Çarşı canlandı!

Sur yaralarını sararken, ekonomideki hareketlilik de başladı. İskemle, sedir ve tahta oyuncakların yapıldığı tarihi Marangozlar Çarşısı, operasyonların tamamlanmasının ardından eski günlerine kavuştu

Çarşı canlandı!

Çarşıda bulunan atölyelerde ustalar, harıl harıl çalışarak terör saldırıları sonucu yaşadıkları mağduriyeti gidermeye çalışıyor

Usta Altındöken "Kürsü, masa, sedir ve beşik yapıyoruz. 4 ay kapalı kalmamızdan dolayı çok mağdur olduk. İşlerimiz Allah'ın izniyle yavaş yavaş açılıyor"

Diyarbakır'ın tarihi çarşılarından biri olan Sur ilçesindeki Marangozlar Çarşısı, çatışma ve operasyonların sona erdirilmesinden sonra eski günlerine döndü.

Sur ilçesinde Dabanoğlu Mahallesi'ndeki tarihi Hasanpaşa Hanı'nın arka tarafındaki birçok atölyenin bulunduğu Marangozlar Çarşısı, PKK'ya yönelik operasyonun ardından eski canlılığına kavuştu.

Bölgenin iskemle, masa, sedir, beşik ve tahta oyuncaklar imalatı konumunda olan ve halk arasında Kürsücüler Çarşısı olarak bilinen Marangozlar Çarşısı'nda aylar sonra işlerinin başına dönen ustalar, harıl harıl çalışarak terörün yaşattığı mağduriyeti gidermek istiyor.

Tarihi çarşı yeniden canlandı

Çarşıda, günün erken saatlerinden itibaren çalışmaya başlayan ustalar, akşam vaktine kadar kavak ağacından iskemle, masa, sedir, beşik ve oyuncakların yer aldığı işlerini yapıyor.

Özellikle kahvehaneler için iskemleler yapan ustalar, çarşının yeniden eski canlı günlerine kavuşmasının sevincini yaşıyor. Günde yüzlerce iskemlenin yapıldığı çarşının bulunduğu sokakta, makine ve çekiç sesleri eksik olmuyor.

Kente gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğrak yerlerinden olan çarşıdaki ustalar, 4 ayı aşkın süre kapalı olmaları nedeniyle yaşadıkları kaybı gidermek için hummalı bir çalışma içerisinde.

Çarşı esnafı yaşanan terör saldırılarından dolayı çok mağdur olduklarını belirterek, operasyonların sona ermesi ve yaklaşan yaz aylarından umutlu olduklarını belirtti.

- "Tekrar çarşılarımız canlanacak"

Usta Cuma Altındöken, iskemle, masa, sedir ve beşik yaptıklarını belirtti. Altındöken, "Kürsü, masa, sedir ve beşik yapıyoruz. 4 ay kapalı kalmamızdan dolayı çok mağdur olduk. Yavaş yavaş işler Allahın izniyle açılıyor." ifadelerini kullandı. 25 yıllık çarşı esnafı S.E. ise Diyarbakır'ın en eski tarihi çarşılardan birinin de Marangozlar Çarşısı olduğunu dile getirdi.

Çocukluğundan beri bu işle uğraştığını anlatan S.E, "Ürünlerimizi Avrupa'nın birçok ülkesine gönderdiğimiz oldu. Bizim mesleğimiz en eski mesleklerden biri. Diyarbakır zorlu bir süreci atlattı. Bu süreçten sonra daha iyi olacağını düşünüyorum. Tekrar çarşılarımız canlanacak. Müşterilerimizi ve turistlerimizi Sur'a ve çarşımıza bekliyoruz." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler