Ali Mülayim, cami imamı Aslan’a seslenir.

ÖNCE BABA TEHDİDİ

“Bundan sonra cemaate namazı ben kıldıracağım, mukabeleyi ben okutacağım. Bizim bu camiye emeğimiz geçmiş. Sen burayı bize bırak. İmam odasını da, ben kullanacağım” der. Bu sözlere karşılık Cami İmamı Aslan, “burası Diyarbakır İl Müftülüğüne bağlı resmi bir cami. Benim bu camiyi başka birine bırakmam yasal değil. İl Müftülüğümüz, Diyanet’in bu konuda genelgesi var; camide resmi imam ve görevliler dışında başka kişilere hutbe, namaz, mukabele okutulamaz” şeklinde yanıt verir.

OĞLU İÇERİYE SALDIRDI

Cami İmamı Aslan ile Emekli İmam Mülayim arasında geçen bu konuşmadan kısa süre sonra, Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Hafız Ali Mülayim’in oğlu olan Mehmet Emin Mülayim, cami imamının bulunduğu imam odasını, tekmeleyerek içeri girer. İmam ve cemaat üyeleri şok içerisinde içeri giren Daire Başkanı Mülayim, İmam Aslan’a tehditler savurmaya başladı.

VALİYİ, SAVCIYI YIĞARIM BURAYA

“Sen kimsin, sen beni tanımıyormusun? Buraya Valiyi, Belediye Başkanını, emniyet müdürü Savcıyı yığarım, seni süründürürüm. Sen nasıl babama, burada namaz kıldıramaz, mukabele okutamaz, camiyi teslim edemesin diyorsun. Burada bizim emeğimiz var.”

SİZİN YAPTIĞINIZ ZORBALIKTIR

Cemaat üyelerinin araya girdiği tartışma esnasında İmam Aslan neye uğradığını şaşırmış vaziyette, “Sizin yaptığınız eşkiyalıktır, zorbalıktır. Ben burayı size teslim edemem, kaldı ki babanız 90 yaşında, yerinden kalmamıyor, cemaate nazım teravi namazı kıldırabilir, hutbe okuyabilir, mukâbele okutabilir. Buna ben izin veremem. Gidin İl Müftülüğüne, izin alın gelin camiyi teslim alın. Buranın İmamı ve yetkilisi benim” karşılığını verir.

İMAM ASLAN’I YUMRUKLADI

İmam’dan olumsuz yanıt alan Büyükşehir Belediyesi Şube Müdürü Mülayim, İmam Aslan’ı yumruklamaya başladı. Cemaat üyelerinin araya girmesine rağmen peş peşe yüzüne yumruklar alan Aslan kanlar içerisinde kaldı. Yaşanan şiddet ve zorbalık üzerine Cami İmamı, cemaat üyeleriyle Alişan Polis karakoluna giderek, baba ve oğuldan şikayetçi oldu. Hastaneye gidip dar raporu alan Aslan, polise verdiği ifadesinde, “bunlar camiye çökmek istiyorlar” dedi.

Mülayim DİYANETTEN ATILMIŞTI

Cami İmamı’nı darp eden ve kısa süre önce Siirt İl Özel İdaresi’nden Diyarbakır’a Daire Başkanı olarak görevlendirilen Mehmet Emin Mülayim, daha önce Merkez sur ilçesindeki tarihi Ulu Camii’de başimam olarak görev yapıyordu. Baş imam iken bir çok skandal olaya imza atan Mülayim, gayri ahlaki ilişkileriyle sıkça gündeme gelmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hakkındaki şikayet ve ortaya çıkan, imam vazifesine ve ilkelerine uymayan ilişkiler nedeniyle bir çok kez müfettişlik oldu.

GÖREVDEN ATILMAK ÜZEREYDİ

Mülayim son olarak gelen müfettişler tarafından hakkında hazırlanan raporda meslekten atılması önerildi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendisini “Baş İmamlık” görevinden atacağı, meslekten men edeceğini haber alan Mülayim, siyasi nüfuz kullanarak kurum değiştirdi. Siirt İl Özel İdaresi’ne geçiş yapan Mülayim, bir süre önce kayyım yönetiminde olan Sur Belediyesine geçmek istedi. Ancak hakkında ortaya çıkar rapor ve yapılan itirazlar sonrası, bu atama gerçekleşmedi.

Mülayim, yaklaşık iki ay önce siyasi nüfuz kullandırarak, bu kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne geçmek istedi. Talebi kabul edilerek, Büyükşehir Belediyesinde Şube Müdürü olarak görev yapmaya başladı.

İL MÜFTÜLÜĞÜ OLAYDAN HABERDAR

Diyarbakır’da gündem olan ve Diyanet camiasında büyük tepkiye gören “cami işgali ve zorbalığına” ilişkin Diyarbakır İl Müftülüğü de idari yönde inceleme başlattığı öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz