Görüş Bildir

DEDAŞ Gerilimi

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, kaçak elektrik kullanımında en büyük payın tarımsal sulamaya ait olduğunu belirterek, “Bunun önüne geçmek için indirim ve kampanyalar düzenliyoruz. Çiftçilerden sayaç takmalarını istiyoruz. Yaklaşık yüzde 65 oranında çiftçilere indirim sağlıyoruz. Ancak sayaç takmamakta ısrar etmektedirler. Bu indirim ve kampanyaları görmezden geliyorlar” dedi.

DEDAŞ Gerilimi

Tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için önemli adımlar atan ve çeşitli kampanyalar düzenleyen Dicle Elektrik Dağıtım, 18 Nisan’a kadar tanıdığı sürenin sona ermesiyle sayaç taktırmayarak, kaçak kullanımına devam eden çiftçilerin elektriklerin kesmeye başladı. Ancak bu durum sayaç taktırmak istemeyip, yıllarca kaçak elektrik ile tarlalarını sulayan çiftçilerin tepkilerine neden oldu. Geçtiğimiz günlerde, Şanlıurfa’da Harran- Akçakale karayolunu taşlarla trafiğe kapatan yaklaşık 300 çiftçi, Dicle Elektrik Dağıtım’a ait tahsilat veznesini taşlayarak camlarını kırdı. Dün ise, Mardin’in Kızıltepe ilçesi Üçyol mevkiinde bir araya gelen çiftçiler, Dicle Elektrik Dağıtım binasına önünde eylem yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, çiftçilerle ilgili yaşadıkları sorunlara ilişkin  açıklamalarda bulundu. En büyük sorunlarının kaçak elektrik kullanımı olduğunu belirten Karagüzel, bunun içerisindeki en büyük payın da tarımsal sulamaya ait olduğunu vurguladı. Tarımsal sulama abonelerindeki kaçak elektrik kullanımını önlemek ve buradaki tüketimi kayıt altına alabilmek için çiftçilere yaklaşık 3 yıldır farklı şekilde indirim ve kampanyalar yaptıklarını anlatan Karagüzel, “Bu şekilde çiftçiler kayıt altına alınmaya çalışılmıştır. Ancak gelinen noktada çiftçilerimiz sayaç takmada sağduyulu davranmamaktadırlar. Bundan dolayı çiftçilerle aramızda anlaşmazlıklar çıkmaktadır. Bölgede 2015 yılı içerisinde yaklaşık 5 milyar kilovat saat tarımsal sulamada kullanımı söz konusu oldu. Bu tüketiminde yüzde 92’si maalesef kayıp ve kaçak olarak tüketilmektedir. Biz bunun önüne geçmek ve tüketimi asgariye indirmek ve elektrikten dolayı diğer abonelere yansıyan kaçak elektrik payında azalmayı sağlayabilmek için bu kaçak tüketimle mücadeleye başladık. Çiftçilerden istediğimiz tarımsal sulama abonelerine ve sulama yapanlara sayaç taktırmalarını istiyoruz. Yaklaşık yüzde 65 oranında çiftçilere indirim sağlıyoruz. Çiftçilerimiz sayaç takmamakta ısrar etmektedirler. Bu indirimler ve kampanyalar görmezden gelinmektedir” diye konuştu.

“18 NİSAN’DA ELEKTRİK KESİMİNE BAŞLADIK”

18 Nisan’a kadar sayaç takmaları ve taktırmaları için kuruma başvurmaları halinde bu abonelere bir işlem yapılmadan ve elektrik kesintisi yaşamadan gerekli kolaylıkları sağlayacaklarını anlattıklarını kaydeden Karagüzel, ancak başvurmayan ve sayaç taktırmayan abonelerin elektriklerini keseceklerini kendilerine bildirdiklerini ve 18 Nisan’da elektrik kesme işlemlerine başladıklarını ifade etti. Elektrik kesme işlemleri yapıldıktan sonra maalesef çiftçilerin haksız bir şekilde şirket binalarına saldırdığın vurgulayan Karagüzel, şunları kaydetti:

“Kök ve trafo binaları tahrip edilip, elektriklerin kesik olduğu noktalarda ise kendilerince can güvenliklerini tehlikeye sokarak açmışlardır. Açık olan yerleri de kapatmışlar. Uygun olmayan hareketlerde bulunmuşlardır. Çiftçilerimizin bu tür davranışlarda bulunmasını hoş karşılamıyoruz. Çünkü çiftçilerimizden istediğimiz sayaç takmalarıdır. Şirket olarak ciddi indirimler yapıyoruz. Bundan faydalanmalarını istiyoruz. Sayaç takıldıktan sonra bir elektrik kesintisi olamayacaktır. Herhangi bir arızada ekiplerimiz erken bir şekilde müdahale edecektir. Kaliteli ve düzenli bir enerji vermek için elimizden geleni yapacağız. Şirket olarak sadece talebimiz sayaç taktırmaktır. Sorun kaçak elektriği engellemektir. Yapmış olduğumuz bu faaliyetlere karşı çok farklı çevrelerden hoş olmayan açıklamalar yapılmaktadır. Kaçak sadece Şanlıurfa, Mardin ve Dicle Elektrik Dağıtım’ın sorunu değildir. Bu 77 milyon insanın sorunudur. Kaçak elektrikten dolayı ortaya çıkan maliyet 77 milyon insanın cebine yansımaktadır. Bizim mücadelemiz kaçak elektrikten dolayı cebimize yansıyan ve israf edilen elektriğin ortadan kalkması için çiftçilerin sayaç takmasını sağlamaktır.”

“GEÇİCİ OLARAK ELEKTRİK VERDİK”

Şirket olarak sadece tüketilen enerjiyi ölçmek ve aşırı israfı önlemek için sayaç taktırmayı istediklerini de anlatan Karagüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Farklı bir amacımız yoktur. Çiftçiler basına çıkıp farklı şeyler dile getirmektedir. Biz sadece kaçak elektrik ve sulama abonelerine sayaç takmak istiyoruz. 18 Nisan’da elektrikleri kestikten sonra sayaç takmayan abonelerin elektriklerini kestikten sonra meydana gelen olaylara karşı hükümetin devreye girmiş olmasıyla bugünden itibaren dört günlük geçici olarak elektrik verildiğini ancak sayaç taktırmayan abonelere akşam 7’den sabah 7’e kadar elektrik verilecektir. Ancak bunun dışında elektrik yine kesilecektir. Bu dört günlük süre içerisinde çiftçilerimizin sağduyu gösterip sayaç taktırmak için şirketimize gerekli başvuruyu yapmalarını bekliyoruz. Dört günlük sürenin sonunda tekrardan elektrik kesilecektir. 2016 yılı içerisinde sayaç taktırmadan tarımsal sulamada elektrik tüketimine kesinlikle izin verilmeyecektir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi