Çocuk hastanesinde anket: İhlallerden yüzde 98 idareciler sorumlu

Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde yapılan ankette, sağlık çalışanlarının yüzde 98’i yaşanan hak ihlallerinden idarecileri sorumlu tuttu. Sağlık çalışanları, idarecilerin görevlerini bırakmasını istedi.

Çocuk hastanesinde anket: İhlallerden yüzde 98 idareciler sorumlu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde sağlıkçıların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat etmek için hastane önünde açıklama yaptı. Birçok sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada sağlık emekçileri, "Sadaka değil, hakkımızı olanı istiyoruz" pankartı açıldı. Sağlık çalışanları "Sağlık haktır satılamaz" yazılı önlükleri giydi. 

ANKET SONUÇLARI AÇIKLANDI

SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlık emekçilerinin iki yıllık salgın sürecinden sonra özlük haklarının ellerinden alındığını hatta gasp edildiğini söyledi. İki hafta önce hastanede çalışan 237 sağlık personeliyle yaptıkları anket sonuçlarında ortaya çıkan tablonun vahim olduğunu ifade eden Güldiken, “Bu tablo karşısında hastane idarecilerinin görevlerinden vazgeçip işgal ettikleri koltukları bırakmaları gerekiyor” dedi.

SORUN YARATICI İDARECİLER

Hastane idarecilerinin sağlık çalışanlarını odalarına çağırarak, tehdit ettiğini dile getiren Güldiken, “Bir sağlık çalışanını tehdit etmek kimsenin haddi değildir. Bugün rüzgar böyle esiyor olabilir ama aydınlık günler yakındır. Herkes yaptığı yanlışın bedelini kanun önünde verecek. Bu hastanenin yetkilisi biz SES’iz. Bizi dikkate alacaksınız. Her gün yaptıkları haksızlıkları, usulsüzlükleri paylaşmaya devam edeceğiz. Halkın sağlık hakkını korumaya devam edeceğiz” diye belirtti.

AKP HALKIN SAĞLIĞA ERİŞMESİNE ENGEL

SES Şubesi Mali Sekreteri Gülhan Tekin ise “sağlıkta dönüşüm” iddiasıyla iktidara gelinirken, bugün halk sağlığını erişemez kıldığını ve sağlık politikalarıyla kendi yandaşlarının servetine servet kattığını ve de sağlıkta şiddetin akıl almaz boyutlara ulaştığını belirtti.

DÖNER SERMAYA YÖNETMELİĞİ

Döner sermaye yönetmenliğinin, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki uygulamalarının adaletsizlikler ürettiğinin altını çizen Tekin, şöyle devam etti: “Yıllardır kapalı kutu halinde ilaçlar kullanılmadan çöpe atılmakta, ilaçların çöpe atılmasına karşı çıkan iş yeri temsilcimiz tutanak ve soruşturma ile tehdit edilerek soruşturma açılıp susturulmaya çalışılmıştır. Söz konusu ilaçların hastane denetimlerinde de kapalı kutu halinde çöpe atıldığı tespit edilmiş olmasına rağmen İlaçları yıllardır çöpe atanlar ödüllendirilip koordinatör yapılmış, olayın üstü kapatılmış, kameraların incelenmesi talebimiz reddedilmiş ve soruşturma adil bir şekilde yürütülmemiştir.”

Tekin, 237 sağlık personeliyle yapılan anketin sonuçlarını şöyle sıraladı:

“* Yüzde 91‘i hastanede çalışırken son 6 ay içinde fiziksel saldırıya maruz kaldığını,

* Yüzde 60’ı hastanede mobbinge maruz kaldığını,

* Yüzde 96‘sı yemekhane ve beslenme hizmetlerinden memnun olmadığını,

* Yüzde 98‘i döner sermayenin adil bir şekilde dağıtılmadığını,

* Yüzde 78‘i hastanede ayrımcılığa uğradığını,

* Yüzde 97 ‘si hastanedeki ödüllendirme, takdir belgesi vb’nin adil bir şekilde yapılmadığını,

* Yüzde76‘sı Hastanedeki hiçbir hizmetten memnun olmadığını,

* Yüzde 72‘si bu kurumdan ayrılmayı düşündüğünü,

* Sadece yüzde 2’si, hastane ile ilgili sorunlarıyla idare tarafından ilgilenildiğini ifade etmiştir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz