Camilerin enerji şalteri indirildi!

Tarihi camiler başta olmak üzere Diyarbakır'daki birçok caminin borcundan dolayı elektriklerinin kesilmesi hakkında konuşan Diyarbakır Tarihi ve Kültürel Değerlerini Koruma ve Tanıtma Dernek Başkanı Eyüp Karakaş, Turizmin akın ettiği bir ilde cami elektriklerinin kesilmesinin utanç verici bir durum olduğunu söyledi.

Camilerin enerji şalteri indirildi!

Camilerde Diyanetin üstlenmediği ısıtma-soğutma giderlerine ait biriken faturalardan dolayı bazı camilerin elektrikleri kesilmişken birçok camiye de tebliğat ulaştırılmış durumda. Konuya ilişkin cami cemaati başta olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Diyarbakır'da yoğunluklu olarak merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi camiler olmak üzere genel olarak ibadethanelerin elektriklerinin kesilmesini eleştiren Diyarbakır Tarihi ve Kültürel Değerlerini Koruma ve Tanıtma Dernek Başkanı Eyüp Karakaş, cami giderlerinin cemaatten tahsil edilmesini tasvip etmediğini belirterek sorunun çözülmesi hususunda yetkililerin bir an önce çalışma başlatmasını istedi.

"Esasına bakıldığı zaman tüm camiler bizimdir" diyen Karakaş, "Tüm camilerde bugüne kadar cami cemaatinin katkı ve destekleriyle ısıtma elektrik paraları cemaat tarafından karşılanmaktadır. Bu uygulama, kabullenmek mümkün değildir. Tüm ibadethanelerin ısıtma ve soğutma giderleri devlet tarafından karşılanması lazım. Çünkü insanlarımız ibadet için geldiği yere para ödemesi hoş karşılanmıyor." dedi.

"CAMİ ELEKTRİKLERİNİN KESİLMESİ DİYARBAKIR İÇİN UTANÇ VERİCİ BİR ŞEYDİR"

Diyarbakır'ın sahabelerle, tarihiyle ve camileriyle ön plana çıktığını belirten Karakaş, "5'inci Haremi Şerif olan Ulu Caminin ısıtma ve soğutma parasını cemaatten toplanması ne kadar abes bir şeydir. Nebi, Hazreti Ömer, Behrampaşa buram buram tarih kokan camilerimizdir. Diyarbakır halkı olarak bizim için utanç verici bir şeydir. Devlet yetkilileri bu konuda habersiz olduklarını düşünüyorum, inşallah bu saatten sonra haberdar olurlar." ifadelerini kullandı.

Karakaş, "Cami cemaati olarak biz bugüne kadar camilere destek vermiştir ama bu saatten sonrada devletimiz ve hükümetimiz bu sorunun çözmesi elzemdir. Sadece camilerden bahsetmiyorum. Herkes kendi dinini yaşayacak yerlerin ihtiyaçlarını elektriği, suyu, doğalgazı, ısıtması karşılaması lazım. Çünkü vatandaşın kendi inancı yaşadığı yerde aydınlık ve sıcak bir yerde ibadet etmek ister. Şu anki iktidar bunu bir an önce çözmesi lazım." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz