Çöp yığınları tepki gördü!

Ankara'daki terörist saldırıya tepki amacıyla iş bırakma eylemi yapılınca, Diyarbakır'da çöp yığınları oluştu. İki gündü toplanmayan çöpler cadde ve sokaklarda kötü kokuların gelmesine neden olurken, belediye çöplerin dışarı atılmamasını istedi.

Çöp yığınları tepki gördü!

Ankara'daki terör saldırısının ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliğince (TTB) alınan 3 günlük grev kararı, birçok ilde beklenen karşılığı bulmazken, çöplerin temizlenmediği Diyarbakır'da sokak ve caddelerde çöp yığınları oluştu. Vatandaşlar yaşanan çevresel kirliliğe tepki koyarken, Belediye Genel Sekreteri Karatekin, yaşananları grev kararına bağladı.

DERS VERİLMEDİ

Diyarbakır'ın Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerinde greve katılan öğretmenler, okula gitmedi. Grev nedeniyle kentteki birçok okulda ders yapılmadı, eğitim binalarına gelen öğrenciler erken saatte okuldan ayrılarak evlerine döndü.

Grev kararı nedeniyle sağlık hizmetlerinde de aksamalar yaşandı. Bazı hastanelerde acil servis ve yoğun bakım üniteleri dışında hizmet verilmeyince hastalar muayene olamadı.

HASTANE TEPKİ

Bölge hastanesi konumunda olan Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinin girişine siyah bez parçası asıldı. Hastanede birçok sağlık çalışanı grev nedeniyle işbaşı yapmadı. Muayene olamayan vatandaşlar ise greve katılan sağlık çalışanlarına tepki gösterdi. Silvan ilçesinden kente gelen hasta yakını Veysi Yalçın, "Doktorların grevde olması nedeniyle hastamızı muayene ettiremedik, mağduruz" dedi.

HAFTALIK MUAYENESİ

Hastasının haftalık kontrolünü yaptıramadığını, bu nedenle mağduriyet yaşadıklarını vurgulayan Yalçın, "Hastaneye geldik, doktor bulamadık. Doktorlar grevdeymiş, sağlık çalışanlarının greve katılarak hastaları mağdur etmesi doğru değildir. Doktor olmadığı için geri dönmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Ahmet Yaşar ise ciğerindeki rahatsızlık için hastaneye geldiğini ancak poliklinikte doktor bulamadığını için muayene olamadığını bildirdi.

ŞEHİRİÇİ ULAŞIM

Kentteki birçok aile sağlığı merkezinde de grev nedeniyle hizmet verilemedi. Bazı sağlık merkezlerinin kapılarının mesai saatlerinde kilitli olduğu, bazıların kapılarına ise "yastayız" yazının asıldığı görüldü. Belediye otobüslerinin kontak kapattığı kentte, şehir içi ulaşım minibüs ve özel halk otobüsleriyle sağlandı. Belediye otobüslerinin çalışmaması nedeniyle duraklarda yoğunluk oluştu.

ÇÖP YIĞINLARI OLUŞTU

Merkez ilçe ve mahallelerinde belediye ekiplerinin iki günden buyana temizlik yapmaması ve çöpleri toplamaması çöp yığınları oluşururken, oluşan çevre kirliğine esnaf ve halk tepki gösterdi. Belediyenin temizlik yapmaması nedeniyle oluşan çöp yığınları kimi yerlerde geniş alanlara saçıldı.

KÖTÜ KOKUDAN GEÇİLMİYOR

Çevreye saçılan çöp yığınlarının hastalıklara davetiye çıkarmasının yanında görüntü kirliliği de oluşturduğunu belirten semt sakinleri kötü kokutan rahatsız.

Belediye ekiplerinin bir önce çöpleri temizlemesini isteyen semt sakinleri, eylemin haklılığına vurgu yaparken, vatandaşın da cezalandırılmaması gerektiğini söyledi.

KARATEKİN EYLEM NEDENİYLE

Yaşananlara ilişkin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zülküf Karatekin, Ankara Katliamı’nı protesto etmek, barış yolunda yaşamını yitiren 97 canın yasını tutmak amacıyla, sendikalar tarafından iki günlük iş bırakma eylemi yapıldığını, bu nedenle çöplerin toplanamadığını iddia etti. Eylem bitene kadar çöplerin caddelere bırakılmamasını isteyen Karatekin, bu konuda duyarlılık istedi.

ÇINAR'DAKİ GREV KARARI

Çınar ilçesinde de grev kararı nedeniyle çöpler toplanmadı. İlçedeki bazı okullarda greve destek veren öğretmenler derslere girmeyince, öğrenciler evlerine geri dönmek zorunda kaldı. Duruma tepki gösteren veliler, öğretmenlerin grev yapması sebebiyle öğrencilerin derslerinden geri kalacağını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz