Çermik’te kaynak suyu rehabilitasyon çalışması devam ediyor

Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin, Çermik’e verilecek içme suyu kapasitesini artırmak için Aşağı Şeyhler Mahallesi Terfi Merkezi’nde bulunan iki ayrı su kaynağında başlattığı çalışmalar devam ediyor. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte tesisteki 15 L/sn olan su üretimi 45 L/sn’ye çıkacak.

Çermik’te kaynak suyu rehabilitasyon çalışması devam ediyor

DİSKİ Genel Müdürlüğü İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanlığı ekipleri, Çermik’in içme suyunu sağlayan Aşağı Şeyhler Mahallesi Terfi Merkezi’nde bulunan su kaynağında başlattığı rehabilitasyon çalışmalarına devam ediyor.

Çalışma kapsamında Aşağı Şeyhler Çayı’nın yanı başında bulunan iki ayrı su kaynağının, çay suyuna karışması engellenerek keson kuyuya ulaşması için ekskavatör yardımı ile kazı yapıldı. Kaynak sularının keson kuyuya ulaşmasını sağlayan eski kanal sökülerek, yerine döşenecek drenfleks borularla su, keson kuyuya taşınacak. Çalışma kapsamında her iki su kaynağının üzeri betonarme yapılarla kapatılarak suyun sağlıklı bir şekilde keson kuyuya ulaşımı sağlanacak. Çalışmalarda keson kuyu ağzında filtreleme çalışması yapılarak kirlilik akışı önlenecek. Böylelikle kuyuya temiz ve sağlıklı su akışı sağlanacak.

Kente toplamda 95 L/sn su

Çalışmanın tamamlanması ile birlikte tesiste 15 L/sn olan su üretimi, 45 L/sn’ye çıkarılmış olacak. Çermik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden kent merkezine verilen 50 L/sn ile suyla, kente günde toplam 95 L/sn su verilmiş olacak.

İstinat duvarı yapılıyor

Aşağı Şeyhler Çayı’nın bulunduğu alanda özellikle kış aylarında yaşanan su taşkınlarının dere suyunun kaynak suyuna karışmaması için 100 metre uzunluğunda istinat duvarı (sel duvarı) yapım çalışmaları da sürüyor.

Bakım-Onarım çalışmaları 120 bin liraya mal olacak

Öte yandan Yukarı Şeyhler Mahallesi’nde bulunan mevcut 40 metreküp L/sn kapasiteli içme suyu deposunun bakım ve onarım çalışmaları da sona erdi. Mahallede bulunan içme suyu tesislerinin çevresi, güvenliğin sağlanması amacıyla 400 metre uzunluğunda tel örgü ile çevrilecek. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün hem rehabilitasyon çalışmaları hem de bakım-onarım çalışmaları 120 bin liraya mal olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz