'DEDAŞ'ın iddiası asılsız'

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Sulubağ Mahallesinde Dicle Elektrik ekiplerinin sayaç kontrolü yapamadığına yönelik basında yer alan iddiaların asılsız olduğunu belirten mahalle sakinleri, yaklaşık 50 hanede sayaç kontrolünün yapıldığını iddia etti.

'DEDAŞ'ın iddiası asılsız'

Geçtiğimiz günlerde Dicle Elektrik kayıp-kaçak kontrol ekibinin Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı kırsal Sulubağ Mahallesinde camiden "Kaçak ekiplerini içeri almayın" anonsuyla karşılandıkları yönünde haberlerin basında yer alması üzerine Mahalle Muhtarı Mehmet Kahramaner, açıklamalarda bulundu.

Sulubağ Mahalle Muhtarı Mehmet Kahramaner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mahalleleriyle beraber çevrede 10 mahallenin 2 gündür elektriklerinin kesik olduğu bilgisini paylaşarak haberlerde yer alan iddiaların asılsız olduğunu söyledi.

"MAĞDURİYETİMİZİN GİDERİLMESİNİ, İFTİRANIN ÜZERİMİZDEN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Konu hakkında bilgi veren Muhtar Kahramaner, "Kamuoyuna duyurmak isteriz ki 2 gündür elektriklerimiz kesilmiş. 10 mahalle şu an mağdur durumdayız. Tek derdimiz bize atılan iftiranın kaldırılmasıdır. Bizi gazete ve televizyonlara verdikleri 'iki haneden başka eve girememişiz, müsaade edilmemiş' iddiaları yalandır. İddialarda yer alan evlere girememeleri yalandır. Anons hususunda da bir kişinin yaptığı yanlışı tüm mahalleye mal etmişler. Yaklaşık 40-50 hanemize jandarma eşliğinde girmiş, yaklaşık 15-20 evimize de ceza kesmişler. Aynı zamanda elektrik verilmeyeceği açıklamasında bulunmuşlar." ifadelerine yer verdi.

Mahalle halkı olarak mağdur edildiklerinin altını çizen Kahramaner, "Evdeki cihazlarımız çalışmıyor. Mağduriyetimizin giderilmesini, iftiranın üzerimizden kaldırılmasını istiyoruz. Elektrik verilmese dahi bu iftirayı kabul etmeyiz. Yetkililere seslenmek istiyoruz. DEDAŞ'ın zulmünden bıktık." dedi.

"VATANDAŞLARDAN KİMİLERİ DEDAŞ'IN CEZA YAZMA KORKUSUNDAN ELEKTRİĞİNİ DAHİ KULLANAMIYOR"

Abone başvurusu yapmalarına rağmen farklı gerekçeler gösterilerek taleplerinin Dicle Elektrik tarafından karşılanmadığını iddia eden Kahramaner, "DEDAŞ ekipleri mahallemize girip abone vermedikleri haneler için ceza kesiyorlar. Mahallede tapulu alan yok ve konutlarımız tapusuz olduğu gerekçesiyle abonelik verilmiyor. Sonrasında da abonelik olmadığı için ceza yazıyorlar. Bunun yanında imar edilen evin 'fen ve sağlık kurallarına uygundur' raporu isteniyor. Belediye bu raporu vermediğinden muhtarlara yönlendiriliyor. Muhtar da bu raporu vermek zorunda kalıyor." şeklinde konuştu.

Kahramaner, "Mahalle muhtarı mimar değil, mühendis değil. Yapının sağlık kurallarına uygun olup olmadığını nereden bilsin? Ama vatandaşın mağdur olmaması için o kâğıdın altına imza tıp mührünü basıyor. Vatandaşlardan kimileri DEDAŞ'ın ceza yazma korkusundan elektriğini dahi kullanamıyor." diye belirtti.

"10 MAHALLENİN ELEKTRİKSİZ BIRAKILMASI KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR"

Konuyla ilgili mahalleyi ziyaret ederek haberlerde yer alan iddialara açıklık getiren HÜDA PAR İlçe Başkanı Adnan Balyen, yapılan elektrik kesintisi uygulamasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek teşkilat olarak her yönüyle konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

Balyen, "Sulubağ ve çevresindeki 10 mahallenin elektrikleri dünden beri kesilmiş. Yapılan haberler üzerine buraya geldik. Bir hafta önce DEDAŞ askerlerle beraber mahalleye gelip evinde, kapısı açık olan hanelere girmiş, elektrik sayaçlarını kontrol etmişler. Kontrol esnasında kimse engel olmamış. Mahalle sakinlerini dinlediğimiz kadarıyla bir genç bağımsız şekilde camiye gidip anons yapmış. Burada 10 mahalle dünden beri elektriksiz, çaresiz durumdadır. Bu kabul edilecek bir durum değildir." dedi.

Dicle Elektrik: Her türlü engelleme girişimlerine rağmen kaçağı tamamen önlemeye kararlıyız

Konuya ilişkin Dicle Elektrik tarafından daha önce paylaşılan basın bülteninde şu ifadelere yer verilmişti:

"Kaçak elektrik tüketiminin yüzde 96’yı bulduğu Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin kırsal Sulubağ Mahallesi’ne giden ekipler, bölgede bulunan hoparlörlerden yapılan anonslarla karşılandı. Saha ekibine yapılan anonsla sadece 2 evde kaçak kontrolüne izin verildi; diğer evlerin kapılarını kimse açmadı. Sulubağ Mahallesi’nde 200’ü aşkın abone bulunuyor. 1.450 kVA gücünde 4 trafo olmasına rağmen bu mahalleye yetmiyor. Mahallede bulunan trafolar 2 binin üzerindeki bir yerleşim birimine yetecek güçte. Buna rağmen aşırı kaçak yüklenmeden dolayı burada trafolarımız yetersiz kalabiliyor. Gerçekleştirilen her türlü engelleme girişimlerine rağmen milli ekonomimizi ciddi anlamda zarara uğratan ve diğer abonelerin kesintisiz elektrik enerjisi almasını engelleyen bu gibi durumların önüne geçmeye, kaçağı tamamen önlemeye kararlıyız."

Kaynak: Diyarbakır Söz