DEDAŞ şalteri indirdi

Çınar’da 6 gündür elektrik verilmeyen köyün muhtarı protesto amaçlı, “muhtarlıktan istifa ettiğini” duyurdu. Yeşil Sol Milletvekili Türkoğlu, Enerji Bakanına seslenerek “elektriğin verilmesini” istedi.

DEDAŞ şalteri indirdi

Diyarbakır’ın Çinar ilçesine bağlı Düzova kırsal mahallesine 6 günden buyana DEDAŞ farklı gerekçeler öne sürerek elektrik kesintisi uyguluyor.  Mahalle muhtarı Necat Ertem, duruma tepki göstererek muhalle muhtarlığından istifa ettiğini duyururken, köye giden Yeşil Sol Parti Milletvekili Halide Türkoğlu, Enerji Bakanına seslenerek, köye enerjinin verilmesini istedi.

Çınar ilçesine bağlı 140 haneli Düzova Mahallesi’nin elektriği, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından “sondaj borçları” gerekçe gösterilerek, 11 Ağustos’ta keserek, şalterleri indirdi. Köyde 20 hanenin ekonomik nedenlerden dolayı ödeyemediği elektrik borcuyla tüm köy 6 günden buyana enerjinin verilmemesi nedeniyle mağduriyetler yaşarken, köy sakinleri elektrik olmadığı için içme suyuna ulaşamıyorlar. Geçimini hayvancılık yaparak sağlayan köylülerin hayvanları da susuzluktan telef olmaya başladı. 

MUHTAR İSTİFA ETTİ: DEVLET, DEDAŞ’IN YANINDA 

Mahalle muhtarı Necat Ertem duruma tepki göstererek, protesto amaclı muhtarlık görevinden istifa etti. Çınar Kaymakamlığı’na giderek, istifa dilekçesini veren Ertem, dilekçesinde şunlara dikkat çekti: “Mahallede yaklaşık 800 nüfus yaşamaktadır. Mahallemizde kurulu yaklaşık 20 adet sondaj kuyusu vardır. Sondaj kuyusu sahiplerinden birkaç tanesi DEDAŞ'a olan elektrik borcunu yatırmadıkları için DEDAŞ Kurumu ile aralarında sorunlar vardır. Bu sorunların giderilmesi için tüm uğraşlara rağmen DEDAŞ Kurumu bazı devlet kurumlarının gücünü arkasına aldığı için hiçbir şekilde uzlaşmaya gelmemekte ve sürekli olarak sorunlar yaratmaktadır. Mahallede birçok diyaliz ve makineye bağlı hasta var. Elektrik kesintisi yapıldığı için bu hastaların hayatı tehlikeye sokulmuş durumda, hiçbir devlet kurumu sorunu sahiplenmedi. Sürekli olarak DEDAŞ kurumunun yanında yer alarak mahallenin mağduriyetinin giderilmesi için adım atmadı… Usulsüz kesilen mahalle elektriği nedeniyle susuz kalan mahalle sakinlerine karşı sorumluluğumu yerine getiremediğim için muhtarlık makamında oturmanın bir manası yoktur.”

‘KAYMAKAM, 8 TRİLYON İSTEDİ’

Dört yıldır muhtarlık yapan Ertem, “Borcu olan bazı evlerin faturaları 50 milyonsa 1 trilyon yazmışlar. Kimsenin o borcu ödeyecek gücü yok. Kaymakamın yanına gittim. Kaymakam, ‘Bize borçların ne kadarını ödeyeceksiniz’ dedi. Bende 2 trilyon 300 bin TL’ye çek yazacağım borcumuzu kapatın, tarlalarımız, hayvanlarımız var. Hepsi telef olacak. Ne yaptıysak kabul etmediler. ‘8 trilyon para getirin o zaman elektriğinizi açacağız’ dediler. Vicdanım kabul etmedi. Muhtarlık görevimden istifa ettim” diye konuştu.

6 gündür susuz ve elektriksiz kalan köylüler de yaşadıkları mağduriyetleri anlatarak, kesilen eleklerin açılmasını istedi.

‘DEVLET BİR KURUMUN ARKASINI TUTUYOR’

Sondajlarının ruhsatı olduğunu belirten Mağruf Kanat, “Faturam 600 bin TL idi önce 8 trilyon 600 bin TL ceza yazdılar. Bir yıl sonra 2 ceza daha yazdılar, mahkemeye verdim. Haksızlık yaptıklarını söyledim ancak mahkemeyi 7-8 aydır uzatıyorlar. DEDAŞ’la uzlaşmaya gittik. Bu gün 4 trilyon daha borç yazmışlar, toplamda 14 trilyon 200 bin TL borcum var şuan, 6 gündür de tüm köyü susuz elektriksiz bırakmışlar. Köyün tek geliri hayvanları, hayvanlar susuzluktan hep telef olmuş. 6 gündür kimse banyo yapamıyor, kıyafetlerini yıkayamıyor. Devlet şuan bir kurumun arkasını tutuyor onu bir terör örgütü yapıp halkın içine koymuş. Haksız hukuksuz yere kesilen cezalarımızın silinmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.  

YEŞİL SOL MİLLETVETİLİ TÜRTOĞLU

Dün köye giden Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu da sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na seslendi. ürkoğlu, “Sondaj kuyularının borcunu ödeyemedikleri için DEDAŞ tarafından 6 gündür elektrik verilmeyen Çınar ilçesi Düzova Mahallesindeyiz. Oksijen tüpüne bağlı hastalar var. Tarımsal üretim durmuş. Hayvanlar telef olmak üzere.  Düzova Mahallesine derhal elektrik verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz