DEDAŞ şehri tahrip etti

DEDAŞ’ın çalışmalarıyla kentteki kaldırımları tahrip ettiğini belirten TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, DEDAŞ ve belediyelere kaldırımların düzeltilmesi uyarısında bulundu.

DEDAŞ şehri tahrip etti

DİYARBAKIR--Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) elektrik hatlarını yer altına alması sırasında kaldırımların tahrip edilmesiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu.

DEDAŞ’ın faaliyet yürüttüğü bölge kentlerinde yarattığı mağduriyetlere ve kamuoyunda DEDAŞ zulmü olarak belirtilen uygulamalara dikkat çekilen açıklamada, şehirlerin tahribatlarının öne gezilmesi istenildi. 

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ

24 Aralık 2020’de yayınlanan “Büyükşehir belediyeleri koordinasyon merkezleri” yönetmeliğin yapılan değişiklikle birlikte alt yapı ile ilgili yapılacak kazıların kısmi sorumluluğunun büyükşehir belediyesinden alınıp ilçe belediyelerine verildiği hatırlatılan açıklamada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yönetmeliğe istinaden bazı sokak cadde ve meydanlarda altyapı kazılarının izin ve sorumluluğunun ilçe belediyelerine devredildiği hatırlatıldı.

KALDIRIMLAR ONARILMADI

2021 yılı itibariyle yapılan değişiklik sonucu kentte alt yapı çalışmalarının nasıl sorumsuzlukla yürütüldüğünün sonuçlarıyla beraber ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, “DEDAŞ, birkaç ay önce bazı merkez ilçelerde ve çevre ilçelerde elektrik kablolarını yer altına almak için çalışma başlatmıştır. Yapılan çalışmalar sırasında gerekli önlemler alınmadan, kaldırımlar gelişi güzel sökülmüş, yaya ve araç trafiği tehlikeye sokulmuştur.  Ayrıca çalışmalar tamamlandıktan sonra kazılan kaldırımlar onarılmayarak çukurlar üzerine çakıl serilmiş şekilde bırakılmıştır. Halkın sağlığını, güvenliğini tehlikeye atan ve kentin estetiğini bozan, tahrip eden uygulama, merkez ve çevre ilçelerde hala devam etmektedir” denildi.

DEDAŞ VE BELEDİYELERE UYARI

DEDAŞ’ın, belediyeler ile protokol yaptığını iddia ederek sorumluluğu belediyelere yüklediğine de atıfta bulunulan açıklamada, “Nerdeyse tamamı kayyumlar tarafından yönetilen belediyeler ise hiçbir sorumluluk duygusu hissetmemektedir. İlçe belediyeleri yeni yönetmelikle birlikte alt yapı faaliyetlerini ilgili yolları hızlıca hizmet verebilir hale getirmek yerine bu çalışmaları izlemekle yetinmiştir. Başta Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi olmak üzere onlarca cadde ve sokakta 2 ayı aşkındır kaldırım onarımı yapılmamaktadır. DEDAŞ’ı ve belediyeleri, halkın sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atan bu uygulamalardan vazgeçmeleri ve tüm çalışmaları tekniğe uygun olarak yürütmeleri konusunda uyarıyoruz. En kısa sürede gerekli çalışmaların yapılmaması halinde, ilgililer hakkında hukuki yola başvuracağımızı belirtiyoruz. Kimsenin halkımızın sağlığını bozmaya, güvenliğini tehlikeye atmaya ve kentin estetiğini bozmaya hakkı yoktur” diye belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz