Çözüm Süreci Devam Etmeli

Diyarbakır'daki KESK, DİSK, İHD, TTB'nin de aralarında bulunduğu STK'lar HDP'nin mitingindeki bombalı saldırının yaşandığı İstasyon Meydanında açıklamalarda bulundu. Sivim Toplum kuruluşları meydana karanfil bırakarak; çözüm sürecinin devam etmesi gerektiği görüşünü savundular.

Çözüm Süreci Devam Etmeli

Diyarbakır'da bir araya gelen ve aralarında KESK, DİSK, İHD, TTB'nin de bulunduğu sivil toplum örgütleri, 5 Haziran'daki HDP mitingi sırasında bombalı saldırının gerçekleştiği yere karanfiller bırakarak saldırıyı kınadı.

HDP'nin Diyarbakır'da 5 Haziran günü düzenlediği ve 4 kişinin öldüğü 100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı bombalı saldırının meydana geldiği İstasyon Meydanı'nda sivil toplum örgütleri bir araya geldi. KESK, DİSK, TTB, TMMOB ve İHD, TİHV'in de aralaırnda bulunduğu sivil toplum örgütü üyeleri patlamanın meydana geldiği yere karanfiller bıraktı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, kirli ve kanlı oyunları sahneye koymak isteyenlerin amaçlarına ulaşamayacaklarını belirterek şöyle dedi:

"Katledilen, tehdit edilen ve üzerinde oyun oynanmak istenenler sadece Diyarbakır halkı değil; yeni bir yaşam, barış ve demokrasinden yana tercihini yapan bizler, aynı zamanda tüm Türkiye vatandaşlarıdır. Olaylar tüm boyutlarıyla açığa çıkarılarak karanlıkta kalan tek bir nokta bırakılmamalıdır. Yaşamını yitiren vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyor, herkesi sorumlu ve sağduyulu davranmaya çağırıyoruz."

İnsan Hakları Derneği (İHD), Helsinki Yurttaşlar Derneği (HYD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) gibi insan hakları savunucuları adına açıklama yapan Ünal Kurşun, Türkiye'deki insan hakları örgütleri olarak Diyarbakır halkı ile dayanışma ve gerçekleştirilen ağır insan hakları ihlallerini açığa çıkarmak için burada olduklarını söyledi. 'Çözüm sürecinin' kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini belirten Ünal Kurşun, şöyle konuştu:

"Seçim döneminde durdurulmuş olan Kürt sorunun çözüm sürecinin ne kadar kırılgan olduğu bu tip provakatif saldırılar ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Siyasal tarafların söylem ve eylemlerine rağmen, barış ve çözüm sürecinin Türkiye halklarına mal olduğu seçim sonuçları ortaya çıkmıştır. Halka rağmen çözüm sürecinin durdurulması mümkün değildir. Bu nedenle taraflar arasında diyalogun tekrar başlatılması ve 28 Şubat 2015 tarihli Dolmabahçe deklerasyonuna uygun olarak tarafların barış ve çözüm sürecini kaldığı yerden sürdürmesinin gerekli olduğunu belirtmek istiyoruz."

"BARIŞA YÖNELİK SALDIRILARI KINIYORUZ"

Diyarbakır halkıve barışa yönelik saldırıları kınadıklarını ifade eden Kurşun, gerçekleşen saldırılar karşısında sürekli provokasyon uyarısı yaparak halkı sakin olmayan davet eden siyasetçi ve STK temsilcilerinin bu tutumlarını taktir ettiklerini anlattı. Kurşun, "Bu tutumun devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak barış sürecinin sona erdirilmesine dönük ve Türkiye'de kaos yaratmayı amaçlayan bu tip saldırıların amacına ulaşmayacağını, saldırıya maruz kalanların yanlız olmadığını, saldırganların yargı önünde hesap vermesi noktasında adalet mücadelemizin devam edeceğini belirtmek isteriz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz