Çocuklarımızı gönderin!

Anneler gününde Mazlum-Der'den PKK'ya anlamlı çağrı yapıldı; "PKK'nın, dağda bulunan 16 yaşından küçük çocukları ailelerine göndermesini istiyoruz".. Acılı anneler ise, "Sürecin kalıcı barışa dönüşmesini" istedi.

Çocuklarımızı gönderin!

Bugün Anneler günü kutlanacak. Güneydoğu'daki acılı anneler için, "anneler günü" buruk ve gözyaşı içerisinde geçerken, acılı anneler "Çözüm sürecinin kalıcı barışa dönüşmesiyle" yüzlerinin gülebileceğini ifade etti. İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder), son bir yılda bir çok ailenin PKK'nın dağ kadrosuna katılan çocuklarının 16 yaş altında olduğunu belirterek geri gönderilmesini istediğini açıkladı. Mazlumder, "PKK, Cenevre Taahhütnamesi çerçevesinde çocuk katılımcıları geri göndermelidir" dedi.

PKK'nın dağ kadrosuna katılan çocuklarının 16-18 yaş altında olduğunu belirterek geri gönderilmesini isteyen birçok ailenin talebini değerlendiren İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder), yaptığı basın açıklamasıyla PKK'dan Cenevre taahütnamesi çerçevesinde çocuk katılımcıları geri göndermesini istedi. Dernek binasında açıklama yapan dernek başkanı Ali İhsan Gültekin, PKK'nın silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) Birleşmiş Milletler'in çalışmalarını desteklediği, Cenevre Çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla, 2013 yılında 'Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname' yi imzalayarak bir takım yükümlülükler altına girdiğini belirterek, "HPG imzalanan bu taahhütnameye koyduğu şerh gereği 'savaşçı olmayanlar kategorisi' oluşturarak '16-18 yaş arasındaki çocukların sadece bu kategoriye katılmalarını' kabul etmiş ancak 16 yaşından küçük çocukların katılımını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini taahhüt etmişti" dedi.

ÇOCUKLARIN BAZISI HASTA GERİ GÖNDERİLSİN

Cenevre Cumhuriyet ve Kanton Hükümeti tarafından himaye edilen bu taahhütnamenin zaman zaman ihlal edildiğinin kendileri tarafından gözlemlendiğini kaydeden dernek başkanı Ali İhsan Gültekin şunları söyledi: "HPG'nin, bahsettiğimiz taahhüdüne rağmen kurumumuza son bir yıl içinde birçok ailenin, başvuruda bulunarak çocuklarının 16 yaşın altında olduğu halde dağ kadrosuna katıldığını beyan etmelerinden yola çıkarak gerekli duyarlılığı gösterdikleri noktasında kaygılar yaşadığımızı belirtmek isteriz. Son bir hafta içinde iki ailenin resmi başvurusu ve çocuk katılımlarının olduğu yönündeki başka duyumlarımız ilgili ve sorumlulara bir çağrı yapma ihtiyacını yeniden ortaya çıkarmıştır. Derneğimize başvuran ailelerin çocuklarından 2000 doğumlu Jiyan M. Silvan'dan, ailesinin beyanına göre 13 yaşında olan Suat Ç.'nin de Ankara'daki evinden mektup bırakarak PKK'ye katıldıkları bilgisi edinilmiştir. Ayrıca Jiyan M. isimli çocuğun Çölyak hastası olduğu doktor raporlarından bilinmektedir. Bizler Mazlumder olarak daha önce de kamuoyuyla paylaşmış olduğumuz HPG/PKK'nın imzalamış olduğu 5 Ekim 2013 tarihli 'Çocukların Silahlı Çatışmaların Korunmasına Dair Taahhütname (Cenevre Çağrısı) bünyesinde 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden korumak ayrıca savaş alanlarından uzak tutulmaları gerektiği yönündeki yükümlülüğü yerine getirmesi çağrımızı yineleyerek ailelerinin iddiası üzerine 16 yaşın altında olan ve örgütün dağ kadrosuna katılan Jiyan M  ile Suat Ç.'nin, eğer bu katılımları vakiyse iadelerinin yetkililer tarafından ailelerinin hassasiyetlerini de gözönünde bulundurarak yerine getirmelerine davet ediyoruz. HPG'nin dağ kadrosunda bulunan ve yaşları 16'nın altında bulunan diğer çocukların da ailelerine gönderilmelerini ayrıca HPG'nin '16-18 yaş arası gençlerin yeni bir savaşçı olmayanlar kategorisi oluşturacak' şeklinde koyduğu şerhin kaldırılmasını talep ediyoruz."

18 YAŞ ÜSTÜNDEKİLER AİLELERİYLE GÖRÜŞTÜRÜLSÜN

Dernek Başkanı Gültekin, 18 yaş üzerindeki PKK'lıların da aileleriyle görüştürülmesini isteyerek, "Son olarak 18 yaşın üstündeki gençlerin de aileleriyle görüşme imkanlarının sağlanması yönünde bir çağrıda bulunuyor ve yetkililerin de bu konuda duyarlılık göstererek çağrımıza müspet bir karşılık vermelerini kamuoyu önünde talep ediyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz